Quantcast
Channel: Skurup – Skånska Dagbladet
Viewing all 3821 articles
Browse latest View live

Krock när polisbil körde med blåljus

$
0
0

SKURUP En polisutryckning längs E65, en tvärnit och en bakomvarande bil som körde in i den bromsande har nu resulterat i att en 65-årig förare misstänks för att inte ha hållit rätt avstånd.

Polisbilen kom i full fart med blåljus längs E65 på måndagen klockan 22.45. I höjd med Sandåkraavfarten noterades detta av två framförvarande bilar som gick ut till höger när vägen övergick från tvåfiligt till en fil.

Avsikten var att gå in till höger för att släppa fram polisbilen. Men polisbilen skulle inte passera utan svänga av från E65. När föraren av den främre bilen insåg detta gjordes en kraftig inbromsning.
Bakomvarande bilförare, en 65-årig man, låg då för nära och körde rakt in i den främre bilen i vilken två män och en kvinna i 60-årsåldern färdades.

Inga personer ska ha skadats i olyckan som resulterade i att den uttryckande polisbilen fick stannade kvar på platsen och ta upp en anmälan.
Anmälan resulterade i att 65-åringen nu är misstänkt för trafikbrott på grund av att han inte hållit anpassat avstånd till den främre bilen.


Rullande mini-bomässa drar i gång

$
0
0

Skurup På onsdag arrangerar kommunen sin första mini-bomässa.
Det är ett evenemang som ska flytta runt till kommunens nya byggprojekt.

Tanken är att visa upp såväl kommunala som privata byggplaner och färdig produktion. Först ut blir evenemanget på onsdag klockan 13-19, vid Östergatan 19-21.
Det blir en fysisk visning av de nya lägenheterna och information om Skurupshems kommande byggplaner för allmänheten. Det blir också en visning av planerna för nya skolan och Skurups elverk visar vilken fiberoptik de bygger.
På plats finns kommunens planarkitekt Jennie Luthander, vd för Skurupshem Pierre Esbjörnsson, vd för Skurups kommunala AB Jane Bergman och vd för Skurups elverk, Stefan Möller.

Nästa minibosmässa planerar kommunen att ha i samband med utbyggnaden av Flintebroområdet. Söder om det särskilda boendet ska det byggas ett 80-tal bostäder. Hovdala ska bygga 20 marklägenheter och Er-Ho Bygg ska bygga ett 60-tal lägenheter i trevåningshus.
– Vi hoppas på en byggstart till hösten om de arkeologiska undersökningarna är klara, säger planarkitekt Jennie Luthander.

Lokal konstnär rasar mot säljakt

$
0
0

SKURUP – Det är skandalöst. Det är jakt på djuren året om och nu ska man jaga säl. Hela Sverige riggas för jakt.
Det säger konstnären Eva Stjernswärd som rasar mot beslutet att tillåta jakt på säl i kommunen.

Som Skånskan berättat om tidigare tillåts nu jakt på säl efter ett initiativ från jägare.
Anledningen är bland annat att sälarna orsakat problem för lokala fiskare.
Fyrtio knubbsälar och lika många gråsälar kan nu skjutas av efter att en enig kommunstyrelse godkänt skyddsjakt i kommunen.
I protest mot jaktbeslutet skickade Eva Stjernswärd som bor vid kusten på gränsen vid Trelleborgs kommun in en skrivelse till bland andra kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm (S) och kommundirektör Markus Willman.

I skrivelsen på fyra sidor uttrycker Eva Stjernswärd, som är medlem i föreningen Jaktkritikerna, att skyddsjakten snarast är att beteckna som ”en förtäckt nöjesjakt”. Hon betonar också att sälarna redan i dagsläget är hårt pressade av klimatförändringar och annan mänsklig påverkan.

Beslut är taget, går det att åstadkomma något med detta?
– Skrivningen skickades innan beslut var taget. Jag hoppades att de velat tänka utanför boxen – en box väl omsluten av jägarintressen. De som värnar djuren pratar ingen med. Magnus Alm var exemplarisk och tog sig tid att ta emot skrivelsen. Sen tycker jag är tråkigt att de inte tagit till sig av det.

Eva Stjernswärd vill istället att sälarna och andra vilda djur ses som en tillgång och att andra åtgärder kunnat vidtas.
– Jag vill inte komma i klinch med fiskarna, men kanske borde man ha ett annat perspektiv. Vad vill allmänheten? Kan man köpa mer lokal fisk för att hjälpa dem istället?
– Jag har aldrig sett en säl här. Folk jag pratar med förstår ingenting. Jag tycker att det är groteskt, säger hon.

Inneboende misstänkt för stölder – tog kontanter och smycken

$
0
0

Skurup

En kvinna i femtioårsåldern anmälde under tisdagen en yngre man för stöld. Mannen som är bekant med kvinnan var under en period inneboende i hennes bostad i centrala Skurup.
Under tiden han bodde där försvann busskort, kontanter och ett smycke – vilket lett till polisanmälan om stöld.
– Han är uppsatt som misstänkt och kommer att förhöras, bekräftar Sara Schön, kommunpolis i Skurup.

Stråk av blommor för bin

$
0
0

VILLIE Målet är att gynna bin och humlor, pollinerande insekter, i anslutning till lantbrukens grödor.
I år har 10-15 mil insektslockande blomremsor anlagts längs fält runt om i landet. Ett av dem på Williegården norr om Rydsgård.

Vad är det största hotet mot bin?

En kombination av jordbruksgifter tillsammans med förändringar i landskapen vilket bidrar till att minskar mängden blommande växter.
Kvalster och sjukdomar som sprids på grund av storskaliga jordbruk, oförsiktig och icke ekologisk biodling.
130 av Sveriges cirka 300 arter vildbin är rödlistade. Alltså närmare 40 procent av våra vilda bestånd.
Källa: beeurban.se

Bakom projektet Blommor för bin står företaget Bee Urban. Förr året började bolaget arbetet med att anlägga blomsterstråk för att gynna pollinerande insekter.
Med ekonomisk stöttning från näringslivet och i år 500 000 kronor från Naturkompaniets naturbonus har projektet utvecklats och omfattar i dag drygt 50 lantbrukare som har inplanterade blomsterrika miljöer på sin jordbruksmark.

– Idén är att få in mer variation i landskapet. Det saknas när jordbruket blivit mer effektivt och inte så varierat med olika grödor. Till exempel oljeväxter som raps, är helt beroende av pollinerande insekter, som bin och humlor.
Det säger Tobias Nilsson, projektledare för satsningen Blommor för bin, som kom till när det statliga stödet för just pollineringsinsatser togs bort i det senaste landsbygdsprogrammet.
Han konstaterar att Pollinerande insekter är avgörande för människans överlevnad.
Inte bara maten vi äter är beroende av bina utan även levande och välmående grönområden till rekreation, ren luft och rent vatten.

2016 började sådden och anläggandet av blomsterstråken som då var lysande blåa av blommande honungsört. Nu har baljväxter som vit och röd klöver, gul sötväppling och käringtand tagit över längs jordbruksmarkerna i framför allt Skåne.
– Det handlar om hotet mot de vilda bina som vi måste ha. Är det brist på blommor och färg ute i markerna då är det brist på pollinerande insekter, säger Tobias Nilsson.
Just nu är han ute och träffar lantbrukare i södra Skåne som deltar i projektet.
Förra året skapade 24 lantbrukare tillsammans runt tre mil blomsterremsor, i år har ytterligare 31 tillkommit från Skåne till Mälardalen.

Tobias Nilsson uppskattar att det rör sig om 10-15 mil blomremsa totalt, men ännu har inga resultat sammanställts.
– Det görs studier på detta och vi håller på att titta på olika samarbetsformer med Lunds universitet, säger Tobias Nilsson.
Bee Urban jobbar även med i bikupor i stadsmiljö, trädgårdar för biologisk mångfald och boplatser för pollinerande insekter och fåglar.

Vad är målsättningen med projektet?
– Det långsiktiga målet är att efter 2020, då det nya landsbygdsprogrammet kommer, ha fått upp nyttan och intresset för blomsterstråken plockas upp och det införs igen som ett statligt bidragsstöd.
På kortare sikt, de närmaste åren, att vi kan samla in mer pengar för att öka volymerna, kunna anlägga fler blomsterstråk.

Vad är det största hotet mot bin?

En kombination av jordbruksgifter tillsammans med förändringar i landskapen vilket bidrar till att minskar mängden blommande växter.
Kvalster och sjukdomar som sprids på grund av storskaliga jordbruk, oförsiktig och icke ekologisk biodling.
130 av Sveriges cirka 300 arter vildbin är rödlistade. Alltså närmare 40 procent av våra vilda bestånd.
Källa: beeurban.se

Skurup tappar mark i färsk miljörankning

$
0
0

Skurup Skurup tappar mark i miljöarbetet visar ny undersökning och är nu bland de sämre rankade kommunerna i Skåne.
– Det är illa, samtidigt är mycket positivt på gång, menar Lena Johansson, miljöstrateg på Skurups kommun, som vill se mer pengar till miljösatsningar.

Mätningen är gjord av Aktuell hållbarhet som årligen skickar ut en enkät till landets kommuner.
Utifrån kommunernas svar på 23 olika frågor om miljö görs en rankning. Listan toppas i år av Helsingborg.

Skurups kommun återfinns först på 209:e plats – en försämring mot förra året då kommunen kom på plats 187 på listan. Av de 33 skånska kommunerna placerar sig Skurup på en blygsam 27:e plats.
Skurup brister i att bland annat skarpa miljömål och en kemikalieplan saknas.
Däremot pågår just nu ett arbete med att ta fram ett miljömålsprogram där flera av parametrarna som mäts kommer att ingå.
Förslag till program har varit uppe i kommunfullmäktige nyligen men skickades tillbaka för att ta fram skrivningar som sätter mer fokus på närodlad mat.

– Hade vi haft vårt miljömålsprogram antaget så hade det varit annorlunda och vi hade inte ramlat ned i rankningen, säger miljöstrateg Lena Johansson som hoppas att programmet kan bli klart till slutet av sommaren.
Hon tycker att kommunen har kommit långt med att bland annat fasa ut fossila bränslen för uppvärmning, men några topplaceringar framöver verkar det inte vara tal om. Idag finns inga kommunala naturreservat, handlingsplaner saknas för att uppnå vissa miljömål och kommunens naturvårdsprogram släpar efter.
– Vi har ett naturvårdsprogram som vi inte arbetar med eftersom det saknas resurser, vi har inte en ekolog anställd vilket vi haft tidigare.

Just resurser till miljöarbetet är ett återkommande tema. Enligt Lena Johansson kan en hel del göras med de medel som finns idag, men om arbete arbetet ska växlas upp behövs mer pengar.
– När man antar miljömål måste man också ta med det i budgetarbetet och prioritera resurser utifrån de åtgärder som är där.
Från politiskt håll är tongångarna trots resultatet förhållandevis positiva.

Kommunstyrelsens ordförande Magnus Alm (S) lyfter också han miljömålsprogrammet som en avgörande faktor till den låga placeringen.
Han menar dessutom att resurser förhoppningsvis kommer att skjutas till i kommande budget.
– I den budget som ska tas i augusti-september har vi med ökade medel till miljö och hållbarhetsfrågor.
Han är inte nöjd med resultatet, men tror att arbetet som görs nu kommer att lyfta miljöarbetet framöver.
– Vi tycker att arbetet har lyfts ett par snäpp de senare åren, men det har ännu inte burit frukt.

Sommarjobbare får besök av facklig kampanjturné

$
0
0

beddinge strand Under två veckor är LO ute och informerar sommarjobbare om rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.
– Jag tycker att det är jättebra, särskilt för unga utan erfarenhet, säger Therese Lindberg som jobbar på Otto och glassfabriken.

I Beddinge strand som ligger precis på gränsen mellan Skurup och Trelleborgs kommuner ligger glasskaféet Ottos som säljer egentillverkad glass.
Under regntyngda skyar kom tre fackliga informatörer förbi under torsdagen.
Det var ingen slump. Just nu genomför LO årliga turné ”facket på sommarjobbet”.
– Vi har varit på två äldreboenden innan idag och efter vi har ätit lunch ska vi vidare till Ystad. Dom kallar oss en för en patrull, säger Lizette Landén och ler.
Hon är undersköterska till yrket men jobbar nu som organiserare på Kommunal.

Under sommarturnén handlar mycket om att informera om betydelsen av att ha ett anställningsbevis och ha koll på kollektivavtal och försäkringar
– Det är också viktigt med arbetstider, man ska jobba så man inte sliter ut sig, säger Daniel Tseng som också är med på turnén.
Både Lizette och Daniel tycker att det behövs mer kunskap om vilka rättigheter du har som arbetstagare.

Therese Lindberg som ansvarar för för scheman och löner på Ottos håller med om att det är bra med mer information.
Enligt Daniel är i stort sett alla arbetsgivare glada över att facket kommer och informerar.
Bakom glassdisken står Therese yngre syster Michelle tillsammans med Elice Almquist som båda ska jobba på glasskaféet i sommar.

Michelle jobbade tidigare som telefonförsäljare och ser fram emot att jobba med ett mer socialt yrke i sommar.
När tidningen kommer förbi är Elice i full gång med att tillverka våffelstrutar. Hon är från Hässleholm, men bor under sommaren i närheten av Beddinge strand hos sin morfar.
Hur mycket har du tänkt att jobba i sommar?
– Så mycket som möjligt, svarar hon snabbt.

LO:s patrull verkar nöjda med besöket när de åker vidare till nästa arbetsplats.
– Det här är roligt, men framförallt så himla viktigt. Det är en god gärning, säger Lizette Landén.

Misstänkt mordbrand upptäckt av en tillfällighet

$
0
0

SKURUP Hyresvärden behövde kolla en vattenläcka i en lägenhet i centrala Skurup.
Väl inne gjordes upptäckten att en misstänkt mordbrand inträffat.

Någon gång mellan tisdag och onsdag i förra veckan misstänker en hyresvärd att det brunnit i en lägenhet i på Lilla Torggatan i Skurup.
Upptäckten gjordes när hyresvärden var i behov av att kontrollera den aktuella lägenheten på grund av en vattenläcka i huset.

Den misstänkta branden är nu polisanmäld och rubriceras som mordbrand. Men omfattningen av brandskador i lägenheten som ligger centralt i Skurup vill polisen i nuläget inte kommentera närmare.
– Jag vill inte gå in på exakta skador, men jag kan säga att det har brunnit mer än från ett ljus, säger kommunpolis Malin Sjöblom.
Hon vill inte heller lämna ut någon uppgift om hur många som är bosatta i den aktuella lägenheten.

Polisen har nu inlett en förundersökning och utifrån vad som framkommer i de första förhören går man vidare.

Finns det någon misstänkt för mordbranden?
– Det vill jag inte gå in på. Det kommer att hållas förhör och sen får vi se var ärendet landar, avslutar Malin Sjöblom.


Fler parkeringsplatser vid stationen

$
0
0

Skurup Kommunen har nu beslutat att bygga ut pendlarparkeringen vid tågstationen.

En utbyggnad av parkeringen har planerats under en längre tid.
– Vi i Moderaterna tog upp frågan i en motion för nästan två år sedan. Tågstationens överfulla parkering har varit ett återkommande problem för många, säger Johan Bolinder (M).

Men nu så har beslutet klubbats vid senaste kommunfullmäktige. Enligt planerna så väntas parkeringen utökas med omkring 25 platser i västlig riktning.

Enligt Håkan Svensson, driftschef på Skurups kommun, beräknas utbyggnaden kosta cirka
350 000 kronor.
Det är ännu inte klart när det första spadtaget ska tas på platsen, där det nu är ängsmark.
– Det här är ett steg i rätt riktning för att förenkla för alla som pendlar, säger Johan Bolinder.

Nya Skurupsbor på museum för lärande

$
0
0

Skurup Ett femtiotal nyanlända Skurupsbor besökte Johannamuseet i tisdags.
Där fick de lära sig om museets många finurliga fynd och samtidigt tala en hel del svenska.

Hassan Al-Alis son Ali springer runt bland Johannamuseets många antikviteter. Det här är första gången som Hassan är med på en av Mötis utflykter. Han kommer från Syrien och är här med sonen Ali och dottern Rodina. De har bott i Skurup i nästan två år och trivs här.
– Folk är trevliga här, säger Hassan Al-Ali.
Till vardags studerar han SFI, men tidigare har han arbetat med skogsarbete i Veberöd.

Bengt Almkvist äger Johannamuseet och har drivit det i 34 år. Han visar runt och talar om allt från veteranbilar till gamla musikanordningar. När han drar igång Tivoli-positivet tar en av besökarna några danssteg.
Mötis är ett kommunalt initiativ för att främja integrationen i Skurup. De ses varje tisdag mellan klockan fyra och sju på restaurang Rutger.
– Där kan de ses för att fika, få språkstöd och deras barn kan pyssla, berättar Amanda Ingvaldson, integrationscoach på Mötis.
Det är många olika nationaliteter på tisdagens besök. Syrien, Eritrea, Afghanistan, Irak, Gambia och Libyen, för att nämna några.

Hanna Majdi har bott i Skurup i 14 år och kommer ursprungligen från Irak. Hon hjälper till på kommunen som språkstöd för andra som talar arabiska.
– Det här är ett sätt för nyanlända att bryta passiviteten från asylboendena, säger KG Olsson, integrationssamordnare vid Skurups kommun.

En annan besökare är Rafaa Turki. Han kommer från Libyen där han studerade datavetenskap och programmering. I dag arbetar han deltid på Nationalencyklopedin i Malmö som teknikredaktör.
– Där hjälper jag dem med uppslagsverk på arabiska, säger Rafaa.
Bengt Almkvist sneglar bort mot museets gamla T-ford.
– Genom att lära oss om historien kan vi förstå mer av framtiden, säger han.

Kärlek till konsten vid Svaneholm

$
0
0

Skurup Vid Svaneholms slott pågår nu en konstutställning i Mästers galleri.
En av dem fyra kvinnliga konstnärerna är keramikern Gunilla Wallin.

Tillsammans med Lena Henriksson (glas och smycken), Anki Linderoth (måleri) och Sylvette Delpire Wikström (måleri) visar de sina verk till och med onsdag den 13 juli (bortsett från måndag den 10 juli då utställningen är stängd).
– Det känns jättebra att vara här vid Svaneholm. Jag gillar lokalen och landskapet är jättefint, säger Gunilla Wallin.

Många av hennes keramikverk på utställningen är färggranna frukter. Stora äpplen och citroner pryder lokalens podier.
Gunilla Wallins verk i form av stora frukter är inspirerade av Hans Hedberg.
– Han gjorde fantastiska verk, säger Gunilla.
Hennes intresse för keramik tog fart under början av 00-talet, då hon studerade på Formakademin i Lidköping.
Hon visar upp två stora äpplen som hon är särskilt stolt över.
– Jag har bränt dem här flera gånger, det händer så mycket i glasyren.

Gunilla Wallin bor på Limhamn med sin familj och håller till på Galleri Formbart i Malmö.
Runtomkring hennes keramik hänger dramatiska porträtt, glasskulpturer och målningar.

Utställningen arrangeras av Skånes konst- och hantverksförening (SKHF). Under dagarna de haft öppet har utställningen besökts av cirka 250 personer.

Härnäst kommer Gunilla Wallin att ställa ut på Gallerinatten i Malmö den 29 september.
– Jag är besatt av att dreja. Det här är något som jag bara måste göra, säger hon.

Varnar för falska värderingsmän

$
0
0

SKURUP Ett varningsmeddelande om att det kan röra sig bedragare i Skurup skickades under torsdagen ut från kommunens hemsida.

I meddelandet står att det rör sig om personer som försöker bli insläppta i hushåll genom att uppge att de värderar hus på uppdrag av kommunen – en verksamhet som kommunen inte sysslar med.

Annika Dacke, kommunikationsstrateg på Skurups kommun, berättar att det var en invånare som hörde av sig till kommunen med uppgifterna. Kommunen hörde i sin tur sedan av sig till polisen.
Maja Forstenius på polisens ledningscentral bekräftar uppgifterna.
– Vi har fått den här informationen från kommunen. Vad jag har förstått så är det inget brott som är begånget i det här läget.

Kommunpolis Malin Sjöblom känner inte till händelsen men berättar att den här typen av bedrägerier förekommer.
– Allmänna råd är att kolla genom sitt dörröga om man har möjlighet. Ta legitimation om det är ett sådant yrke. Är det någon man inte känner igen, ska man inte släppa in personen i sin bostad.

Den som sett eller hört något uppmanas att kontakta polisen på 114 14.

Planer pågår för nya Fars hatt

$
0
0

HYLTEBERGA Nya Fars hatt börjar ta form – åtminstone som ritning.
Nu ansöker fastighetsbolaget Bjurling i Skurup AB om bygglov för att bygga upp den anrika vägkrogen som brann ner i februari.

Det var den 27 februari i år som en explosion i kökets kylaggregat övertände vägkrogen Fars hatt tidigt på morgonen.
Elden spred sig snabbt och när räddningstjänsten var klar med släckningsarbetet stod det klart att det som återstod måste rivas.
Resterna revs och forslades bort en månad senare och kvar står sedan dess skorstenen och hatten och minner om hektiska luncher och helgmiddagar.

Det har fram till nu varit oklart om det faktiskt blir någon ny vägkrog vid E65 i höjd med Hylteberga. Fastighetsbolaget Bjurling i Skurup AB och dess ägare Dan Persson sa dock redan samma dag som krogen brann att han tänkte bygga upp restaurangens två längor, på samma plats, i samma korsvirkesstil.

– Det är självklart. Har Fars hatt funnits där i trettio år så ska det stå kvar. Det finns ingen som helst anledning att inte satsa på att bygga upp fastigheten igen bara för att den brunnit ner, sa Dan Persson då.
Nu har Dan Persson och fastighetsbolag tagit ett första steg mot ett återuppbyggande genom att lämna in en bygglovsansökan till miljö- och byggenheten i Skurups kommun.
– Vi har lämnat in ansökan, men fortfarande är det inte helt hundra klart att vi kommer att bygga upp, säger Dan Persson, som inte vill kommentera ansökan närmare i nuläget.

Fram till den där morgonen i februari när branden exploderade i köket var det systrarna Anna-Lena och Liselott Persson som drev restaurangverksamheten. Men för dem är framtiden fortfarande oviss.

– Vi har inte hört någonting från hyresvärden sedan allt brann ner. Vi vet ingenting om någon återuppbyggnad, säger Anna-Lena Persson.
Systrarna har klart sig på de försäkringspengar som betalas ut för förlorad inkomst, men när det gäller försäkringen för verksamheten de förlorat går det trögt.

– Vi håller fortfarande på med försäkringsbolaget och har inte heller börjat driva någon ny verksamhet. Om vi gör det vet jag faktiskt inte. Just nu är det bara skönt med lite lugn efter åtta års slit.

Vill köpa lanthandeln och starta ett kooperativ

$
0
0

abbekås – Om alla i Abbekås är intresserade kan det vara en vinst för hela bygden.
Det säger Marta Lewerentz som vill köpa fastigheten och starta ett lanthandelskooperativ.

Initiativet har tagits av Marta och hennes familj och är enligt henne själv i ett tidigt skede.
Hon vill engagera bygden och genom crowdfunding få in tillräckligt med pengar för att köpa fastigheten som är till salu.
Crowdfunding är ett växande fenomen som också kallas gräsrotsfinansiering.
– Istället för att gå till banken och låna så bidrar fler med en mindre summa, för att ha råd med fastigheten som säljs och sedan starta ett bolag tillsammans. En slags kooperativ form, men om någon går in med mer så kan det vara så att någon får fler andelar, resonerar Marta Lewerentz.

Affärsidén ska fokusera på närproducerade produkter, som till exempel lokala biodlare eller bagare.
Förhoppningen finns att när det lilla samhället sakta växer så kommer också efterfrågan göra detsamma.
Marta Lewerentz som idag jobbar på sjukhus i Malmö har tidigare drivit en blomsteraffär.
Nu spånar hon på affärsmodeller, besöker andra lanthandlar och söker inspiration för hur verksamheten kan utvecklas.

Hur ser arbetet ut i dagsläget?
– Vi har haft kontakt med mäklarna och säljarna, startat en facebooksida och börjat dela ut blad i brevlådorna.

Om initiativet ska få ihop tillräckligt med pengar, eller över huvud taget få möjlighet att köpa hela fastigheten återstår att se.
Men betydelsen av att hela bygden är med och engagerar sig är ett återkommande budskap.
Marta Lewerentz är optimistisk och tror att det ska gå vägen.
– Det här kan lyfta Abbekås ytterligare ett steg. Vi vill ju gärna sätta igång så fort som möjligt, men det är mycket folk som ska sättas in i det. Så i början av hösten kan vara rimligt att vara igång, säger hon.

Lanthandeln i Abbekås till salu

$
0
0

Abbekås Det har pratats om det i bygden och en annons har legat uppe på nätet.
Huset som inrymmer Matöppet-butik och pizzeria ska säljas.

När Skånskan ringer till butiken visar det sig att ägaren Sabah Albadri är på semester, men tidningen får bekräftat att butiken är till salu.
Mer information ger mäklaren Ib Bergenholtz på Svensk fastighetsförmedling som är ansvarig för försäljningen.

Han berättar att det i dagsläget inte ligger någon annons uppe för butiken, vilket det tidigare gjort.
Men en ny, uppdaterad annons ska däremot komma upp inom kort.
I byggnaden som säljs ryms matbutiken och pizzerian. Utöver det stora bostadsytor.
Alltihop ägs idag av den nuvarande ägaren.

– Deras tanke och högsta önskan är att få sålt fastigheten, men att hyra in sig och fortsätta driva pizzerian och affären, förklarar Ib Bergenholtz.
Enligt Bergenholtz har ägaren som bor i Malmö ingen ambition att flytta till Abbekås och är därför inte i något behov av bostadsdelen av fastigheten.

Men det är inget stort renoveringsbehov eller så?
– Nej inte egentligen, det ingår en stor bostad som man inte är intresserade av.
Enligt mäklarens uppgifter ska ett antal intressenter finnas, likaså ska nuvarande ägare också vara öppen för att sälja av både fastigheten och näringsverksamheterna.


Kurser för nyanlända satsning i sommar

$
0
0

SKURUP Datakurs men även kurser i föräldraskap matlagning och sminkning är några aktiviteter som
Skurups kommun satsar på i sommar för att främja språkutveckling och skapa mötesplatser för kommunens nyanlända invånare.

– Det här handlar om att det funnits en vilja att utveckla samarbetet med studieförbunden, samtidigt som det är en möjlighet att aktivera våra asylsökande och nyanlända. Många har ju inga aktiviteter under sommaren.
Det säger Amanda Ingvaldson, integrationscoach i Skurups kommun, som i sommar erbjuder 21 sommarkurser och ett tiotal utflykter i Skåne för kommunens senaste invånare.

Skurups kommuns näringslivs- och arbetsmarknadsenhet, personal från individ- och familjeomsorgen och en rad studieförbund står bakom samarbetet kring programmet som redan är igång.

Ingången i samarbetet är en satsning på aktiviteter som främjar språkutvecklingen. Det handlar om att lära sig något från grunden eller stärka sina kunskaper om till exempel matlagning, trafikregler, rytmik och cykling.
I utbudet finns även datakurser på olika nivå, svenskkurs liksom föräldrakurser och en renodlad kurs i form av en mötesplats för enbart kvinnor.
– Sommarprogrammet är fantastiskt av olika anledningar inte minst för att vi gemensamt tar ett enormt krafttag för att stödja individerna för att närma sig självständighet och självförsörjning. Sommarprogrammet och samarbetet markerar ett avstamp i vår vision för utökat och stärkt samverkan mellan kommunen och folkbildningen, säger Skurups kommuns integrationsstrateg Malin Olofsson.

Deltagarna är asylsökande, andra inskrivna på Arbetsförmedlingen, en del är föräldralediga och andra ute i arbetslivet. De som är inskrivna på Arbetsförmedlingen har fått aktiviteten de blivit kallade till godkända av sin handläggare.
Sommarprogrammet finansieras genom medel från olika aktörer. Nätverk-Aktivitet-Delaktighet (NAD) finansierar 30 platser sammanlagt för kurser som erbjuds av studieförbund. Förbunden och andra aktörer finansierar de delar som de har möjlighet till utifrån deras verksamheter och kostnader. Skurups kommun finansierar de kvarvarande kostnaderna.

– Jag kan inte svära på att vi är först i landet med det här, men jag vet ingen annan kommun som gjort motsvarande satsning, säger Amanda Ingvaldson.
Under sommaren kommer även integrationsenheten att arrangera ett tiotal utflykter. Flyga drake på Havängs backar, besöka Glimmingehus, Ale stenar, men även Söderåsens nationalpark och ett företagsbesök på Bösarps grus.

Inbrott i församlingshemmet

$
0
0

Skurup

Under helgen har en okänd gärningsperson krossat ett fönster och tagit sig in på församlingshemmet på Kyrkogatan i Skurup.
Anmälan som upprättats gäller stöld genom inbrott. Vad som eventuellt stulits är i dagsläget oklart.

Stöldinbrott på arbetsplats

$
0
0

Skurup

Under helgen har okända förövare brutit upp en grind och tagit sig in på ett arbetsplatsområde på Stora Torggatan.
På arbetsplatsen har flera byggbodar och containrar brutits upp och föremål befaras stulna.
Exakt vad, är oklart i dagsläget och ska inventeras av företaget.

Inga spår av misstänkta bedragare

$
0
0

Skurup

Det var i torsdags som kommunen gick ut med en varning till allmänheten om att misstänkta bedragare som utger sig för att vara kommunala värderingsmän rörde sig i Skurup. Nu, en knapp vecka senare har inga nya uppgifter framkommit.
– Jag har inte fått någon mer information. Jag har följt anmälningsinflödet och har inte hittat något mer, säger kommunpolis Malin Sjöblom.

Tusentals besökare väntas till loppis

$
0
0

Janstorp Loppmarknaden i Janstorp är en av Skånes största med över 3 000 besökare.
På lördag är det dags igen.

Janstorp AIF:s loppis väntas bli populär även i år. Klockan två släpps besökarna in och loppisen pågår fram till 16.30.

– Det kan nog bli uppåt
4 000 besökare i år, säger Per Viktorsson, ordförande för Janstorp AIF.
Förutom en stor loppmarknad med många varor, blir det även försäljning av kaffe, våfflor, läsk, glass och korv.

Inträdet kostar 30 kronor, men parkeringen är gratis.
– Annars hade det blivit köer på väg 102, säger Per.
Nu hoppas Janstorp AIF bara på bra väder.
– Men inte för bra väder. Vi vill ju inte att folk går och badar istället.

Viewing all 3821 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>