
– Det är deras attityd som gör att man blir så himla kränkt. Det är inte fråga om någon dialog med dem. Det är överförmynderi, säger hon.
Jeanette Wrangler driver ”Marinan” i Ystad och kaféet ”Jawa & Bar”. Hennes man Johan Lenngerd driver ”Store Thor”.
Nyligen satte hon sig och författade ett brev till Skattemyndigheten och drog upp fyra exempel på hur kontrollanterna har agerat de senaste gångerna de har besökt någon av de tre verksamheterna – senast två gånger denna sommar.
– Jag är fortfarande jättearg för det som hände 2016 på min mans restaurang. En kock satt och åt i baren när kontrollanterna kom. Han berättade att han hade stämplat ut, berättar Jeanette.
Kontrollanterna ville ha närvarolistan och kocken erbjöd sig att gå in på kontoret och hämta den. När han kommer ut med listan igen till Skattemyndighetens personal säger de att han inte skrev in sig och bötfäller restaurangen med 2 500 kronor, uppger Jeanette Wrangler:
– Det är nästan som uppvigleri.
– Vi känner inte att de har samma mål som oss. De är bara ute efter att bötfälla oss krögare, tycker hon.
Wrangborn anser att det är stor skillnad på attityden hos Skattemyndighetens personal jämfört med personalen hos polisen, räddningstjänsten och alkoholhandläggarna.
De tre senare är mer konstruktiva och ger mer information på plats för att hjälpa till att förbättra verksamheten menar hon, även om de också ger reprimander.
Vid ett annat tillfälle när Skatteverket var på plats på Marinan fick Wrangborn veta fyra månader efter en händelse att personal inte skulle ha stämplat ut för lunch, och då bötfälldes restaurangen för det som skett fyra månader tidigare vid kontrollen, uppger Wrangborn och tillägger:
– Varför sade de inget på plats? Jag fortsatte att göra fel hela sommaren utan att veta om det, berättar hon.
Första juli utökades regelverket i personalliggaren.
Från och med i sommar ska även ägaren, dess partner och barn skriva in och ut sig i liggaren när de kommer till arbetsplatsen.
Hennes 19-årige son har jobbat i sommar sex dagar per vecka. Vid en kontroll i juli hade han glömt att skriva in sig och företaget fick böta 2 500 kronor.
Han skämdes så mycket för sitt misstag att han avslutade sitt arbetspass och gick hem, uppger hans mor.
– Det är inte rimligt att han jobbar svart, säger hans mor och ger exemplet på vad han deklarerade för förra året, 168 000 kronor sommaren 2017.
– Var är timmarna han jobbat svart om han jobbat vitt för 168 000 och studerat på heltid? frågar hon retoriskt.
Hon anser att kontrollerna missar målet i och med att de inte samkör uppgifterna i liggaren på plats med löneutbetalningar.
Wrangborn ser inte kopplingen mellan att göra fel i liggaren och svartjobb. Hon anser att man inte hittar svartjobb genom att enkom be att människor legitimerar sig och kontrollerar att de står i liggaren.
– Jag gnäller inte på böterna, så är lagen och vi har gjort fel. Men på något vis vill vi tala om för Skattemyndigheten att någonstans på vägen har detta gått fel.
Det är först och främst attityden och tonen på kontrollanterna hon reagerar på, hur de uppträder och hur gäster och ung personal responderar på det. Det ger ett intryck av att restaurangen inte sköter sig anser hon.
– Bara för att man jobbar i restaurang betyder det inte att man är kriminell, säger hon.
Vid senaste kontrollen gick kontrollanterna in i köket utan skyddsutrusning, och bröt själva mot regler, och krävde att kocken skulle lämna stekbordet fullt med mat för att legitimera sig, säger hon och det är bland annat detta hon skriver till Skatteverket om och ifrågasätter.
Hur hon själv ska lyckas komma ihåg att skriva in och ut sig i liggaren när hon ständigt åker mellan familjens tre verksamheter – har hon ingen aning om.
– I förmiddags var jag hos maken och hämtade en tvättsvamp, konstaterar hon kort och erkänner att hon inte skriver ut och in sig för alla steg hon tar.
Och 12-åriga dottern kommer och äter efter skolan och undrar nu om hon ska skriva in sig när hon lämnar in tallriken bakvägen, säger Wrangborn.