– Vi delar inte ut böter.
Regionchef Michael Högback bekräftar att han fått ett långt konstruktivt skrivet brev av krögare Jeanette Wrangborn.
– Jag har svarat henne att jag ska återkomma till henne nästa vecka, och att jag är den första att beklaga om tjänstemännen har dålig attityd.
– Vi har så mycket fina utbildningar internt, men ibland når det inte fram, säger Michael Högback.
På frågan om varför Skatteverket inte samkör uppgifter om löneutbetalningar med personalliggaren på plats uppger rikssamordnare Conny Svensson att handläggare ser över uppgifterna före eller efter de går ut på realtidskontroller för att bilda sig en uppfattning.
– Samtliga revisioner, skrivbordsutredningar vi går vidare med, kommer från realtidsbesöken. Det är viktigt i sammanhanget, säger han och påpekar att ett nytt instrument är på gång att införas som kommer göra mångas arbete tydligare och lättare.
En ny arbetsgivardeklaration på individnivå införs nu stegvis, senast i januari 2019 för alla. Det innebär att arbetsgivaren måste redovisa utbetalningar och skatteavdrag per person varje månad.
Hädanefter kan både arbetstagare, Försäkringskassa och A-kassan själva gå in och se vad som betalats ut i lön till anställda, berättar Conny Svensson.
På frågan om varför så små barn som noll år ska skriva in sig svarar Högback att han inte hörde hela debatten som låg till grund för det.
– Då måste man vända sig till politiken, säger han och tillägger att Skatteverket har i uppgift att tolka tillägget i personalliggaren och har gett exempel i sitt ställningstagande. Stora barn som jobbar ska skriva in sig, och små barn som hjälper till ska inte skriva in sig i personalliggaren.
– Om en 8-åring bär ut en festis från borden kommer vi inte att bötfälla det. Det måste kommuniceras åt båda håll, både mot handläggarna och krögarna, säger Högback.
I ställningstagandet har Skatteverket gjort exempel som kan fungera som en lathund för arbetsgivaren i hur de ska agera.
Men om man kommer precis i gränsdragningen. En 15-åring som ”hjälper till”. Ska denne skrivas in eller inte?
– Det finns arbetsmiljölagstiftning som också styr det här, svarar Svensson och tillägger att Skatteverket inte skickar ut böter likt en P-bot.
Verket skickar ut ett övervägande som företagaren ska ta ställning till.
– Det ska kommuniceras och sen tar Skatteverket förnyad ställning, säger Svensson.
Om företagaren inte håller med har denne möjlighet att begära omprövning eller överklaga.
På frågan hur man ska resonera kring risken att praktikanter glömmer att skriva in sig i personalliggaren och arbetsgivaren ska betala böter för det, svarar Svensson att det inte är någon förändring sedan 2007.
– Det är inga nyheter. I sådana situationer det har blivit fel tittar vi på om det finns några skäl till eftergifter som ålder eller språkförbistring och så kan vi sätta ned avgifterna helt eller delvis, säger Conny Svensson.
Det pågår en utvärdering i Skatteutskottet av lagstiftningen som funnits i tio år.
– Utvärderingen ska pågå hela året. Det tycker jag är bra. Det finns saker som även vi på Skatteverket tycker borde se annorlunda ut, säger Conny Svensson.