Quantcast
Channel: Skurup – Skånska Dagbladet
Viewing all 3821 articles
Browse latest View live

Två personbilar krockade i rusningstrafiken

$
0
0

På torsdagseftermiddagen krockade två personbilar i korsningen mellan Södergatan och Fabriksgatan.

Olyckan inträffade vid halv femtiden på eftermiddagen. Ingen människa ska ha blivit skadad men båda bilarna fick karosskador.

Räddningstjänsten flyttade bilarna bort från körbanan.
– Det var vi tvungna att göra för det skedde mitt i rusningstrafiken, säger räddningstjänstens styrkeledare Teddy Melhedegaarden,


Drömbilarna rullar in i centrum

$
0
0

Skurup Ocanblå lack och riktig sand inuti bilen.
Så kommer initiativtagaren till ”Skurups stora motordag” profilera sig på lördag.
Då är det dags igen för vad som omedelbart blev en riktig folkfest i fjor.

2018 var det första gången som Simon Kruus på uppdrag av Skurups handel fick förfrågan om att hitta på ett evenemang kopplat till hans motorintresse.
En cruising med utställning tänkte Simon rätt och slätt och det hade han så rätt i. Redan första året ställde 71 enskilda och familjer ut sina fordon på torget i Skurup.
– Det var trångt så in i bomben, minns Simon.
Då fanns det bara tillstånd att använda halva torget. I år ska hela ytan användas till utställningen.
– Jag fick mycket positiv respons, nästan inget negativt berättar den nye evenemangsarrangören och tillägger:
– Det enda negativa jag fick höra var att det inte fanns några Bajamajor. Och det har vi fixat till i år.
I fjor var han mer eller mindre ensam att hålla i alla trådar. I år är de tolv personer från bilföreningen ”The Wilde Ones” som ska ta hand om alla besökare.
På morgonen träffas alla på Johannamuseet och där startar crusingen klockan elva. I sakta mak ska fordonen glida längs landsvägarna och in i tätorten.

– Men i år ska vi inte köra genom byn över järnvägen och vägbommarna, säger Simon och berättar att den fina karavanen splittrades av tågets framfart i fjor och att en del bilister körde vilse efter det.
– Men nu har vi funktionärer från bilföreningen som hjälper till längs med vägen också.
”The Wilde Ones” är en Facebookgrupp som numer har 1 000 medlemmar från hela Skåne och några från mer nordliga breddgrader. Det är bilintresserade som gör sällskap vid bilträffar bland annat. Nu ställer ett dussin av dem upp för att guida besökarna rätt när turen går från Johannamuseet längs med ringleden och in i tätorten vid Saritslöv och österut mot Skurups kyrka.

Föreningen har med sig flera egna unika bilar till utställningen. Simon och hans sambo Emma Ljunggren ska ta med sig två, en vit Nissan GTR och familjens nyaste tillskott, en oceanblå Honda Civic.
Så sent som i tisdags godkändes den ombyggda bilen av besiktningen och fick lov att börja rulla på vägarna.
Den var en gång i tiden en röd ordinär Honda men är numer en gnistrande skapelse som är breddad, omlackad och monterad med guldfärgade muttrar. Klädseln är omsydd med havstema och baslådan är bygd likt en havsbotten med håligheter för ljudet och omgärdat av sand och snäckor.
– Vi har rivit ut hela bilen och gjort om allting, min sambo och jag. Hon har jobbat lika mycket på bilen som jag, berättar Simon.
I bagageutrymmet finns ett vattenfall för att sätta pricken över i:et.
– Jag var tvungen att ta bort vattnet vid besiktningen men jag ska hälla på nytt vatten på lördag, säger Simon och visar hur det ska rinna ner i den vassbeklädda behållaren.

Nya VA-ledningar till femkorset får vänta

$
0
0

Skurup VA-upprustningen på Södergatan är i full gång, från järnvägen och söderut.
– Jag tycker att det går bra, säger infrastrukturstrateg Corfitz Nelsson på kommunen.
Men förhoppningen att bygga norr om järnvägen i år också har skjutits på framtiden.

Sedan början på året har Södergatan varit avstängd för trafik, och kommer att så vara mer eller mindre fram till och med september månad. Därefter är det planerat att byggnationen ska vara klar. Det är VA-ledningarna som ska uppdateras i första hand och när kommunen gräver passar den på att modernisera trafikmiljön. På östra sidan av Södergatan ska en cykelbana byggas och på tvärgatorna som leder fram till huvudleden ska upphöjda korsningar byggas för att dämpa hastigheten. Det gäller Lilla Torggatan, Östra Hornsgatan och Prästgatan.
– Det är oklart om det hinner bli klart sista biten mellan Kristensgatan och Jörgensgatan, säger infrastrukturstrateg Corfitz Nelsson som betonar att det är bättre att det blir ordentligt gjort än att det blir slarvigt byggt.

Kommunen har fått 50 procent av kostnaderna för cykelväg och hastighetsdämpande korsningar betalade av Trafikverket. För en tid sedan meddelande kommunen verket att den inte hinner att riva upp och bygga VA på Södergatan norr och järnvägen, fram till femkorset, och därför inte kommer att nyttja det beviljade bidraget i år.
– Bara 29 procent av de beviljade ansökningarna betalas ut samma år som de har söks, säger Nelsson som inte är orolig att statens medel ska ta slut till nästa år.
– Det ska finnas pengar avsatta för dessa åtgärder i flera år framåt, säger han och berömmer Trafikverket för att de håller på att förändra ansökningscyklerna så att kommunerna kommer att få besked om beviljade medel tidigare från och med nästa år.
– När byggnationen är avslutad i september ansöker vi för att få nya medel till våren 2020, berättar han.

Fler volontärer sökes till tennistävlingen

$
0
0

Skurup Volontärer sökes till tennistävlingen Svaneholm Open.
På måndag, 27 maj, håller arrangören 3RS development ett informationsmöte på slottet.

För att kunna ro i land tävlingen behövs frivilliga krafter som ställer upp.
– Vi behöver totalt 150-200 personer till olika områden, främst personer som sköter biljettkontrollen och värdar som tar hand om inbjudna gäster och spelare på VIP-området. Men även till renhållningen, säger Carina Åkesson som ansvarar för att ta hand om alla volontärer.

Du ställer också upp frivilligt, varför?
– Jag var på en företagsfrukost som kommunen hade och lyssnade på Mårten Hedlund som berättade om tävlingen. Jag tyckte att det lät häftigt att få vara med om detta, så jag anmälde mig.

Har du gjort något liknande innan?
– Jag har hjälpt till på friidrottstävlingar tidigare men aldrig något sådant här stort.

Vad krävs för att vara volontär?
– Man behöver inga förkunskaper, man får lite utbildning innan. Men man ska vara serviceinriktad och vilja ge en god service. Till vissa områden behöver man vara 18 men vi söker även yngre tjejer och killar som vill hjälpa till.
– Vi ser också helst att man kan ställa upp alla fyra dagar.

Volontärerna får inte betalt men kläder och mat.
– Man får också biljett till en match, samt en biljett till en anhörig eller kompis.
Informationsmötet för volontärer hålls på Svaneholms slott på måndag, 27 maj, klockan 19. Tävlingen äger rum 26-29 juni.

Elever ordnar gratis musikfestival

$
0
0

Skurup I morgon exploderar det på Folkhögskolan i Skurup av musikalisk klang och bredd.
På scenen står Katrine Windfeld, Cassius Lambert och Johanna Juhola.

På lördag arrangeras Skurupsfestivalen som är en helt elevstyrd endagskonsert.
– Det bygger på tre grundstenar, jämställdhet, integration och hållbarhet, berättar Ima Baeza Bilgin som är pr-ansvarig i elevstyrelsen bakom årets konsert.
Skolans tre musiklinjer har fått ett var sitt dragplåster. Danska storbandspianisten Kathrine Windfeld tar med sig en kvartett och jazzar loss på en av de två scenerna som har byggts upp på folkhögskoleområdet.

Abbekåssonen Cassius Lambert framträder med en septett och ger en genreöverskridande rockkonsert.
– De har begärt att få soundchecka i 90 minuter, berättar Ima och intygar att alla har höga förväntningar på resultatet.
Folkmusiklinjen representeras av den erfarna dragspelerskan från Finland, Johanna Juhola, som också jobbar mycket brett musikaliskt.
Totalt sett blir det tio planerade musikakter och om någon besökare vill göra ett framträdande finns en ”öppen scen” för spontana uppträdanden.
Hela evenemanget är gratis och hållbarhetstemat märks på så vis att maten som finns till försäljning är vegetarisk och det finns second hand kläder att köpa. Inkomsterna därifrån går till välgörenhet.

Vad gäller jämställdheten så klarar programmet kraven för ”jamstalldfestival. se” som har satt upp kriterier för att en festival ska få marknadsföra sig som jämställd.
– Det räknas som en kvinnlig akt om frontfiguren är en kvinna eller om majoriteten av musikerna på scenen är kvinnor, berättar Teodor Gleisner som är bokningsansvarig.
Som om det inte skulle räcka med all musik som framförs från klockan 13.00 till 23.30 pågår filmvisning parallellt hela dagen. Det är skolans filmtvåor som visar allt från, skräck och komedi till dokumentär.

Integrationstemat avspeglas i samarbetet med andra program på skolan och samarbetet med musikfolkhögskolan i Svalöv, Fridhem. Därifrån kommer två band och spelar.
– Programmet för festivalen ska översättas till arabiska också och läggas ut på facebook, säger Ima och förklarar att det är med tanke på skolans arabisktalande elever.
Vinnarna i ”Årets talang”, Lovis Pettersson och Erik Rosenberg, uppträder också under dagen.

Hus på 78 kvadratmeter i Rydsgård sålt

$
0
0

Rydsgård

Shaheen Akhtar Hayat, 50 år, från Luleå, är ny ägare till huset på adressen Villie 103 i Rydsgård. Huset såldes på en exekutiv auktion. Ägarskiftet blev klart i april 2019 och köpesumman blev 595 000 kronor. Huset har en boyta på 78 kvadratmeter.

För elva månader sedan såldes ett annat hus på samma gata, på Villie 1816. Där blev priset för den 70 kvadratmeter stora villan 1 000 000 kronor.

Datum: 2019-04-24
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Exekutiv försäljning
Pris: 595 000 kr
Taxeringsvärde: 820 000 kr
Adress: Villie 103, Rydsgård
Kommun: Skurup
Beteckning: Villie 10:3

Brottningen och kärleken avgjorde hans yrkesval

$
0
0

SKURUP Det var kärleken – och ett förstörd ledband – som avgjorde Lars-Åke Perssons yrkesval.
I år har han i 40 år jobbat med glas i alla dess former.

Egentligen hade han tänkt sluta innan det förra jubileet.
– När jag firade 30 år så sa jag att jag skulle sluta när jag fyllde 60. Det var för fyra år sedan …
Nu utesluter Lars-Åke Persson inte att han fortsätter till 50-årsjubileet. Man ska aldrig säga aldrig. Och bara läkarna kan fixa diskbråcket i ryggen ska det nog gå.
För han har det rätt trevligt i sitt glasmästeri i början av Södergatan. Här har kompisen och medarbetaren, snickaren Bengt-Åke Andersson, kaffet klart på morgonen.
– Han släpper inte någon i närheten av kaffebryggaren, ler Lars-Åke Persson.
Det var kärleken som förde Lars-Åke till Malmö. Damens far drev Hellges glasmästeri (som stavades med två l för att inte blandas samman med en annan firma med samma namn).

Lars-Åke jobbade då som snickare när en brottningsskada i ledband och menisk stoppade möjligheten att jobba i något år. Han tillbringade sjukskrivningstiden i svärfars glasmästeri.
– Jag satt där och såg hur de andra gjorde. Så till sist, när de andra var ute och jobbade, började jag ta på mig småjobb.
I slutet på 70-talet förde den ny kärlek Lars-Åke Persson till Skurups kommun, till Skivarp, och till en start som egenföretagare.
Han hyrde in sig på Norrlycke gård i Tullstorp, mittemot kyrkan. Därifrån kommer namnet på glasmästeriet.
Lars-Åke Persson minns inte att han våndades särskilt mycket innan han beslöt att starta på egen hand.
– Det var en kompis till mig som tyckte jag skulle starta något eget. Jag tänkte ”vad har jag egentligen att förlora”.

Firman flyttade han så småningom till ett eget hus i Tånebro. Lokalerna vid Södergatan, som förr innehöll sanitetsfirman Bröderna Alms, har han haft sedan 2005. Mer plats och 2006 utökade Lars-Åke verksamheten och anställde snickaren Bengt-Åke Andersson och kunde nu erbjuda både omglasning och reparation av dåliga fönsterkarmar.
Däremot la han för några år sedan av med att byta bilrutor. Konkurrensen från de stora kedjorna blev för tuff.
Lars-Åke Persson öppnar som sagt upp för en fortsättning mot 50 – bara den där jäkla ryggen blir bra.
Något firande av de 40 åren blir det dock inte.
– Nej, Jag är inte den som brukar gå på fester.
Det får räcka med lite av Bengt-Åkes kaffe.

Norge nästa för Skurups poängkung

$
0
0

Innebandy Skurups IBK tappar poängkungen. Gustav Franzon spelar nästa säsong i norska Slevik IBK.
– Känns helt rätt att ta det här steget nu, säger han.

20-årige Franzon stod för 46 poäng (25 mål och 21 assist) på 22 matcher under Skurups historiska premiärsäsong i division 1. Laget kom på tionde plats och får börja om i division 2 nästa säsong. Då spelar inte Franzon i klubben utan i norska elitserieklubben Slevik.
– Någon klubb från Norge hörde av sig redan förra året, men då hade jag kontrakt. Nu känns det helt rätt att ta det här steget, säger Franzon.
Han blir kvar i Sverige i sommar och ska köra sommarträning med FC Helsingborg. I början av september går flytten till Norge.
– Spännande. Det är inte bara innebandyn jag tackar ja till, det blir ett helt nytt äventyr. Men jag har fått ett jättebra intryck av klubben och personerna jag har pratat med, det underlättade beslutet.
Slevik tänker använda Franzon som center och forward.
”Vi har efter säsongens slut letat efter en spelare på hans position och är glada att Gustav vill spela i vår svarta tröja kommande säsong”, skriver klubben på sin Facebooksida.
Slevik slutade fyra i norska elitserien den här säsongen och åkte ut i kvartsfinalen i slutspelet.


Kastade termosmugg på bil

$
0
0

Skurup

En kvinna har polisanmält en man för att han kastat en termosmugg på hennes bil så att det blev skador på den. Det var i fredags som kvinnan körde vid en bro i höjd med Torsjö då bilisten dök upp och tvingades tvärbromsa för kvinnans bil. Enligt uppgift till polisen var det dålig sikt. Efter det följde mannen efter kvinnan i bilen och körde om henne och klev ur sin bil. Kvinnan kontrade med att köra förbi honom och köra vidare. Då kastade han muggen efter hennes fordon och den träffade på höger baksida av bilen. Händelsen är registrerad hos polisen som skadegörelse.

Inget beslut om ny skola i Rydsgård än

$
0
0

Skurup M-styret talade sig varm för fördelarna med en ny skola i Rydsgård. Andra sidan i fullmäktigesalen var tveksam till effekterna för andra skolor i kommunen.
Ärendet skickades på återremiss.

Kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) höll ett anförande om varför det borde satsas på skolan i Rydsgård, något som Moderaterna drivit i några år.
– Det var nära i skoluppgörelsen men det blev inte av under förra mandatperioden och när vi tog över styret vid årsskiftet dröjde det inte länge innan vi förstod varför, sade Bolinder och fortsatte:
– Upprustningsbehoven är enorma.
Bolinder räknade upp att det är tre bostadsprojekt på gång i Rydsgård och att det finns villatomter så att byn kan växa.

I salen fanns ett 20-tal Slimmingebor som kom även till detta möte, dock utan plakat denna gång. Även om de fått besked om att Slimmingeby skola ska vara öppen tills vidare följer de utvecklingen av skolfrågor i kommunen, berättar Ann-Sofie Einbjörn:
– Tills vidare betyder inte i all evighet, konstaterade hon.
Styret upprepade otaliga gånger att femklövern, S, V, MP, KV och Liberalerna, försöker sinka utveckling i kommunen och tänker inte på barnen på Hallenborgsskolan och hur de har det. Femklöverns representanter argumenterade för att konsekvensen av en ny byggnation inte är tillräckligt tydlig.
– Det är dags att ni tar ett helhetsgrepp hur behoven ser ut i Rydsgård. Finns det underlag på hemmaplan utan att ni behöver bussa elever till skolan? sade Sven-Åke Strandberg (KV).
– Vi är överens om att något behöver göras. Men det handlar mer om att vi ska ha underlag på demografin och utbyggnader i framtiden. Vi har sett prov på styrets snabba beslut vad gäller Slimminge, principen fort och fel, och den tror inte jag på, sade Eva Hallmer Lindhal (L) och yrkade på återremiss.
Före detta kommunstyrelseordförande Magnus Alm (S) argumenterade för att driftskostnaderna för Prästamosseskolan har ökat kraftigt jämfört med de första kalkylerna och manade till lärdom av den lektionen.
– Antingen måste skatten höjas med ungefär 30 öre eller så måste elever bussas till skolan från en annan skola och det har vi synpunkter på, sade Alm och fortsatte:
– Vi såg inte att det fanns elevunderlag och teoretiskt sett så finns det planer för utbyggnad men inte i praktiken i den omfattning som behövs.
16 ledamöter röstade på återremiss och krävde att få se en finansiell analys och ett behovsunderlag av skolan.

75 kvadratmeter stort äldre hus i Skivarp sålt

$
0
0

Skivarp

Nu är det klart vem som köpt huset på Ölöv 228 i Skivarp av Jörn Lennart Lindskog. Ny ägare är Wojciech Mezynski, 52 år. Priset blev 900 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i mars 2019. Huset är byggt 1914 och har en boyta på 75 kvadratmeter.

Ett par hundra meter bort såldes i oktober förra året ett annat hus, på Ölöv 229. Priset blev där 1 000 000 kronor, för ett något större hus på 77 kvadratmeter.

Datum: 2019-03-26
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 900 000 kr
Taxeringsvärde: 768 000 kr
Adress: Ölöv 228, Skivarp
Kommun: Skurup
Beteckning: Ölöv 2:28

Släp stals vid villa

$
0
0

Skurup

Någon gång mellan söndag och måndag har ett släp stulits som stått parkerat utanför en villa på Ängsgatan i Skurup.
Ägaren håller på och bygger villan och har ännu inte flyttat in. När han kom dit på måndagen upptäckte han att släpet var borta, kvar på uppfarten låg bara det kvar sönderklippta låset.

Blomtrogna bin i odlarnas tjänst

$
0
0

På landet I takt med att antalet bin minskar har vikten av pollineringstjänster ökat. Håkan Albrektsson på Österlenhonung har hyrt ut bisamhällen till lantbrukare och fruktodlare i över 15 år.

Det är en sval och blåsig dag i Ramsåsa, alldeles väster om Tomelilla. Temperaturen ligger strax under 10 grader, vilket är lite för kallt för att honungsbina ska vilja lämna kupan.
– Det skulle egentligen vara ute och samla in nektar, så då kan de vara lite irriterade, säger Håkan Albrektsson.

Österlenhonung har ända sedan starten även sysslat med biavel och tagit fram drottningar till försäljning. Bina är av rasen buckfast, ett bra och trevligt bi, säger Håkan Albrektsson.
– De har bra kynne och de hämtar mycket honung. Det har högsta prioritet. Vi vill ha samhällen som övervintrar bra och som kommer i gång på våren och är som bäst när rapsen blommar.
Rapsen med sina många blommor är viktig för biodlarna eftersom den ger mycket honung. Håkan Albrektsson har 250 samhällen varav cirka 150 hyrs ut.

Först till äppelodlare, men när frukträden blommat över kan kuporna flyttas vidare till exempelvis vallodlingar med vitklöver och rödklöver.
Att man kan flytta samhällen från en miljö till en annan ger möjlighet att hjälpa fler lantbrukare och samtidigt tjäna mer pengar. Men transporterna kostar och riskerna för sjukdomar blir större. Särskilt varroakvalster är en fruktad inkräktare i bisamhällena. Håkan Albrektsson berättar att han förra året förlorade många samhällen på det viset.
– Det är egentligen inte kvalstret i sig som är farligt utan det virus de bär på. Det förstör binas vingar och gör att de inte flyger.

Kuporna sätts ut precis när blomningen satt igång. Är man för tidigt ute och det inte finns tillräckligt med blommor flyger bina någon annanstans. Bin håller sig helst nära sin kupa, men om det behövs kan de flyga upp till tre kilometer bort. Bina är blomtrogna, så när de väl hittat den blomma de tycker om håller de sig till den.
– Jag har haft kupor som stått bredvid varandra men där bina från den ena kupan åker till ett ställe och bina i den andra åker till ett annat, säger Håkan Albrektsson.
Hur många samhällen som behövs per hektar varierar efter gröda. Till jordgubbar kan det behövas så många som åtta till tio samhällen, men till äppelodlingar och raps brukar det räcka med två-tre stycken per hektar.
Att insektspollinering är viktig för avkastningen av grödor är välkänt. Men exakt hur stor fördel lantbrukare och fruktodlare får av att hyra in bisamhällen är svårt att mäta. Särskilt vädret spelar stor roll och det kan som bekant variera kraftigt mellan olika platser och från år till år. Men studier av insektspollineringens betydelse för rapsskörden visar att bin bidrar till ökad skörd i framförallt linjesorter. Hybridsorter har inte visat samma goda resultat av pollineringshjälpen.
– Det skulle behövas mer forskning om bin och pollinering. Har du en mjölkgård eller om du jobbar med köttdjur så vet du allt. Allt är genomräknat in i minsta detalj. Så är det inte alls med bin. Ta det här med rödklöver till exempel. Det finns en myt om att bin inte kan pollinera rödklöver, men det kan de. Det finns för mycket myter vad det gäller bin. Vi vill ha mer forskning, säger Håkan Albrektsson.

Gick man ur huse för att se på bilar

$
0
0

Skurup Skurups stora motordag drog dubbelt så mycket folk som i fjor.
Evenemanget växer så det knakar i popularitet.
– Det var 150 till 200 bilar på plats, berättar arrangör Simon Kruus.

Det var i lördags som alla bilentusiaster lämnade hemmet för att cruisa runt i Skurup och visa upp sin bil, mingla på torget och vid Johannamuseet och snacka bort några timmar.
– Det känns bra. Det var dubbelt så många bilar som i fjor. Det är bättre att det är på det hållet än tvärtom, säger Simon Kruus som arrangerade evenemanget på torget i Skurup tillsammans med Skurups Handel.
– Det känns som att det skulle kunna växa ännu mer. Men då behöver vi mer plats så klart, säger Simon som funderar på om det går att stänga av fler gator i centrum eller ej till en eventuell uppföljning.
Han är glad för det stora intresset och har fått idel lovord av människor som kommit fram och tackat för jobbet han och bilgrupperingen ”Wilde Ones” har lagt ned. Själv är han lite självkritisk till sitt andra evenemang. Två tredjedelar av funktionärerna dök inte upp på lördagen och han har nu lärt sig att det kan hända och tänker ta höjd för det vid en eventuell uppföljning.
– Karavanen av fordon delades igen. Det var för få funktionärer, säger Simon som känner sig lite besviken över det men glad över att det inte verkar ha irriterat besökarna som till slut kom tillrätta på torget.
Där ställdes mängder av bilar och motorcyklar ut som var med och tävlade om blommor, pokaler och bilvårdsprylar.
– Nästan alla fordon fick en röst. Det är väl så, man röstar på sin egen, säger Simon.
Folkets pris gick till Anders Books ”Chevrolet Bel Air” och juryns pris i klassen stylingbil gick till Caroline Steinycks rödlackade Saab.
Juryn var inhyrd och ”Wilde Ones” egna bilar ställdes ut utom tävlan.
– Min bil var inte numrerad men vi fick röstlappar som det stod ”blå Honda” på, berättar Simon som hade sin nybyggda Honda med vattenfall i bagageluckan på utställningen.
– Jag hade inte tid att vara vid bilen men jag såg att det var folk där och tittade. Det var kul, säger han blygsamt.

Elever visar upp sina framsteg

$
0
0

Skurup I dag firas Kulturskolans dag och alla elever uppträder på någon av tre scener.

Folkhögskolan i Skurup lånar ut sina lokaler till Kulturskolan som har en utomhusscen och två inomhusscener för sitt program i dag. Invigningen sker klockan 17.15 då en av skolans dansgrupper framträder och lärarbandet spelar.
Därefter avlöser eleverna varandra med uppvisningar. Man kan se och höra fem rockband och två körer, två cirkusgrupper och två dansgrupper. Blås- och stråkorkestrarna är också med så klart.
Skurups Ungdomsorkester spelar. De är nykorade silvermedaljörer i en nationell tävling för blåsorkestrar.
– Det är häpnadsväckande att de kunde bli två i sin klass i konkurrens med storstäderna, säger Magnus Rydlöv, stolt rektor på Kulturskolan.
– Vi är lyckliga över detta. De har aldrig låtit bättre än nu, tycker Rydlöv.
Besökarna kan själva prova på att musicera litegrann. Under ledning av Reagan Odour från Kenya kan man prova att spela djembetrummor. Han är en slagverkare som även är konstruktör och byggare av handtrummor.
Det finns även möjlighet att prova på cirkuskonster och handla fika av stödföreningen.
På fredag är sista dagen för att ansöka om en plats till Kulturskolan inför nästa termin.


Sista kvällen på Mötis

$
0
0

Skurup Sista kvällen på Mötis pratade besökarna om språkträning, läxhjälp och vänskap.
Stämningen var låg ända tills folkhögskolelärare Gunnel Ottersten reste sig upp och välkomnade alla att fortsätta träffas på folkhögskolan.

I går var det sista kvällen på den öppna mötesplatsen på Restaurang Rutger. Människor hejade igenkännande på varandra och kramades och uppdaterade sig på vad som hänt sen sist.
Lokalpolitikern Babak Rahimi pratade med två afghanska tonåringar som båda läser vidare på vård- och omsorgsprogrammet i Lund och Ystad.
17-årige Ali Resa Mohammadi och 18-årige Ali Resa Nazari berättade att de tyckte det var obehagligt att tisdagsträffarna skulle upphöra.
– Mötis var en del av mitt liv. Jag träffar inte så ofta folk men tisdagar här missade jag aldrig, berättar Ali Resa Mohammadi och kamraten oroade sig över att han fått hjälp med flera saker på Mötis som han nu inte visste var han skulle vända sig, bland annat med matteläxorna.
Det är kommunanställda tjänstemän som har arbetat fram program för samhällsinformation och integration på mötesplatsen. Integrationsstrateg Malin Novén är en av dem och hon höll i gårdagens program:
– Ett femtiotal personer har fått jobb via nätverk som har koppling till Mötis under de här 2,5 åren, berättade hon under en gemensam samling.
Förvaltningschef Richard Pettersson var på plats denna kväll och berättade att förvaltningen fått i uppdrag att jobba fram en ny mötesplats, att det var därför Mötis skulle stänga.
En man reste sig upp och frågade:
– Hur får vi veta något om den? Och Rickard Pettersson hänvisade till att det kanske skulle finnas information på Skurups kommuns hemsida under senhösten om en ny mötesplats.
Hur den skulle se ut och för vilka den är ämnad är ingte riktigt klarlagt. Den är en del i ett nytt reformprogram som Skånskan berättat om tidigare.
Plötsligt reste sig lärare Gunnel Ottersten upp och sade ”ja, plötsligt händer det.” Sen en vecka tillbaka hade hon och folkhögskolan fått en informell vädjan om att erbjuda en mötesplats för dem som brukar träffas på Mötis.
– Vi öppnar dörren och alla är välkomna. Vi kan nog hitta en kaffebryggare också, sade hon.
”Tack”, viskade Sabiha Khoja som satt på åhörarplats. Några drog fingrarna under ögonen för att torka några droppar rörelse.
– Vi börjar på tisdag.

En person till sjukhus efter krock vid Bingsmarken

$
0
0

Skurup Larm kom in klockan 09.20 på onsdagen om en trafikolycka på länsväg 9 där en lastbil och en personbil kolliderat.

Räddningstjänst, ambulans och polis åkte till Bingsmarken för kontroll. Det visar sig att en person måste föras med ambulans till Lasarettet i Ystad för närmare undersökning. Enligt Region Skånes pressjour är det en man i 70-årsåldern med lindriga skador.

Olyckan ska ha vållat stora trafikstörningar under olycksarbetet.

Väderstation invigs i Abbekås

$
0
0

Abbekås

På fredag, 31 maj, invigs väderstationen i Abbekås hamn klockan 10-11.
Masten har stått på plats och samlat in väderinformation sedan årsskiftet och nu när det har blivit lite varmare väder tycker föreningen Sydkustsol att det är dags att fira att den är är igång.
Stationen kom till för att det saknades information om soltimmar och annan väderinformation från sydkusten.
– SMHI mäter soltiden i Lund. Denna mätning anser vi inte är rättvis för Skåne. Därför startade vi projektet ”Soltid på Sydkusten”, skriver ordförande Anders Kristiansen i ett mejl.
Bandklippningen på invigningen görs av bland andra politikerna Mikael Rubin (M) från Trelleborg, Henrik Plantin (M) från Ystad och Johan Bolinder (M) från Skurup.
Det bjuds på skumpa, kaffe och smörgås till minglet.

Hus på 175 kvadratmeter sålt i Abbekås

$
0
0

Abbekås

Lotta och Robin Gösta Kent Svensson, båda 63 år, från Växjö, har köpt huset på Mattias Ols Väg 13 i Abbekås av säljaren Ine Tollan och David Holmqvist. Köpesumman blev 3 170 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i maj 2019. Husets byggår är 1980 och det har en boyta på 175 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Nils Holgerssons Väg 11. Priset blev där 2 300 000 kronor, för det 125 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2019-05-03
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 3 170 000 kr
Taxeringsvärde: 2 672 000 kr
Adress: Mattias Ols Väg 13, Abbekås
Kommun: Skurup
Beteckning: Örmölla 13:234

Dags för Lions Sillamarknad

$
0
0

Abbekås

På lördag är det dags för Lions populära sillamarknad i Abbekås hamn som i år ordnas för 42:e gången. Det börjar klockan 12 och håller på till klockan 16.
Skivarpsbälgarna, som varit med och spelat nästan alla år, underhåller från klockan 12.30. Klockan 14 sjunger och spelar Ivar Sjögren och Martin Arnoldi. Det blir allt från Bellman till modern tid.
Förutom sillamackor serveras det våfflor och kaffe. För barnen ordnas skattjakt, hoppborg även prova på jollesegling. Sockervadd och popkorn finns också.
Sjöräddningssällskapet bjuder in till besök ombord på deras båt. Det finns även loppis, auktion, lotterier, boll- och pilkastning samt spikslagning.
Även i år går det att parkera nära marknadsplatsen.

Viewing all 3821 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>