Quantcast
Channel: Skurup – Skånska Dagbladet
Viewing all 3821 articles
Browse latest View live

Lokalpolitiker slutar som LO-ordförande

$
0
0

Skurup Före detta kommunstyrelseordförande Magnus Alm (S) slutar som ordförande för LO-distriktet i Skåne efter en konflikt rörande förändringsarbete och ordförandeskap.

Det var i måndags som två representanter från LO centralt var nere i Skåne och deltog i ett styrelsemöte för LO Skåne.
Efter det meddelade LO på sin hemsida att Magnus Alm avsagt sig sitt ordförandeskap.
Efterträdare blir vice ordförande Birgitta Almroth till dess att nyval görs.
– Vi har haft meningsskiljaktigheter i hur ordförandeuppdraget ska utformas. I måndags på vårt styrelsemöte valde Magnus att avgå, säger Almroth.

Det finns uppgifter om att det handlar om arbetsmiljöproblem. Gör det det?
– Okej, .. vi har haft meningsskiljaktigheter och fokuserar nu framåt genom att utveckla LO, det är vad jag vill säga, säger Almroth.
– Men det handlar om styrelsen och ingenting annat, tillägger hon:
– Styrelsen har framfört kritik och Magnus Alm har valt att avgå. Det är distriktsstyrelsen själv som har hanterat det här.

Magnus Alm själv säger att det stämmer att han avsagt sig sitt uppdrag eftersom han inte ser det som möjligt att fortsätta under rådande omständigheter.
– Jag har satt i gång ett förändringsarbete sanktionerat av förbundsavdelningarna, det vill säga ägarna i Skåne, säger Alm och fortsätter:

– Jag har under mitt ordförandeskap identifierat stora behov av förändringsarbete i den tvärfackliga verksamheten i Skåne.
– Under förra året har jag haft en dialog med LO-förbunden i Skåne om förändringsarbete och fått ägarnas mandat.
I april valdes han om till ordförande igen, och inledde sitt femte år på posten som ordförande i LO Skåne. Det fackliga politiska arbetet skulle ses över liksom studieverksamheten och annat rörande Byggnads, Elektrikerförbundet, Kommunal och de andra fackförbunden som ingår i LO-kollektivet.
– Medlemmarna är inte nöjda. De kan få mycket mer för miljonerna de betalar in. Den 17 april intensifierade jag förändringsarbetet och då började ett motstånd visa sig kring den interna organisationen kring förändringsarbetet, säger Alm.
– Det motståndet har tagit hjälp av LO centralt och gett en bild som inte stämmer med verkligheten, fortsätter han.

Alm slutade omedelbart den 3 juni på sin post. Men han understryker att om ägarna vill att han ska fortsätta med förändringsarbetet så står han till förfogande.
– Det är tydligt då jag av en enig valberedning blivit omvald av en enhällig skånsk fackföreningsrörelse, så sent som 9 april, att detta är en konsekvens av en politiskt kampanj, då det inte framkommit några nya uppgifter som kan påvisa mina eventuella brister.
– För mig är det förbundens medlemmars behov som ska prägla vår verksamhet, inte våra egna behov, säger Alm.

 


E65 stängdes efter olycka

$
0
0

trafik

E65 stängdes under söndagseftermiddag av i samband med en singelolycka i höjd med Rydsgård.
Olyckan skedde i riktning mot Skurup där olycksbilisten kört in i mitträcket.

Larmet inkom till SOS klockan 14:36.
Skadeläget är oklart.

Varnar för trängsel i Rutgerskolan i höst

$
0
0

Skurup Kulturskolans 150 danselever ska flyttas från Elisefreds förskola till Kulturskolan när skoleelverna flyttar från Rutgerskolan.
Ändå är chefen för Kulturskolan orolig att det blir för trångt.
- Vi har fått besked om att vi får endast ett våningsplan, säger Ma gnus Rydlöv.

Kulturskolechefen Magnus Rydlöv har lanserat idén om att Skurups kommun borde bygga en stor scen för allahanda framträdanden, en så kallad black box, med perfekt ljussättning. Det har chefen fått besked om inte kommer inträffa inom den närmsta tiden och det är han införstådd med.
Magnus Rydlöv är väldigt nöjd med att Kulturskolan har fått besked om att verksamheten ska vara kvar i Rutgerskolan.
– Vi är jätteglada att vi ska vara kvar i huset och få mer plats än vi har i dag. Dansundervisningen med 150 elever flyttar in i samma hus.
– Det är vad alla Kulturskolor drömmer om. Det är klart att vi inte vill ha verksamheten utspridd. Dansläraren står inte ut med ensamheten på Elisefred och det är väldigt opraktiskt.

Om det inte byggs en helt ny arena är Rutgerskolan det absolut bästa alternativet att driva Kulturskola i, anser Rydlöv. Det handlar om tillgången till idrottshallen och aulan som används vid framträdanden och läget centralt som innebär att barnen kan gå eller cykla från kringsliggande skolor.
– Vi är väldigt glada att vi har fått mer plats och väldigt lättade att vi har fått besked om att vi ska vara kvar i huset, säger Rydlöv.
Förra året ägnade han åt lobbying mot de politiska partierna för att förklara att den ”allmänna uppfattningen” att det vore bra för Kulturskolan att använda den nya skolans aula var helt felaktig.
– Den är inte byggd för musik- och elevframträdanden. Det finns inte plats till det, det finns ingen scen. Och vi jobbar med dansföreställningar och orkestrar, säger Rydlöv och tillägger:
– Den salen är byggd för undervisning och för att personer som håller föredrag.
Så när beskedet kom i vintras att Kulturskolan ska bli kvar i Rutgerskolan blev Rydlöv lättad, men han är fortsatt orolig över att det ska bli för trångt att få plats med både danselevernas sal, orkestersal och ett ordentligt slagverksrum på ett och samma våningsplan.
Det pågår planering för att inhysa även fritidsgården samt BRO, hemsjukvården i skolan.
– Nu har jag meddelat att det går inte. Då får vi inte både en orkestersal och en danssal.
– Det är överskattat hur mycket som får plats i Rutgerskolan. Jag har kommunicerat ut detta och jag tror inte att sista ordet är sagt. Jag vill vara väldigt tydlig för att det ska bli bra, säger han.

Det pågår planeringsarbete för att fritidsgården och Kulturskolan ska kunna samverka och det finns en oro för att BRO-verksamheten ska läggas på ett våningsplan mellan verksamheterna och försvåra samarbete och samutnyttjande av vissa lokaler, uppger Rydlöv.
– Det verkar behövas så mycket yta för att få in BRO och hemtjänstens hus, det kommer att bli mycket trångt i huset. Jag tror inte det går.

Ungdomar eldade utan lov

$
0
0

Rydsgård

I lördags kväll eldade ett gäng ungdomar på fastigheten tillhörande scoutgården i Rydsgård. De använde olovandes ved tillhörande scouterna. När en man uppmanade dem att lämna scoutgården motsatte sig ungdomarna önskemålet och polis kallades till platsen. Nu är de misstänkta för olaga intrång och egenmäktigt förfarande.

Det ska sjungas från slott till kust

$
0
0

Skurup Ta fram kalendern och boka sommarens allsångskvällar.
I år gör allsången besök på nya platser.

De populära allsångskvällarna som Skurups kommun arrangerar brukar hållas i stadsparken i Skurup. Där ges första evenemanget i år också.
Den 18 juni klockan 18.00 börjar underhållningen med barnallsång med Kerstin och Janne. Klockan 19.00 är det Per-Ola Sandbergs tur med sitt band, samt gästerna ”Vagaband”.

Den andra juli flyttar evenemanget till Abbekås hamn. Redan på eftermiddagen kan hugade prova att segla jolle. Start klockan 16.00. Klockan 18.00 börjar allsången för barnen och klockan 19.00 kliver Per-Ola Sandberg upp på scenen med sitt band. Denna kväll gästar sångerskan Anna-Hanna Rosengren.
Tillbaka till stadsparken kommer allsången den 16 juli. Pax och Karin Holmström inleder klockan 18.00 med musik för barn. Och klockan 19.00 tar Per-Ola med band ton och vinnaren i ”Ung Talang”, Erik Rosenberg, tar plats på scenen också. Linn Rasmusson som också deltog i ”Ung Talang” i år deltar också.

”Le grande final” blir på Svaneholms slott den 6 augusti i slottsparken. Rockis och Poppis bjuder upp till sång och skratt klockan 18.00 och lämnar över scenen till Per-Ola med band klockan 19.00. Gästartist denna kväll är världsmusikern Pär Moberg som spelar tillsammans med afghanska musiker.

Får inga ordningsvakter

$
0
0

Skurup Det blir inga ordningsvakter vid järnvägsstationen i Skurup.
Förra veckan kom besked om den fjärde platsen kommunen sökt tillstånd för som fick avslag av polismyndigheten.

”Polismyndighetens besked är att området kring Järnvägsstationen samt Kyrkogatan i nuläget inte utgör sådant område där av Polismyndigheten förordnade ordningsvakter … är behöriga att tjänstgöra”, står att läsa i beskedet.

I februari ansökte kommunen om att få anställa ordningsvakter som är förordnade enligt tredje paragrafen i lagen om ordningsvakter till området vid stationen.
Som grund för ansökan har kommunen angett att det enligt kommunens trygghetsmätning är många som upplever sig otrygga när de åker kollektivtrafik. I skrivelsen har kommunen hänvisat till att det finns uppgifter om narkotikaförsäljning på platsen samt att det ”förekommer rån, misshandel, grov misshandel med vapen och skadegörelse på området”.
Men polismyndigheten har en annan syn på läget. ” Det finns inte heller något stöd för sådan ordningshållning genom granskning av brottsstatistik, omhändertagen personer eller andra ordningsstörningar som kommit in till polismyndigheten.”, står i beskedet.
Polismyndigheten anser därför att det inte finns något behov av ordningsvakter på platsen.
Samma besked gav myndigheten i april rörande ansökningar för Skurups IP, stadsparken och stationsområdet i Rydsgård.
Vid den tidpunkten sade kommunstyrelseordförande Johan Bolinder till Skånskan:
– Det var en besvikelse naturligtvis.
Han meddelade samtidigt i april månad att kommunen ville överklaga eller pröva beskeden.

Kommunstyrelsens presidium har nyligen gett kommundirektör Marcus Willman i uppdrag att ta fram en skrivelse som ska skickas till beröd myndighet, sannolikt jusitiedepartementet, för att uppnå en förändring i lagstiftningen i och med att polismyndigheten har lämnat ”besked”, inte ”beslut” som går att överklaga.
– Kommunstyrelsens presidium vill gå vidare och tillskriva myndigheten för att se om det går att ändra i lagstiftningen, berättar Marcus Willman.
I augusti ska förslag till skrivelse presenteras för kommunstyrelsen som då ska ta beslut om kommunen ska ställa sig bakom förslaget.

Säkerhetschef Malin Ekblad uppger att det brottsförebyggande arbetet kommunen har med kommunpolisen fortgår som vanligt.
– På det stora hela är brottsstatistiken låg i kommunen. Man kan ändå ha en känsla av otrygghet. Den känslan är svårare att komma åt, att känna sig trygg i det offentliga rummet, säger Ekblad.
– Det finns väktare som kör rundor på kvällar och nätter som håller koll på vad som händer och sker i det offenltiga rummet.
Tidningen har sökt Johan Bolinder (M) utan resultat.

Hus på 122 kvadratmeter från 1959 sålt i Skivarp

$
0
0

Skivarp

Johan Marcus Kristell, 48 år, är ny ägare till huset på Möllevägen 10 i Skivarp. Byggår för huset är 1959 och boarean är 122 kvadratmeter. Säljare är Deogracias Bravo Sanchez och Olga Fredriksson. Ägarbytet gjordes i maj 2019 och priset blev 650 000 kronor.

Bara två månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Möllevägen 22. Där blev priset för ett 82 kvadratmeter stort hus 1 300 000 kronor.

Datum: 2019-05-27
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 650 000 kr
Taxeringsvärde: 1 005 000 kr
Adress: Möllevägen 10, Skivarp
Kommun: Skurup
Beteckning: Skivarp 22:112

Nyckeln till skolan tillhör kommunen nu

$
0
0

Skurup I går fick Skurups kommun nyckeln av MVB Syd och Skurups kommunala AB. Nu är Prästamosseskolan nästan helt färdig att börja undervisa i.

Solen sprack genom molntäcket lagom till att det var dags för kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C) att ta emot nyckeln till Prästamosseskolan. Den riktiga nyckeln är en tagg, en elektronisk nyckel, men för invigningens skull hade Sten Hamberg (M), ordförande i Skurups kommunala AB, snidat till en stor tränyckel.
Nevenka Mesic Tiderström, vd på MVB Syd, hoppades att alla var nöjda och konstaterade att de hållit budget.
– Jag hoppas att alla elever blir lyckliga och duktiga, sade hon.
Fullmäktigeordförande Nilsson klev över tröskeln och öppnade dörren till 17 åttondeklassare som valt att vara guider av skolan denna dag. De ska själva gå nionde klass till hösten på skolan.

Roligt och spännande tyckte så klart flera av dem. Eleverna tyckte att det var särskilt bra att skolan var modern och hade taggsystem.
– Jag tror att vissa känner sig säkrare när det är så, med alla skolskjutningar som är så känns det bra att någon har tänkt extra på det, sade åttondeklassaren Simon Olsson.
Mia Lidén i 8D var också förtjust över taggsystemet och funderade på om det skulle bli fler fördelar än nackdelar nu när sjundeklassare, åttondeklassare och niondeklassare ska gå tillsammans.
– Innan så var sjuorna rädda för att gå i niornas korridorer, kanske minskar sånt, funderade hon.
Denna dag var det media, skolledning, politiker, förstelärare och åttondeklassare som fick se skolan.
Veckan före midsommar kommer 80-talet lärare och annan personal som ska jobba på skolan att inta byggnaderna för att avsluta planeringen inför höstterminen.
– Vi har så klart planerat verksamheten hela våren men det blir en annan sak för lärarna att komma in här och få se vad det är vi pratar om, sade rektor Mattias Liedholm och fortsatte:
– Vi kan titta på om det blev som planerat eller om det är något som behöver flyttas eller fixas.
Elever med särskilda behov ska få komma in i skolan innan sommaren.
– Det ska kontrolleras hur det fungerar med rullstol och annat, förklararde Liedholm.
Han har inte planerat någon semester för egen del än. Han räknar med att vara på jobbet i och med att allt inte är riktigt klart.
-Det tar en månad att få alla möbler på plats och så ska jag skriva en verksamhetsplan, berättar Liedholm.

Cirka 17 miljoner kronor får Skurups kommun betala i hyra varje år för drift, räntor och amorteringar, avskrivningar, försäkringar och andra utgifter för skolan.
– Vi landar på ungefär 17 miljoner, mittemellan 16 till 18 miljoner som planerat, säger Jane Bergman, vd på Skurups Kommunala AB som har byggt skolan för kommunens räkning.


Skoj på lov och skolavslutning

$
0
0

Skurup På fredag bjuder Gummifabriken in till gratis alkoholfri skolavslutningsfest. Då kan man också boka upp sig för sommarlovsaktiviteter.

Klockan sex på kvällen börjar firandet på Gummifabriken med allehanda aktiviteter. Nytt för i år är Burma bron, slackline på olika höjder som bjuder in till en riktig balansakt.
– Disco med skumkanoner är också nytt för i år, berättar verksamhetschef Tobias Embretsen som tillägger att det finns många aktiviteter som de haft förut som också är kvar, som ungdomarna kan känna igen sig i.
Fritidsgården bjuder på hamburgare och dricka och till sin hjälp för att arrangera kvällen har gården fått bidrag av både BRÅ, Brottsförebyggande rådet, och Lions.
Evenemanget riktar sig till ungdomar mellan 13 till 20 år.
– På kvällen går det buss hem klockan 23.00 till Rydsgård, Skivarp och Abbekås, berättar Embretsen.

Fritidsgårdens aktiviteter för sommaren är spikade och det går bra att anmäla sig till dem när man besöker gården.
– I år har vi samlat alla medgivanden till en blankett, så är den ifylld så gäller den för hela sommaren, säger Embretsen.
Medgivanden behövs bland annat när gården ska åka på utflykter.
På måndagar blir det stående badutflykter där ungdomarna får ha inflytande på vart turen ska gå.

På onsdagar är det olika utflykter inbokade som till exempel, höghöjdsbanan på Sövde äventyrescamp, laserdom i Malmö och gokart äventyr.
På torsdagar kommer fritidsgården att ske i pop up-form.
– Vi har köpt in ett tält som ska användas till det här, och det kan användas av andra kulturutövare i kommunen också, berättar Embretsen.
Tältet med aktivitetsväskor, ledare och musik kommer att dyka upp på olika platser i kommunen på torsdagar och det går att följa på sociala medier vilken tid och plats fritidsgården dyker upp på.
På tisdagar och fredagar är fritidsgården i Skurup öppen som vanligt. I Rydsgård är gården öppen på tisdagar och torsdagar. I Skivarp är gården öppen tisdagar och fredagar.
Några event utöver den vanliga fritidsgården kommer att arrangeras i Rydsgård och Skivarp i sommar. Och några veckor kommer alla gårdarna att vara stängda och personalen på semester. Mer detaljer finns att läsa på Skurup kommuns hemsida.

Många larm efter skyfallet

$
0
0

Skåne Räddningstjänsten får in många larm om översvämningar efter nattens kraftiga skyfall och åskoväder.

– Larmen är framför allt koncentrerade till Ystadsområdet, men vi har även fått in några enstaka från Tomelilla, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänst Syd.
– Framför allt är det villaägare som hört av sig, men det har även kommit i vatten i något flerfamiljshus.

De flera uppringarna rapporterar om att vatten trängt in i källare, inte sällan efter att ha tryckts upp från brunnarna. Det innebär i sin tur att räddningstjänsten inte kan pumpa tillbaka vattnet förrän trycket släppt i avloppsnätet.

Räddningstjänsten uppmanar drabbade att först och främst kontakta sitt försäkringsbolag.
– Ska man ringa 112 är det när det allvarlig skada för liv och egendom, säger Gustaf Sandell.

Även trafiken har påverkats av skyfallet.
På E65:an genom Ystad har vatten översvämmat vissa sträckor och Trafikverket har under morgonen satt upp avspärrningar på de drabbade platserna.

En personbil ska även ha kört av vägen efter att ha fått vattenplaning och hamnade slutligen på en åker.
Ingen person skadades i samband med olyckan.

 

Begär prövning av trolöshet

$
0
0

Skurup

Skurups kommun har nu begärt att polismyndigheten ska överpröva beslutet att inte inleda någon förundersökning rörande misstankanke om trolöshet mot Magnus Alm, före detta kommunstyrelseordförande. Misstanken rör en utbetalning om 66 000 kronor till ordförande i Skurupshem, Staffan Andersson, som Alm enligt kommunens anmälan inte var berättigad till att göra.

Konstnärer har förgyllt miljön

$
0
0

Skurup Skurup har blivit lite färggladare. Kommunen har köpt in offentlig utsmyckning av centrum.

”Det bästa sättet att göra barn snälla är att göra dem lyckliga. ”
Ordspråket är hämtat från en indisk filosof berättar Klas Sundkvist som har gjort ett printverk i aluminium på skåpet rakt framför kommunentrén.
– Det är en långt ifrån uppfordrande text mer en självklarhet, säger Sundkvist och tillägger att det över tid går att byta ut den nedre delen av konstverket så att munnen får sprida fler kloka ord.
Lite längre ned på gågatan, i korset till Järnvägsgatan, har Nathalie Zimmermann hämtat inspiration från Svanholms slott och målat ett annat elskåp fullt med svanar.
– Elskåp är lite grå och fyrkantiga så jag ville göra något levande, en kontrast, och lite rörligt, berättar hon.
Temat från Svaneholm följer med till nästa elskåp längre ned på Järnvägsgatan, i korset till Kyrkogatan. Där har Thomas Holm målat en del av en fris, ett ornament, också det hämtat från Svaneholms slott.

Det är en så kallat ”trompe de l`oeil ”, ett illusionsmåleri. På avstånd från en tänkt bilkö där bilisterna måste stanna och vänta på tåget kan ögat vandra till elskåpet som nu ser ut att vara en skulpturell och tredimensionellt verk på avstånd.
– Jag målade den på plats och det var ingen som hindrade mig, skojar Tomas Holm.
– Tvärtom sade folk att det var fint. Det var kul att måla ute i samhället och få lite feedback.
Kulturutvecklare Lotta Oredsson är nöjd med inköpet och elverkets positiva inställning i frågan.
– Faller det här väl ut kan det bli fler konstnärer som får måla andra år, säger hon.
De som fick chansen denna gång var deltagare i ”Made in Skurup”.

Överskattat vad som ryms i Rutgerskolan

$
0
0

Skurup Hemtjänstens hus, BRO, Kulturskolan och Fritidsgården samt fackföreningar ska in i Rutgerskolan när eleverna flyttar ut.
– De fackliga organisationerna har vi inte planerat för. Vi ser att vi inte får rum med våra egna verksamheter, säger förvaltningschef Eva-Marie Engström.

Förvaltningen jobbar enligt ett politiskt inriktningsbeslut om en lokalrockad i samband med att eleverna i Rugerskolan lämnar byggnaden i höst, när nya skolan står klar. In i den anrika gamla skolan ska nya verksamheter och just nu pågår det diskussioner och planeringsmöten.
Kulturskolans chef, Magnus Rydlöv, har i en tidigare artikel flaggat för att det verkar svårt att hämta hem danseleverna från Elisefreds förskola och få rum med en danssal, ett orkesterrum och utrymme för trumslagarna. Rydlöv är orolig att det blir för trångt på ett enskilt våningsplan för Kulturskolan.

Är utrymmet i Rutgerskolan överskattat?
– I de första diskussionerna räknade verksamheterna ut sina kvadratmeterbehov. Men när vi tittar på dem utifrån ett lokalplaneringsperspektiv är det inte lika självklart att kvadratmetrarna räcker till, svarar förvaltningschef Eva-Marie Engström och tillägger:
– Rutgerskolan i sig är begränsad med små lokaler och korridorer.
– Det finns en problematik i att verksamheternas önskemål inte får rum i lokalerna som de är. Frågan är om man kan göra på något annat sätt. Kan någon släppa ett önskemål eller går det att bygga om, säger Engström.
Inriktningsbeslutet är fattat och än så länge arbetar förvaltningen utifrån att få ihop politikernas önskemål om att fylla huset med fyra olika verksamheter, men idén om att skapa expeditioner åt andra organisationer har förvaltningen redan gett upp.
– Vi har pratat om att ha fackliga expeditioner i huset men det har vi inte planerat för ännu, säger hon och förklarar att det står klart att de inte kommer att få rum.

Vad gäller kulturskole- chefens farhågor bekräftar Engström att de tänker i liknande banor. Förvaltningen är överens med chefen om att det bästa vore om hela Kulturskolans verksamhet fick plats under ett och samma tak.
– Det är möjligen så att det är för trångt. Men det är för tidigt att säga att de inte får rum i huset. Vi ska ta en runda till, sista ordet är inte sagt. Jag håller med Magnus (Rydlöv reds. anm.) om att det vore bra om Kulturskolans hela verksamhet får plats, därmed är det inte säkert att det går, säger Engström.
Både Rydlöv och chefen för fritidsgården som ska flyttas, Tobias Embretsen, är överens om att de vill samnyttja lokaler som aulan, idrottshallen, danssalen och studion.
– Det faller sig naturligt att även expertisen får läge att använda musikstudion som ska plockas ned från Gummifabriken och flyttas med, säger Embretsen som delar oron att det ska bli trångt och svårt att få verksamheterna nära varandra.
Även det önskemålet har förvaltningen full klarhet i.
– Det är en klar fördel om fritidsgården och Kulturskolan kan samplanera sina verksamheter, men det är inte säkert att det går.
– Även den sociala sidan har sina verksamhetsbehov utifrån lokalperspektivet som vi behöver beakata, säger Engström.
– Vi följer inriktigningsbeslutet till dess ett annat beslut är fattat, säger Engström.

Huset på Tulesholmsgatan 107 i Skurup sålt för andra gången på kort tid

$
0
0

Skurup

Andreas och Cecilia Palmblad, 38 och 35 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Tulesholmsgatan 107 i Skurup. Ägarbytet blev klart i maj 2019 och köpesumman blev 2 995 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som oktober 2018 för 3 000 000 kronor. Huset har en boyta på 140 kvadratmeter.

För åtta månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Tulesholmsgatan 77. Där blev priset för den 157 kvadratmeter stora villan 2 600 000 kronor.

Datum: 2019-05-17
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 995 000 kr
Taxeringsvärde: 1 563 000 kr
Adress: Tulesholmsgatan 107, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Kannan 10

83 kvadratmeter stort kedjehus i Skurup sålt

$
0
0

Skurup

1 720 000 kronor fick Ingrid Jinnevik, 51 år, från Ystad, ge för kedjehuset på adressen Skräddaregatan 34 i Skurup. Det 83 kvadratmeter stora huset är byggt 1975. Köpet från säljaren Inga Kerstin Anderssons dödsbo blev klart i maj 2019.

För bara två månader sedan såldes ett annat hus knappt en kilometer därifrån, på Annegatan 13. Där såldes ett 156 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 625 000 kronor.

Datum: 2019-05-23
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 720 000 kr
Taxeringsvärde: 989 000 kr
Adress: Skräddaregatan 34, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Skräddaren 28


Stal stora krukor i Skivarp

$
0
0

SkIVARP

Ågården på Sockerbruksvägen har bestulits på tre stora krukor i början på veckan. Någon har stulit två stora blomfyllda krukor vid entren samt en tredje kruka som var tom.

Gräset har rullats ut likt en röd matta

$
0
0

Svaneholm Långa tunga konstgräsrullar på rad blev en färdig centercourt i går.
Nu är konstgräset på plats och tennisspelare börjar använda underlaget till helgen.

Solen skiner och det är 20 grader i luften. Svaneholms gräsmatta är intensivt grön och går ton i ton med det konstgräs som har levererats av Unisport, företaget som bygger sportunderlag och aktivitetsytor.
Med knäskydd och enkla verktyg börjar medarbetarna dra och rulla ut det packade gräset.

När de rullat ut en cylinder sätter de sig på knä och sträcker och spänner den långa mattan.
Efter går kollegan Rik Mulder som ska skära ut linjerna och foga in dem mellan de breda bitarna.
Det är ett riktigt precisionsarbete. Men Mulder känner sig trygg med 20 års erfarenhet i bagaget.
– Jag ska limma in dem så att de blir permanenta.
Han har rest mycket i sitt jobb men konstaterar nöjt att Norden erbjuder så mycket arbete att han kan hålla sig enbart till Scandinavien nuförtiden.
Det är så många som anlägger lekytor med konstgräs och mjuka underlag. Det är enklare att göra jobb till barnens skolgårdar än till tennisspelare, säger han.
– Barnen är alltid så tacksamma, tennisspelare är så noggranna och anmärker på små detaljer, säger han med ett brett leende.

När gräset är lagt ska många ton sand, finfördelat grus, hällas ut över hela planen.
– Det är för att det ska efterlikna riktigt gräs, säger Lars Sonesson som är klubbchef för Svedala Tennis. Han ska agera banchef under Svaneholm Open 26 till 29 juni.
– Vi klistrar inte fast mattorna, ett antal ton sand håller gräset på plats, berättar Sonesson.

Längs uppfarten till slottet står säckarna uppradade och på andra sidan vägen snickrar HL bygg en bar för mat och dryck.
På fredag kommer läktarna som ska vara klara till midsommar, berättar arrangör Mårten Hedlund i 3RS Development.
Medan läktarna monteras runt centercourten ska spelare från Svedala och Ystad tennisklubbar provspela banan.
– Det är för att sanden måste ner i konstgräset, förklarar Sonesson.
– Läktaren ska kläs in i grönt. Allt går i grönt och vitt, precis som på Wimbledon, säger Hedlund och pekar på nätstolparna som också är i Wimbledonstil. Det är traditionella Edwards tennisstolpar från Hucks i Bridport.
Alla moment dokumenteras av filmfotografen Erik Fägerwall.
– Han filmar för Eurosport, förklarar Hedlund.

Nya ägare till fastigheten på Tegelladan 121 i Skurup

$
0
0

Skurup

2 025 000 kronor fick Josefin och Martin Peter Felipe Roséson, 26 och 27 år, från Staffanstorp, ge för huset på adressen Tegelladan 121 i Skurup. Huset har en boyta på 126 kvadratmeter. Köpet från säljaren Ragnhild Marie Louise Söderberg och Lars Henning Söderberg blev klart i maj 2019.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes i oktober förra året ett annat hus, på Janstorp 23. Där landade priset på 3 700 000 kronor för det 213 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2019-05-31
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 025 000 kr
Taxeringsvärde: 891 000 kr
Adress: Tegelladan 121, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Tegelladan 1:21

149 kvadratmeter stort kedjehus i Skurup sålt

$
0
0

Skurup

Fastigheten på Rödhakevägen 45 i Skurup har fått nya ägare. Köpare är Carina Nertlinge, 41, och Mikael Andersson, 35, och säljare är Albin Jönssons dödsbo. Köpet blev klart i maj 2019 och priset blev 1 975 000 kronor. Det 149 kvadratmeter stora kedjehuset är byggt 1973.

Ett par hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Saritslövsvägen 15. Priset blev där 2 150 000 kronor, för det 166 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2019-05-20
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 975 000 kr
Taxeringsvärde: 1 131 000 kr
Adress: Rödhakevägen 45, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Blåmesen 1

Sista avslutningen på Rutgerskolan

$
0
0

skurup Det var känslosamt på fredagen när eleverna sprang ut på trappan under skolans sista avslutning någonsin.

Först ut under utsparken var skolans förskoleklass och därefter följde resterande klasser. Det sjöngs bland annat om att Rutger är en skola dit alla vill gå och ”en skola man kan lita på”.
En tyst minut hölls senare för skolan och samtliga elever bildade på slutet en ring runt byggnaden för att ge den en avskedskram.
Ulla Nyström, idrottslärare, höll upp en stor guldfärgad nyckel med ett tillhörande lås för att symboliskt låsa nyckeln.
– Det känns mycket nu, det är sorgligt så klart. Det är en fin skola med fina lokaler, säger Josefin Dahlqvist som jobbar som elevassistent och på fritids.
Flyttlasset för eleverna kommer gå till Maria- eller Prästamosseskolan till hösten.

Viewing all 3821 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>