Quantcast
Channel: Skurup – Skånska Dagbladet
Viewing all 3821 articles
Browse latest View live

Fejkad exlärare för­sökte lura elever

$
0
0

Skurup En okänd per­son för­sökte lura elever på Möl­le­sko­lan att lämna skol­gården och möta upp en före detta fejkad lärare utan­för sko­lans om­rå­de.
Inga elever gjorde som mannen upp­manat och hän­del­sen po­lis­an­mäldes.

Det var i mån­dags mor­se som rek­tor Maria Appelgren på Möl­le­sko­lan fick upp­giften halv sju på mor­gonen, att en ”Hol­ger, lä­ra­re i matematik som jobbat på sko­lan ti­digare”, hade upp­manat elever att möta honom på par­ke­ringen vid fot­bolls­planen. Där­ifrån skulle de se­dan åka bil till en stu­dio där de skulle klä ut sig och ordna överrasknings­fest för lä­ra­rna på sko­lan.
Rek­tor Appelgren kastade sig ome­del­bart på te­le­fonen och po­lis­an­mälde upp­ma­ningen som po­lisen har ru­bri­cerat som ett ”ofredande mot grupp”.

En­ligt upp­gifter till tid­ningen har en mel­lan­sta­die­elev på sön­dagen vis­tats på sko­lan till­sam­mans med två ton­å­riga flic­kor som inte går på Möl­le­sko­lan.
Ef­ter det­ta med­de­lar mel­lan­sta­die­eleven en lä­ra­re om en ”lapp” med den­na upp­ma­ning.
Lä­ra­ren i sin tur in­for­merar rek­tor.
Den bild på ”lappen” som har kommit tid­ningen till del är skriven på da­tor el­ler ma­skin med stora bok­stäver och sitter upp­tej­pad på en bak­grund.
Men nå­gon fy­sisk lapp har inte hittats på Möl­le­sko­lan av elever el­ler per­son­al, upp­ger rek­tor Appelgren.
– Det här var obe­hag­ligt. Det går inte att säga att det bara är trams, om, det hade hänt nå­got, säger Maria Appelgren.
Lä­ra­re och elever in­for­merades om hän­del­sen un­der mån­dagen och de vuxna höll ex­tra koll un­der lunch­rasten så att inga barn skulle lämna sko­lan, upp­ger Appelgren. Lunchrasten var den tidpunkt som uppgivits för träffen.

Till­förordnad för­valt­nings­chef, Sti­na Hansson, be­rät­tar att sä­ker­hets­chefen i kommunen varit in­kopplad i ären­det. En­ligt upp­gifter från säkerhetschefen är det här inte en iso­le­rad fö­re­te­el­se.
– Det fö­re­kommer på andra sko­lor i Sverige ock­så. Vi har varit i kon­takt med po­lisen och de upp­gifter vi har är att det ligger in­gen­ting bak­om, säger Sti­na Hansson och tillägger:
– Men vi sprider så klart att det fö­re­kommer.
Un­der tids­dagen ska öv­riga sko­lor i kommunen in­for­meras om hän­del­sen.


Chilenare hittade rötter i Villie

$
0
0

Villie Ingenjören och chilenaren Ray Martinson spatserade runt sin farfars gård i Villie i går.
– Det ser ut lite grann som i södra Chile, berättar han.

– Det är varmt, men inte för varmt, och frisk luft, fortsätter han och förklarar att han känner sig väldigt bekväm i miljön i Villie. Han tar med sig sin kamera och fotograferar vyerna över de svajande fälten och landsvägen som försvinner i fjärran.

Här bodde Lars Mårtensson, farfar till Ray Martinsson. Han fick en son som döptes till Alfred som flyttade till Chile och levde sitt liv som ”Alfredo” Martinson.
Och det här är ny kunskap för ättlingarna på både den svenska och chilenska sidan. Men så snart de blev varse om varandras existens beslutade de sig för att träffas.
– Ni måste komma och hälsa på oss i Chile också, säger Ray och tittar på Leif Mårtensson som nickar ödmjukt.

Leif Mårtensson är en nyckelperson till gårdagens släktträff och guidade resa i kommunen. Han är född och uppvuxen i Torsjö och har släktforskat i 15 års tid.
Leif blev fascinerad över att ingen pratat om hans mormors bröder, Magnus och Alfred, som gav sig av till USA, vidare till Kanada där de jobbade med att bygga järnväg. Men där tog spåren slut. Och i tio år kom Leif inte vidare i sitt forskande. Men han hade lagt ut en sorts ”efterlysning” på nätet där han skrev att han letade efter fler spår.

Stockholmaren och den inbitna resenären Helene Olsson kom att bli nästa nyckelperson för att släktingarna skulle kunna hitta varandra, på några kontinenters avstånd. Hon körde vilse i Atacamaöknen och tog tacksamt emot hjälp av Glenn, Rays bror. Glenn med det i Chile ovanliga namnet Martinson, en förvanskning av Mårtensson.

Medan de stiftade bekantskap med varandra i öknen förklarade Glenn att han gett upp hoppet att få veta mer om sin farfar Alfredo. Medan Helene envist hävdade att det går visst att ta reda på mer, i Sverige.
– Det är möjligt, det går visst, återberättar hon och den samlade släkten skrattar. De njuter av att få höra historien berättas igen.
En svensk kvinna kör vilse, övertygar den svenskättade chilenaren Glenn om att hon ska hjälpa till att hitta hans släkt i Sverige – det minsta hon kunde göra efter att han räddat henne från öknen.
Vad som såg ut att bli en lång och kostsam historia var plötsligt över när Helene hemma i Sverige googlade och fick träff på Leif Mårtenssons efterlysning. Resten är historia som man brukar säga.

Leif och hans hustru Lena träffade Helene på en restaurang i Stockholm och då ringde de upp Glenn i Chile.
– Vi skapade en liten skandal på restaurangen, vi grät. Det syns att de är släkt, berättar Helene Olsson som minns det starka ögonblicket väl. Leif hummar instämmande.

Han är mycket nöjd med att fått resultat efter många års arbete och väntan.
Han har också fällt en och annan tår framför datorn varefter brödernas spännande livsresor har fått nya pusselbitar.
– Jag ska skriva ned det här, en uppsats, berättar Leif som inte vill ta ställning till om det blir för den allra närmaste kretsen, eller för fler.

 

Det svängde om firandet i Svaneholms slottspark

$
0
0

skurup På onsdagen hölls traditionsenligt nationaldagsfirande i Svaneholms Slottspark med tema dans.
Dessutom delade kommunen ut pris inom idrott och kultur.

En parad med Skurups och Vellinges ungdomsorkestrar och föreningar startade firandet och därefter var dags för kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm (S) att hissa flaggan ackompanjerat av skurupsfanfaren. När så var gjort höll kommunfullmäktiges ordförande Lena Axelsson (S) ett tal.
– Vi vill att Skurups kommun ska bli drömkommunen för många och det kan jag nästan se här i dag, så många fantastiska människor vi har i vår park.
– I Skurups kommun ska det finnas finnas utrymme för alla som vill bidra, ingen ska känna sig ensam eller utanför, alla behövs i samhällsbygget.
Under dagen avlöste flera olika dansformer varandra. Elever som lärt sig jazzdans och street dance på Kulturskolan och Skurups folkdanslag som visade upp sina färdigheter och Aiqing Wangs kinesiska danstrupp skapade en sällsam kontrast med sina mer långsamma rörelser.
Anna Greta Olsson såg ut att trivas tillsammans med Anita Nilsson i slottsparken. För henne är den sjätte juni en viktig dag.
– Det var högtidligt att även fira Svenska flaggans dag. Det är en dag för svenskar att fira sitt fosterland, säger Anna Greta Olsson.
Senan Jablonski hade gjort en utflykt från Malmö tillsammans med Katarina Engelsson för att först och främst se sin dotters dansuppträdande.

Är det viktigt att fira nationaldagen?
– Det är det ju, svensk kultur ska vi försöka behålla, den håller på att försvinna. Vi borde ha det mer som i Norge kan man tycka, säger Senan Jablonski.
Det var första gången de båda besökte nationaldagsfirandet på Svaneholm.
– Det har inte varit viktigt för mig innan men det här var ju riktigt mysigt, säger Katarina Englesson.
Under evenemanget delades dessutom kommunen ut pris inom idrott och kultur. Årets kulturpris gick till blues- och soulsångerskan Karin Tingne vars röst ”med djup och inlevelse kommer till sin rätt i bandet Karin Tingne med band där hennes man ingår.

De fick kultur- och idrottspriserna

$
0
0
TV Årets kultur- och idrottspris delades ut på Svaneholm under nationaldagen.

Nya ägare till äldre villa i Skurup – priset: 4 300 000 kronor

$
0
0

Skurup

Anna Kristina Hansson, 25, och Tobias Kristoffer Svensson, 28, är nya ägare till huset på adressen Södergatan 58 i Skurup. Det 168 kvadratmeter stora huset är byggt 1915. Säljare är Karin Monica Elisabeth Nilsson och Lars-Göran Peter Nilsson. Ägarbytet gjordes i maj 2018 och priset blev 4 300 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Ugglevägen 13. Där såldes ett 157 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 450 000 kronor.

Datum: 2018-05-25
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 4 300 000 kr
Taxeringsvärde: 1 519 000 kr
Adress: Södergatan 58, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Tofslärkan 4

Körtjej med eget band

$
0
0

Skurup Skurupsbon Karin Tingne som turnerat världen över med Korallerna och nu satsar allt på sitt eget band – fick kulturpriset om 10 000 kronor i år.

Den som vill höra Karin Tingne spela i sommar kan gå till Bryggeriet i Ystad på fredag den 15 juni.

14 juli blir det ett gigg på Branterögen i Brantevik.

18 juli spelar hon på Garnhuset i Beddinge.

20 juli blir det spelning på Wasabi utanför Oxie.

Skurups kommun delade ut priser på Nationaldagen.

Årets kulturpris gick till sångerskan Karin Tingne.

Årets kulturstipendiat gick till musikern och producenten Emil Fredberg.

Årets idrottspris, ledare, gick till Pia Bodenäs, Skurups Motions Sällskap, som fick 2 500 kronor.

Pia har under trettio år inspirerat Skurupsborna med sin gympaträning.

Årets idrottspris utövare gick till Cilla Olsson, Motions Sällskap, som fick 2 500 kronor.

Cilla har under 14 års tid spritt glädje och inspiration inom gympa.

Bianca Kristensson, Skurups SK fick också idrottspris. Bianca har under säsongen tagit SM-silver i brottning, både junior och i senior klassen. Hon fick 5000 kronor.

 

På nationaldagen mottog Karin Tingne diplom av kommunfullmäktiges ordförande, Lena Axelsson (S), när det offentliggjordes att det var Karin Tingne som utsetts till årets kulturpristagare.
Ungefär en vecka innan fick Karin själv beskedet när hon pratade med kommunens kultursekreterare.
– Jag blev chockad när Lotta ringde. Jag trodde att hon ringde i ett helt annat ärende.
– Det här är jättestort, jag har aldrig sett mig som något speciellt sångmässigt. Men att få vara ambassadör för Skurup är jättestort för mig och gör mig superglad, fortsätter Karin Tingne.
Hon ombads framträda vid nationaldagsfirandet på slottet och spelade ”Soulshine” av ”Allman Brother´s Band” efter prisutdelningen, då fler utövare belönades.

Hennes möte med sången började i kyrkokören i Genarp som barn. Därefter fortsatte hon att sjunga i kör och valde att gå musikgymnasiet i Lund, Lars Erik Larsson gymnasiet.
Där kom den kända körledaren Eva Svanholm Bohlin att få en betydande roll i hennes liv.
– Hon hjälpte mig att skola min röst och lärde mig vad jag kan använda den till, berättar Karin.
Körledare Eva Svanholm Bohlin ledde Korallerna under många, en damkör som vunnit flera priser, oavsett vilka elever som deltagit i kören genom åren.
– Vi reste till Kina, Rhodos och Italien och tävlade bland annat, berättar Karin om sin gymnasietid, när hon var en av Korallerna.
– Jag skulle vilja säga att det är en av världens bästa damkörer, säger Karin Tingne.
Efter gymnasietiden har Karin skaffat familj, flyttat till Sartitslövs sjöland i Skurup, och ordnat jobb som redovisningsekonom i Malmö. Hon är inte ledsen över att inte arbeta med kultur på heltid, snarare väldigt glad åt att ha ett eget band sedan 3,5 år tillbaka.

De andra bandmedlemmarna har också andra jobb och familjer och det ger ett bra kulturellt utlopp att få repa med bandet varje vecka och uppträda för publik med jämna mellanrum.
– Vi är nöjda, vi vill bara ut och spela, säger Karin.
Det är hennes make Peter Tingne som tar fram det mesta av bandets musik, men Karin har veto på vad hon ska framföra för sånger.
I början av bandets tid spelade de mest bluesrock men det har gått över alltmer mot blues, r´n´b och soul.

– Jag sjunger hellre med själ, det är mer ”jag”har jag märkt, konstaterar Karin.
På Svaneholm hade hon pianisten med sig. Ibland spelar Karin i en duo, eller trio eller fullt band. Det beror på omständigheterna. Fullt band och blås förekommer också.
Men sångerskan Karin är alltid med, mittpunkten i bandet, som rätt och slätt heter ”Karin Tingne” i alla konstellationer.

Den som vill höra Karin Tingne spela i sommar kan gå till Bryggeriet i Ystad på fredag den 15 juni.

14 juli blir det ett gigg på Branterögen i Brantevik.

18 juli spelar hon på Garnhuset i Beddinge.

20 juli blir det spelning på Wasabi utanför Oxie.

Skurups kommun delade ut priser på Nationaldagen.

Årets kulturpris gick till sångerskan Karin Tingne.

Årets kulturstipendiat gick till musikern och producenten Emil Fredberg.

Årets idrottspris, ledare, gick till Pia Bodenäs, Skurups Motions Sällskap, som fick 2 500 kronor.

Pia har under trettio år inspirerat Skurupsborna med sin gympaträning.

Årets idrottspris utövare gick till Cilla Olsson, Motions Sällskap, som fick 2 500 kronor.

Cilla har under 14 års tid spritt glädje och inspiration inom gympa.

Bianca Kristensson, Skurups SK fick också idrottspris. Bianca har under säsongen tagit SM-silver i brottning, både junior och i senior klassen. Hon fick 5000 kronor.

 

Symaskiner och dator i delar

$
0
0

Skivarp Vid gröningen intill Mölleskolan låg en sönderslagen symaskin, engångshandskar, ketchup och petflaskor en morgon.
Rektor Maria Appelgren väntar trägnare än någonsin på att kamerorna ska sättas upp.

Det var förra veckan som skolpersonal möttes av den synen en morgon. Någon hade krossat rutan till textilsalen och tagit sig in. Därinne hade inbrottstjuvarna slagit sönder en dator och en symaskin. En annan symaskin hade hivats ut.
– De hade slagit sönder och rivit ned flera symaskiner och strykjärn, berättar kommunpolis Sara Schön.
Rektor Maria Appelgren berättar att skolan inte har gjort klart godslistan på förstörda saker än.
Det såg bedrövligt ut efter inbrottet berättar hon.
Parkmöbler var nerkletade med ketchup och det låg petflaskor slängda på gröningen där det fanns engångsartiklar slängda över området tillsammans med en symaskin i delar.
– De hade svinat ner inne i textilsalen också, säger Maria Appelgren med en djup suck.
Polisen ville inte komma ut till platsen uppgav rektor för Skånskan.
Skurupshems personal fick komma ut och hjälpa skolpersonalen att städa upp efter beskedet att polisen inte skulle komma till platsen.
– Vi skulle ha haft kamerorna nu, säger rektor Appelgren som väntat en tid på att få nya övervaktningskameror till skolan. Tillståndet är klart, det är bara leveransen som återstår.
– Vi vill framför allt ha dem innan sommaren då vi vet att skolan blir ett tillhåll under varma kvällar.
– Speciellt viktigt blir det när det är så torrt ute, säger Appelgren och tillägger att hon är mycket bekymrad över cigarettfimpar som slängs i naturen under den varma årstiden.

Fastighet på Talltitavägen i Skurup såld – priset: 2 700 000 kronor

$
0
0

Skurup

2 700 000 kronor fick Pia och Leif Göran Eklund, 63 och 54 år, från Köpingebro, ge för huset på adressen Talltitavägen 7 i Skurup. Det 166 kvadratmeter stora huset är byggt 1977. Köpet från säljaren Lars Perry Christer Svensson blev klart i maj 2018.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Södergatan 58. Där landade priset på 4 300 000 kronor för det 168 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2018-05-30
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 700 000 kr
Taxeringsvärde: 1 465 000 kr
Adress: Talltitavägen 7, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Doppingen 2


”Inte allt på en gång”

$
0
0

Rydsgård Carolina Thornström är ny rektor på Hallenborgsskolan i Rydsgård.
Hon har jobbat både som lärare och rektor tidigare och fokuserar på ett ledarskap där hon vill ge personalen förutsättningar att trivas på jobbet.
– När det gäller människor ska man ha ett stort hjärta och ha tid, en öppen dörr, säger hon.

Efter att hon utbildat sig till rektor och verkat som rektor på flera skolor gick hon tillbaka till läraryrket en tid. Det var nyttiga år för då kunde hon se effekten av chefens order, från andra sidan.
– Jag lärde mig hur jag kan göra och hur jag inte ska göra eftersom jag såg reaktionerna. Ledarskapet påverkar mycket mer än man någonsin tror, säger Carolina Thornström.

Det är en varm sommardags vi möts. Carolina strålar i kapp med solen och är på ett kortare besök på skolan till dess hon ska börja sin tjänst en god stund innan skolan öppnar inför höstterminen. Dörren är öppen till rektorsrummet och undertecknad möts av ett brett leende.
Efter att ha jobbat fyra år som lärare är Carolina nu peppad att gå tillbaka till sin roll som rektor igen och ser fram emot att börja jobba i ledarrollen. Till att börja med ska hon lyssna in skolans behov, personal och elevers önskemål, och därefter vill hon påbörja det långsiktiga arbetet med att få en stabil arbetsplats med god arbetsmiljö.
– Just nu får jag göra brandkårsutryckningar och ta tag i elevärenden, säger Carolina som säger att dessa akuta ärenden förhoppningsvis ska minska när organisationen är tydligare och tryggare.

Hennes engagemang för undervisning började direkt efter gymnasiet då hon provade att arbeta i skola och förskola. Efter det utbildade hon sig till lärare eftersom hon ville undervisa. Efter några år i skolans värld i Göteborg och en flytt till Ystad, blev hon tillfrågad om hon ville ta en rektorstjänst i Ystad. Då var hon 32 år och en förhållandevis ung rektor.
– Men jag tänkte att tror de på mig så ska jag också tro på mig, säger Carolina.
Det blev några tuffa år med småbarn, rektorsjobb och rektorsutbildning. Under denna tid gjorde Skolinspektionen en regelbunden tillsyn, och Glemminge skola och Löderups skola, som Carolina ansvarade för blev anmärkningsfria. Carolina konstaterar att hon förstod sig på att ha papper i ordning och vara snabb och rationell. Men i dag skulle hon ha gjort en plan för arbetet och lagt i en något lugnare växel under utförandet.
– Jag vet att priset blev att min egna hälsa försämrades och att det var rätt pressat på skolan. Många lärare upplevde stress då, minns rektor Thornström och tillägger:
– I dag skulle jag hellre ta en anmärkning.
Hon tillägger att man självklart måste göra det jobb man ska göra, men det går att lägga upp en plan och ett tidsschema där ”allt” inte ska utföras vid samma tidpunkt.
– Inte allt på en gång, betonar hon igen.

Efter att hon kraschat i en livskris har hon än större medvetenhet om att vi människor behöver omvårdnad vare sig vi tror det eller ej.
Hon kommer kliva in i chefsrollen igen men vill agera som en ledare, som kan förklara vart organisationen är på väg, inspirera och få med sig personalen, inte bara använda chefens mandat att bestämma.
– Även obekväma beslut kan man göra så medmänskliga som möjligt.
Hon efterträder Dorthe Nicklasson som arbetade 20 år på skolan, tio år som lärare och 10 år som rektor. Dorthe har börjat jobba i Ystad kommun, närmare sitt hem.

Solcellsanläggning började brinna

$
0
0

Skurup

På eftermiddagen fick räddningstjänsten rycka ut till ett företagshotell på Spårgatan i Skurup. Det brann i elcentralen.
När räddningstjänsten kom på plats hade någon släckt branden med en pulversläckare men det utvecklades mycket rök fortfarande, berättar Patric Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
Det var elkablar till en solcellsanläggning som tagit eld. Energin från solen ska omvandlas från likström till växelström, berättade det inre befälet, och någonstans i anläggningen har problem uppstått.
– Det är inte helt enkelt att stänga av strömmen till solcellsanläggningar, konstaterade Patric Nilsson och uppgav att räddningstjänsten måste agera mycket försiktigt i samband med brand i solcellsanläggningar.
Räddningstjänsten från Skurup stannade kvar på platsen en tid efteråt.

Nya ägare till 70-talshus i Skurup – köpesumman: 2 350 000 kronor

$
0
0

Skurup

Försäljningen av huset på Rödhakevägen 95 i Skurup är nu klar. Nya ägare blir Jakob och Nathalie Svantesson, 30 och 28 år, från Malmö, som köper fastigheten av Lina Sundewall och Simon Karnig Basdajian. Husets byggår är 1972 och det har en boyta på 144 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i maj 2018 och priset blev 2 350 000 kronor.

Precis i närheten såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Södergatan 41. Där blev priset för det 140 kvadratmeter stora huset 1 895 000 kronor.

Datum: 2018-05-30
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 350 000 kr
Taxeringsvärde: 1 041 000 kr
Adress: Rödhakevägen 95, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Hämplingen 4

Skivarpsbo i skatteutskottet

$
0
0

Skivarp/Stockholm – Sluta jaga dem som betalar skatt varje månad och jaga dem som inte gör det.
Det säger småföretagaren Jeanette Bohman som var i skatteutskottet i riksdagen i veckan och talade.

Jeanette Bohman var med som representant för Visita, branschorganet för besöksnäringen, och talade om de nya reglerna i lagen om personalliggaren som utökas den första juli.
Skånskan har tidigare berättat att ägaren till Skivarps gästis har reagerat på utökningen av reglerna och kallar dem ”rättsosäkra”.
Tillsammans med representanter för Svenska Byggindustrier, Företagarna, Småföretagarnas riksförbund och frisörförbundet besökte hon skatteutskottet.

På frågan hur man ska komma åt svartarbete istället säger Bohman:
– Syftet med personalliggarsystemet har försvunnit. Det är bara en närvarokontroll, säger Bohman som är kritisk till att Skatteverket vid sina kontroller inte samkör uppgifter i personalliggaren med skatteinbetalningar och arbetsgivaravgifter. Det skulle visa om företagen fuskar med skatten eller inte, anser hon.
Som personalliggaren används nu tycker hon att det blir oproportionerligt stora böter i förhållande till om man kommit ihåg att skriva in, eller skriva ut, sin personal.
Utökningen av reglerna, att även skriva in och ut sig själv som ägare, samt sina barn, 0-16 år, ser hon som en stor risk för att ådra sig stora böter – utan att det hjälper Skatteverket att komma åt skattefusk, anser hon.
– Vi har nästan ingen kontanthantering kvar. Vi har ingenting att betala ut svarta pengar med. Fundera på vilka företag det är som använder kontanter och varför.

– Titta på de företag som registrerat bolag och jämför omsättning med antal anställda. Jaga inte dem som betalar in arbetsgivaravgifter varje månad. Det måste gå att följa ett företag och se en trend i hur det beter sig, säger Bohman som anser att det borde säga mer om viljan att betala skatt, än stickprovskontrollerna av närvokontroll på arbetsplatsen.
– Men det är väl enkelt att jaga småföretagen, för vi säger inte ifrån, säger hon irriterat.
Samtidigt är hon hoppfull till att besöket i Stockholm ska leda till att de nya reglerna justeras och förtydligas.
– Jag hoppas ledamöterna får något att fundera på när de går hem. Vad det ger vet jag inte, men jaghoppas att direktiven från Skatteverket, som inte är klara än, går att påverka, säger hon.
– Jag vill inte ha 15 000 kronor i böter för att en av mina söner häller upp en kaffe till sig själv i baren när han kommer hem på besök, för att han inte har skrivit in sig i personalliggaren, säger hon och tillägger:

– Om Skatteverket väljer att göra sin närvarokontroll just då alltså.
Visita skrev i sitt yttrande till finansdepartementet att det är oklart hur ofta brister i personalliggaren leder vidare till skatterevision av företag. Enligt uppgift från Visita ska staten har tagit ut 258 miljoner kronor i kontrollavgifter av näringsidkare under nio års tid, för brister i personalliggaren.

Byborna väntade på polisens ankomst

$
0
0

Abbekås/ Skurup Många Abbekåsbor ville träffa polisen och prata grannsamverkan, höga hastigheter och stöldskyddsmärkning.
Närmare ett fyrtiotal tog chansen att besöka husbilen i kustbyn.

I Skurups tätort var intresset för att träffa polisen inte stort. Under en och en halv timme var det bara en handfull som ville ställa frågor till myndigheten och tipsa.
I Abbekås däremot, under sen eftermiddag och tidig kväll, blev responens god. Ett tiotal personer stod och väntade på polisen när de kom på plats. Innan myndigheten lämnade bilen hade närmare ett fyrtiotal unga, gamla och barn besökt husbilen vid byalagslokalen.

Kommunpolis Sara Schön tog emot invånarna tillsammans med kollegan Johan Sandelin och Länsförsäkringarnas trygghetsutvecklare Kenneth Johansson.
Johan Sandelin var inte förvånad över det stora intresset. Han är kommunpolis i grannkommunen Sjöbo och vet att byarna ibland hamnar på undantag.
– Vi får ofta höra att allmänheten vill att vi ska synas mer i byarna och det här är ett sätt att ge byarna lite kärlek, säger Sandelin.
De flesta Abbekåsborna ville prata om hur man startar upp grannsamverkan och hur man ska göra för att stöldskyddsmärka sina grejer.
Kenneth Johansson, informerade om den senaste tekniken vad gäller stöldskyddsmärkning, DNA-märking.
Både polis och försäkringsbolag uppmanar allmänheten att stöldskyddsmärka sina grejer, framför allt sådana prylar som tjuvar ofta stjäl.
Det är är smycken, smarta telefoner, bärbara datorer och läsplattor. Det handlar också om handverktyg, gräsklippare och cyklar.
Kommunpolis Sara Schön berättar att det gör stor skillnad i polisens arbete om allmänheten märker sina saker.
Det händer att polisen stoppar bilar med misstänkt stöldgods och tvingas lämna tillbaka sakerna till tjuven eller hälaren för att myndigheten på plats just då inte kan bevisa att det är stulna prylar.

Den situationen försvinner när allmänheten märker sina värdeföremål.
Då kan polisen lysa med en UV-lampa, på en kamera till exempel, och identifiera vem kameran tillhör.
– Med den nya tekniken får användaren ett unikt nummer som tillhör bara dig, berättar Kenneth Johansson.
– Det kan registreras i en databas och användas i hela världen, fortsätter han och konstaterar:
– Målet är så klart att stoppa bilar med misstänkt gods, innan de lämnar Sverige.

Användaren får betala en engångskostnad för sitt stöldskyddspaket som tillhandahålls av försäkringsbolag bland annat.
Kenneth Johansson påpekar att det är en god idé att märka sina vapen också, om man är jägare eller har vapenlicens av någon annan anledning.
Abbekåsborna ville också prata om att de upplever att bilister kör betydligt fortare än 40 kilometer i timmen genom byn.
– Vi lovade att göra fler hastighetskontroller, även om det bara har en tillfälligt dämpande effekt, berättar Sara Schön.

Ny ägare till hus i Skurup – köpesumman 1 895 000 kronor

$
0
0

Skurup

Håkan Thore Joakim Persson, 21, sedan tidigare boende på just Södergatan, har köpt huset på adressen Södergatan 41 i Skurup av säljaren Nils Tore Jönssons dödsbo. Köpesumman blev 1 895 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i maj 2018. Byggår för huset är 1945 och boarean är 140 kvadratmeter.

Mindre än en månad tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Södergatan 58. Där blev priset för en 168 kvadratmeter stor villa 4 300 000 kronor.

Datum: 2018-05-29
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 895 000 kr
Taxeringsvärde: 994 000 kr
Adress: Södergatan 41, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Prästen 2

Nya ägare till 20-talshus i Abbekås – priset blev 5 100 000 kronor

$
0
0

Abbekås

Johan Håkan Josef och Magdalena Elfgren, båda 33 år, från Stockholm, har tagit över fastigheten på Fiskarevägen 54 i Abbekås från Ulrika och Robert Bolmgren. Ägarbytet blev klart i maj 2018 och köpesumman blev 5 100 000 kronor. Huset är byggt 1924 och har en boyta på 120 kvadratmeter.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Mattias Ols Väg 10. Där blev priset för det 171 kvadratmeter stora huset 2 800 000 kronor.

Datum: 2018-05-14
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 5 100 000 kr
Taxeringsvärde: 2 795 000 kr
Adress: Fiskarevägen 54, Abbekås
Kommun: Skurup
Beteckning: Abbekås 31:7


Sommaröppet på slottet

$
0
0

Skurup Museet och restaurangen har öppnat för säsongen på Svaneholms slott.
Och årets sommarfars har flyttat in i riddarsalen.
Snart tydliggörs också samverkansgruppens mandat att förhandla för slottets föreningar.

Det är tidig morgon och verksamheterna på Svaneholms slott har inte öppnat för dagen.
Klockan elva varje dag, utom på måndagar, öppnar både museet och restaurangen.
Så kommer det vara fram till och med skolorna börjar i augusti igen.
– Vi hoppas kunna ha öppet en bit in i september, men när skolorna börjar i augusti måste bemanning ske med ideella krafter och det är inte lätt att få medlemmar att ställa upp. Vi har beräknat att bidraget från kommunen bör räcka till och med augusti, säger Bruno Lindquist, ordförande i fornminnes- och hembygdsföreningen.
Pengarna, är ett bidrag från Skurups kommun om 250 000 kronor, som ska räcka till personalkostnader och annat. Det är alltid två i tjänst vid museet, en vuxen och en skolungdom.
– Vi lade nyss 30 000 kronor på ett larm. Nu är alla montrar stöldskyddade, säger han och berättar vidare att de har satt upp ljusridåer kring andra stöldbegärliga miljöer som musikrummet och skåp med värdefulla broderier.
Tillägget i stöldskyddet ville föreningen göra eftersom museet utsattes för en stöld för ett år sedan.

Denna dag samlas representanter från andelsföreningen tillsammans med representanter för museiföreningen och personal från restaurangen. De ska gå igenom detaljer kring områden där verksamheterna ska synkas. Till exempel måste de diskutera hur de ska göra med kaffeservering på slottet. I fjor hade museiföreningen hand om det när restaurangen var stängd.
– I år kanske vi snarare ska servera kaffe och kaka när restaurangen är stängd, funderar Bruno Lindquist innan mötet.
Föreningen vill inte konkurrera med restaurangen och dessutom har de ingen möjlighet att driva ett helt café i år, konstaterar Lindquist.

Den nylagda singeln på borggården glittrar lite i förmiddagssolen. Singel och trätrall täcker kullerstenen för att restaurangen ska kunna ha uteservering. Det innebär också att sommarteatern inte kan spela på borggården som vanligt. Under hela våren har diskussioner pågått om vilken scen som är mest lämplig för Komdras lustspel. Och valet har fallit på riddarsalen. Göran Pettersson, ordförande i Komdra, är nöjd med att de får spela inomhus. Tidigare har föreställningarna varit väderkänsliga.
– Vi väntade in i det sista med att beställa ny scen, med pengar vi fått från sparbanken, för att se under vilka förhållanden vi ska spela, berättar Pettersson.
De har nyligen beställt en scen som kan byggas om till en läktare i gradäng, varför sommarfarsen kommer att spelas på plant golv och publiken ska sitta i gradäng.
– Tillgängligheten blir sämre för rullstolsburna. Men vi spelar en föreställning den 19 augusti på Piratenteatern i Vollsjö som har bättre tillgänglighet, berättar Göran Pettersson.
”Kristallen” heter årets lustspel som är skriven av Anders Ruud och den har premiär 27 juli. Nästa vecka ska styrelserna ha möten och efter det räknar båda föreningarna med att mandatet för samverkansgruppen för slottet har förtydligats – så att utomstående parter kan förhandla med en gemensam part för slottet.
– Vi ska få en ny gemensam webbportal också ganska snart, under svaneholmsslott.se, berättar Bertil Nilsson som suttit med i samverkansgruppen sedan den bildades 2015.

I vår efterträdde han också Ann-Helen Nilsson som suttit som ordförande i 8 år i andelsföreningen.
– Jag vill jobba för att hitta en långsiktig strategi för slottet, säger Bertil Nilsson som har jobbat med ett flertal långsiktiga EU-projekt tidigare i livet.

”Jobba på måndag”

$
0
0

Skurup Det var inte mycket till skönsång men däremot var alla elever mycket glada, upprymda och känslosamma när de sprang ut från Nils Holgerssongymnasiets trappa i går.

Klass efter klass skred de ut på trappavsatsen och sjöng och dansade till olika låtar. På parkeringen stod nära och kära och väntade och ibland också en tjusig kärra.
I en sådan snygg bil med röd lack satt en ung man i baksätet och cruisade fram genom Skurup under eftermiddagen. Han var hes, så hes att stämbanden säkert hade knottror. Det han upprepade enträget och triumfatoriskt var:
” Jobba på måndag”.
Av de 47 elever som gick ut ett program på gymnasiet i år har alla utom åtta elever jobb – redan innan de har gått ut, berättar Jörgen Hagefjord.

En av dem är Elise Hansson som strålade denna dag.
– Jag har blandade känslor, mycket glädje men också mycket sorg. Jag älskar den här skolan. Den har inneburit gemenskap, säger hon.
– Det har varit kämpigt också. Men bra, fortsätter hon och berättar om sin dyslexi och ADHD som hon har lyckats bemästra under studieåren på Nils Holgersson med stöd av lärarna.
– Nu står jag här med alla körkort och behörighet till högskolan. Jag har godkänt i allt, berättar hon stolt.
Elise har fått jobb i Tygelsjö. Hon ska köra lastbil.

Under morgonen hade eleverna champagnefrukost på spridda ställen. Efter det fick de jordgubbar och lunch på skolan och fotograferades. Betyg och stipendier delades också ut i klassrummen innan de skrålande lämnade skolan.
Hela 22 elever fick stipendier för goda studieinsaters från olika stiftelser och företag.

Nya ägare till fastighet i Skurups kommun

$
0
0

Louise och Nils Roland Hilder Nilsson, 52 och 55 år, från Rydsgård, har tagit över fastigheten Solberga 21:4 i Skurups kommun från Per Mårten Anders Rasmusson. Ägarskiftet blev klart i maj 2018 och köpesumman blev 350 000 kronor.

Datum: 2018-05-23
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 350 000 kr
Taxeringsvärde: kr
Adress: SOLBERGA 21:4,
Kommun: Skurup
Beteckning: Solberga 21:4

Nya ägare till hus i Rydsgård – 2 200 000 kronor blev priset

$
0
0

Rydsgård

Sofia Marita Bergström, 53, och Bo Claes Kenneth Persson, 61, har köpt huset på Örsjö 1444 i Rydsgård av säljaren Birgitta och Nils Björn Lennart Billing. Köpesumman blev 2 200 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juni 2018. Huset byggdes 1925 och har en boyta på 135 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Västra Storgatan 8. Där landade priset på 1 420 000 kronor för det 182 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2018-06-01
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 200 000 kr
Taxeringsvärde: 916 000 kr
Adress: Örsjö 1444, Rydsgård
Kommun: Skurup
Beteckning: Örsjö 14:44

Varannan dam vill kommunen väl

$
0
0

Skurup Nu är det varannan damernas i Kommunens Väl för första gången.

Det lokala partiet, Kommunens Väl, som finns på flera håll i landet, har varit verksamma sedan början på 70-talet i Skurups kommun.
För första gången kandiderar medlemmarna som varannan damernas och varannan herrarnas i Skurups kommun.
Vid förra valet var toppen representerad av tre män som i sin tur skulle representera olika byar och delar av kommunen. Och det fungerade inte riktigt som de tänkt sig, uppger kandidaterna i år.

Men kvinnorna har velat komma fram i partiet och nu är det dags inför valet 2018.
På första plats finns Sven-Åke Strandberg som varit en frontfigur för partiet under innevarande mandatperiod. Och på plats två finns Marie-Louise Frödin.
– Det känns rätt bra, säger hon nöjt och tillägger:
– Jag vill gärna vara med och förändra, det är den enkla sanningen.
Som alla andra politiska partier vill de lyssna på invånarna och föra fram deras åsikter. Kommunens väl tycker att deras namn säger det mesta om politiken och anser att fördelen med deras politik är att de inte behöver lyda någon partipiska ovanifrån.
– Vi är inte styrda från Stockholm som de andra partierna är, säger Lars-Åke Nilsson, som finns på plats fyra på listan.
Partiet ställer upp med 19 namn.

Viewing all 3821 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>