Quantcast
Channel: Skurup – Skånska Dagbladet
Viewing all 3821 articles
Browse latest View live

Här är skåningarna mest skuldsatta

$
0
0

Skåne Allt färre skåningar hamnar hos kronofogden. Men de är allt mer skuldsatta, visar ny statistik.

Andel av skåningarna (över 18 år)  med skuld till Kronofogden

Bjuv 7,7 procent
Bromölla 4,0
Burlöv 5,5
Båstad 3,3
Eslöv 5,7
Helsingborg 4,9
Hässleholm 4,9
Höganäs 2,7
Hörby 6,5
Höör 5,5
Klippan 7,5
Kristianstad 4,4
Kävlinge 2,9
Landskrona 7,1
Lomma 1,0
Lund 2,4
Malmö 5,5
Osby 4,6
Perstorp 8,8
Simrishamn 4,3
Sjöbo  6,3
Skurup 5,7
Staffanstorp 2,8
Svalöv 6,3
Svedala 3,0
Tomelilla 6,1
Trelleborg 5,6
Vellinge 1,7
Ystad 3,0
Åstorp 7,8
Ängelholm 3,1
Örkelljunga 6,7
Östra Göinge 6,3

Skåne län 4,7

 

Enligt statistiken hamnade färre skåningar hos Kronofogden förra året. Under 2018 minskade antalet med 1 010 personer jämfört med 2017.

Men medan antalet skåningar som hamnar hos fogden är de desto mer skuldsatta.
– Minskningen hänger samman med högkonjunkturen, ränteläget och den låga arbetslösheten. Men den beror också på att vi beviljade historiskt många skuldsaneringar förra året, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Vid årsskiftet hade 50 360 personer i Skåne skulder hos Kronofogden. Det motsvarar 4,7 procent av befolkningen i länet, jämfört med 4 procent i riket som helhet.
Men andelen skuldsatta skiljer sig kraftig åt mellan kommunerna.
Högst andel skuldsatta har Perstorp med 8,8 procent och lägst ligger Lomma med 1 procent. Det är dessutom landets lägsta siffra.

Skåningarnas sammanlagda skuld har ökat från 9 980 miljarder kronor till 10,665 miljarder kronor. Medianskulden ligger på 50 999 kronor, jämfört med 53 594 kronor i riket, visar statistiken.

 

Andel av skåningarna (över 18 år)  med skuld till Kronofogden

Bjuv 7,7 procent
Bromölla 4,0
Burlöv 5,5
Båstad 3,3
Eslöv 5,7
Helsingborg 4,9
Hässleholm 4,9
Höganäs 2,7
Hörby 6,5
Höör 5,5
Klippan 7,5
Kristianstad 4,4
Kävlinge 2,9
Landskrona 7,1
Lomma 1,0
Lund 2,4
Malmö 5,5
Osby 4,6
Perstorp 8,8
Simrishamn 4,3
Sjöbo  6,3
Skurup 5,7
Staffanstorp 2,8
Svalöv 6,3
Svedala 3,0
Tomelilla 6,1
Trelleborg 5,6
Vellinge 1,7
Ystad 3,0
Åstorp 7,8
Ängelholm 3,1
Örkelljunga 6,7
Östra Göinge 6,3

Skåne län 4,7

 


Fastighet i Skurups kommun såld

$
0
0

Fastigheten Slimminge 68:5 i Skurups kommun har fått en ny ägare. Köpare är Robin Matthias Sjögren, 23 år, från Skurup, och säljare är Christer Andersson. Köpet blev klart i november 2018 och priset blev 1 700 000 kronor.

För bara fyra månader sedan såldes ett hus alldeles i närheten, på Slimminge 682. Där såldes ett 142 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 140 000 kronor.

Datum: 2018-11-30
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 1 700 000 kr
Taxeringsvärde: kr
Adress: SLIMMINGE 68:5,
Kommun: Skurup
Beteckning: Slimminge 68:5

Ingen dubbel ersättning

$
0
0

Skurup

Niklas Sjöberg, SkuP, har i en motion föreslagit att Skurups kommun ska införa återkrav på den ersättning som som har betalats ut av Skurups kommun till nyalända, som överlappar den ersättning som går ut när de får etableringsersättning.
Tjänstemännen svarar att LMA, bistånd enligt lagen om asylsökande, betalas ut i förskott och etableringsersättningen i efterskott. ”Därmed uppstår ett glapp på den ersättning som socialtjänsten kompenserar. Det innebär dock ingen ”dubbel” kompensation till den enskilde,” skriver förvaltningen.
Kommunstyrelsen förslår fullmäktige att anse motionen vara besvarad med detta besked.

Vill bli Motorbranschcollage

$
0
0

Skurup Fordonslinjen på Nils Holgersson- gymnasiet har påbörjat sin resa för att bli ett Motorbranschcollege.

Skolan har skickat in en ansökan om önskad certifiering av Fordon och transportprogrammet, inriktning personbilsmekaniker. Sedan en tid tillbaka har motorbranchen gjort det möjligt att ansöka om certifiering för att höja kvaliteten på undervisningen.

– Branschen har brist på folk, framför allt välutbildad personal. De vill höja kvaliteten och intresset för yrket, säger Bengt Johansson som är lärare på programmet.
– Det handlar om att de vill säkra sin återväxt.
För att bli godkända krävs att flera kriterier uppfylls. Det handlar om att personalen ska få vidareutbildning, att utrustning finns som krävs i moderna verkstäder och att eleverna får godkända betyg blanda annat. När utbildningen närmar sig kraven ska en delegation besöka skolan och avgöra om de klarar att leva upp till certifieringen. Men det är inte dags att bjuda in dem än.
– Kanske till sommaren, hoppas lärare Bengt Johansson.

Ny verkstad byggs till fordonselever

$
0
0

Skurup Det borras i väggarna samtidigt som eleverna sorterar muttrar och ringar.
Särskolans fordonsinriktning har fått en egen verkstadslokal som snart är klar att tas i bruk.
Då slipper de trängas med andra elever.

Det är mittemot gårdskontoret, i den stora A-hallen som bland annat har använts som förråd, som den nya verkstaden tar form.

Tre biltvättar ska hallen få en och ny däckmaskin. Det är fortfarande hantverkare i lokalen som väsnas medan eleverna hjälper lärarna att packa upp allt som behövs för undervisningen.
– Jag hoppas att allt är klart till februari, säger lärare Lotta Barkentin.
Här ska eleverna lära sig fordonsvård, däckbyte, rekonditionering och bilrepartioner, utifrån förmåga.
– Rutiner är jätteviktiga för eleverna, de kan vi hålla nu, säger Lotta och ser glad ut. Kollegan Claes Andersson fyller i:
– Och vi kan bre ut oss i lokalerna som vi vill och eleverna behöver inte fokusera på att städa undan efter sig och plocka fram allt igen till nästa lektion.
När särskolans inriktning mot fordon startade läsåret 15/16 gick bara en elev den inriktningen. Nu är det nio elever.
– Och det ser ut att komma fler, säger Lotta Barkentin.

Eftersom det andra fordonsprogrammet på skolan hade behov av att dela upp undervisningen i fler grupper behövdes helt enkelt en ny hall.
Eleverna är nöjda. De tycker det är roligt att ställa i ordning sitt nya ”hemklassrum”.
– Det är faktiskt kul. Första veckan jobbade jag övertid för att hjälpa Claes. Det är kul för att vi får göra andra saker istället för att bara mecka, tycker Benjamin Roskvist Nilsson.
Eleven Martin Stannå tror att det kommer bli en stor skillnad mot hur det var att dela lokal:
– Jag tror att vi kommer att få mer ordning på grejerna, alla kommer försöka att ställa grejerna på rätt plats för att det ska funka i verkstaden.
De får en digital teorisal också som gör det lättare att koppla ihop teoriundervisningen med det som sker i verkstaden.

Nya möbler till Nils Holgersson

$
0
0

Skurup Snart är det ett minne blott med katedrar på Nils Holgersson skolan.
Nu ska det in nya möbler, ståbord, avskärmningsväggar och sköna soffor.

Nils Holgerssons entreprenörcentrum har fått flera stadsbidrag för att ställa i ordning lärmiljöer för introduktionselever, lärcentrum och SFI-elever.
En del av dessa pengar, 620 000 kronor, ska användas till att byta ut möblemanget på NHEC.
– Lärarna ska få en ståpulpet så att de blir mer mobila, säger intendent Jörgen Hagefjord.
I fyra salar sätts ståbänkar in på prov för att se hur använda de blir. Väggarna ska kläs i fler ljudabsorbenter och vissa nya elevbänkar har material med ljuddämpande effekter. Flyttbara väggar ska göra det möjligt att skärma av delar av klassrummet för mer enskildhet.
Allt handlar om att öka trivseln och flexibiliteten för eleverna, samt dämpa ljudnivån.

Parallellt med inköpet av nya möbler sker ett intensivt underhållsarbete på skolan nu. Det smygstartade i fjor med måleriarbeten. Skurups kommunala AB, fastighetsägaren, har tagit fram en ny mycket detaljerad tioårsplan för underhållsarbete.
– Förut var det väl så att det kom någon om det var något akut, säger intendent Hagefjord som är mycket nöjd med den grundliga underhållsplanen.
Han skrollar sida upp och sida ner i dokumentet med insatser som ska göras bara i år.

Det har börjat med utbyte av portar till verkstadslokalerna.
– SKAB har gjort en energideklaration och det blir bättre med nya portar. Förut försvann all värme från lokalen när man öppnade hela vägen upp till taket, säger Hagefjord.
Flera verkstadslokaler fräschas upp, golv och väggar får nya ytskikt och all armatur ska bytas ut på hela skolan. Alla belysning byts till LED-lampor.

Levde livet i expressfart – styrde rakt in i väggen

$
0
0

Skurup Tina Ibertsson var inte ”en sån” tyckte hon. Hon älskade livet och ignorerade alla varningstecken och gick rakt in i den berömda väggen.
I dag delar hon med sig av sina slutsatser om resan till tillfrisknande.

Tina Ibertson beskriver det som att livet var som ett expresståg som gick allt snabbare. Hon hade man och fyra små barn och ett jobb på universitetet i Lund. Livet var härligt och det var kul att säga ”ja” – även om hon inte kunde infria alla ”ja” hon hade uttalat.

Sömnsvårigheter, magont, näsblod och tinnitus lyckades hon ignorera i det snabba tempot. Panikångesten som fick utlopp i hemmet gick också att hantera. Men när hon fick en attack på tåget hem till Skurup, mitt under fredagsruschen, blev hon rädd.
– Jag kunde inte svälja min egen saliv, så jag ställde mig upp och hoppade för att inte kvävas. Sedan klev jag av tåget i Svedala, berättar hon.
Nu gick hon till läkare och blev sjukskriven – i två veckor. Fast det slutade med nio månaders sjukskrivning innan hon började arbeta igen, till att börja med i liten grad.

På grund av erfarenheten av när hon blev sjukskriven för utmattnings syndrom har Tina intresserat sig för personlig utveckling. Hon har utbildat sig till coach i två inriktningar, mindfulness och föräldraskap.
I sitt jobb som adjunkt i audiologi vid Lunds universitet är hon van att föreläsa, samt i sin roll i det företag hon startade för ett år sedan, ”tina2punkt0”. I dag blir det ändå en form av premiär på det viset att hon berättar personligt om sig själv, sin egen resa till tillfrisknande. Att föredraget blir av beror på att en tidigare kund till Tina önskade att hon skulle delade med sig. Ett fyrtiotal personer har anmält sitt intresse via Facebook.
Föreläsningen riktar sig till alla människor som känner sig vilse i livet i någon mening. Rådvill i föräldraskapet eller utsatt för press och stress på andra vis, uppger föreläsaren.

Det är en mycket verbal kvinna som tar ordet i dag. Hon är genomtänkt och träffsäker när hon berättar om sin resa.
– Min vilja att agera på situationen var till en början mycket liten. Jag kände en sån stor skam och skuld. Det stämde inte med mitt liv och identitet som den som klarade sig. Jag var inte en sån, vilket jag fått äta upp många gånger, säger hon med ett brett leende. Tina är generös med sina erfarenheter och vi pratar om avgörande insikter, verktyg som gör att ”den inre kritikern” hålls i schack och inte tillåts ta över livet.
Fyra insikter har kommit att bli vägledande för hur Tina prioriterar i sitt liv i dagsläget.
Det handlar om att ha tillit till livet, att skilja på vad hon vill och vad hon faktiskt behöver och att välja med omsorg på vad hon övar på – för är det att kritisera sig själv någon övar på så är det just det hen blir bra på.
Sist men inte minst har hon övat på att sätta gränser med värdighet.

Sedan ett år tillbaka delar hon arbetstiden mellan universitetet och sitt eget företag där hon coachar människor som fastnat och känner sig vilsna.
– Jag ifrågasatte mig själv som förälder och människa och sakta byggde jag upp min tillit till mig själv och till livet i stort igen.
– Syftet med ”tina2punkt0” är inte att lägga mer press på de som kommer till mig, tvärtom, jag vill frigöra mina fokuspersoner från stress.

Stal godis för 7 000

$
0
0

Skurup

Någon bröt sig in i Nils Holgersson-
hallen i Skurup natten mellan lördag och söndag. Där hade det varit turnéring under helgen och Rydsgårds AIF hade laddat upp med mycket läsk och godis. Tjuven stal livsmedel tillhörande kiosken värda 7 000 kronor. Tre datorer lyckades tjuven få med sig ut också. Via en krossad ruta i kontorsdelen tog sig tjuven eller tjuvarna in.


Hörde smäll under natten

$
0
0

Skivarp

Under natten mot söndag hörde en person en dov smäll och vaknade. Hen tittade ut och kunde inte se vad ljudet berodde på. Nästa dag upptäckte hen att dennes bil hade en krossad ruta. Bilen stod parkerad på Rosenvägen i Skivarp. På Alpvägen i Skivarp skadegjordes också en bil under samma natt. Någon bröt sönder torkarbladen tog bort tanklocket.

Öppen arena på helger fortsätter

$
0
0

Skurup Det blir en fortsättning av ”Öppen Arena” i vår.
Skurups Arena kommer att vara öppen för ungdomsaktiviteter med personal på plats på sena lördagskvällar.

– Jag är jätteglad, framför allt för ungdomarnas skull och den ideella verksamheten som har gjort ett fantastiskt jobb, säger ungdomsutvecklare Richard Andersson.
Förutom att det var många ungdomar på plats under kvällarna märktes ungdomarnas önskemål om en fortsättning eftersom en facebookgrupp startade med just det syftet. En ungdomsenkät kommunen gjorde visade också att evenemanget var mycket uppskattat.

I höstas sökte kommunen ett bidrag från staten som de fick. Det köptes in storbilds-tv, datorspel, sällskapsspel och andra saker som ungdomar uppskattar att aktivera sig med. Sedan öppnades Skurups Sparbanksarena på lördagskvällarna, från klockan 18.00 till 24.00.
Under fem lördagskvällar kom i snitt 80 ungdomar för att umgås, spela fotboll och träffa kompisar. Totalt sett tog hallen emot 395 besöka av unga människor i åldern 13 till 20 år under dessa fem lördagskvällar.
På plats var personal från fritidsgårdarna, fältsekreterarna och ett gäng från den ideella föreningen Nattvandrarna.
Representanter från flera föreningar var också på plats och hade prova-på aktiviteter.
Efter dessa fem tillfällen var det oklart vad som skulle hända med evenemanget och nu finns en lösning för ytterligare sju öppna lördagskvällar, varje lördag från och med 16 februari till och med mars månad ut.
Genom att Gummifabrikens fritidsgård stänger på måndagskvällar kan personalens arbetspass flyttas till lördagskvällarna på arenan. Fältsekreterarna kommer att ha en person på plats och Nattvandrarna har aviserat att de vill fortsätta engagera sig.

Praktfulla fjäderfän prisades på utställning

$
0
0

Skurup Fjäderfän av alla de slag samlades i en verkstad på Nils Holgersson- gymnasiet i helgen.
Strida strömmar av nyfikna besökare tog sig en titt.

Mats och Kristina Pålsson från Skivarp gick andäktigt runt bland burarna och tittade på de vackra djuren.
– De där, de små, sade Mats och pekade mot en liten variant av dvärghönan Sebright.
– Vi vill ha små fåglar för vi bor i villa, berättar Mats.

Det kom ett antal besökare under både lördagen och söndagen. De kom för att titta på djuren och skapa kontakter för att kanske köpa djur senare av hobbyuppfödarna.
Ett 20-tal uppfödare från stora delar av Skåne var på plats. De hade tagit med sig allt från 5-15 fåglar vardera som de ville ha dem bedömda av domarna på som var på plats.
På så vis vet de vilka som är deras bästa djur som de ska fortsätta avla på, förklarade Göran Johansson, ordförande i Sydsvenska Dvärghönsklubben. Trots namnet, Dvärghönsklubben, ställdes även stora hönor, gäss och ankor ut. Cirka 180 fåglar fanns på plats.
En av dem vars djur fick finast omdömen av domarna var 20-åriga Oskar Hässelmo. Han tog hem bäst in show med en gås, men även hans Toulousergås fick ett hederspris.
– Jag tror inte att vi har haft en Toulousergås här i Skurup där vi har varit de senaste 15 åren, berättar ordförande Johansson.
Oskar har köpt en grupp Toulusergäss av en äldre uppfödare och har försökt att avla. Och det var en utmaning. Men den enda gås han fick fram fick fina poäng.
– Jag är nöjd, jag trodde inte hon skulle få så höga poäng.
– Jag fick mina första höns när jag var fyra år gammal, berättar Oskar som i dag har 100 fåglar.

Kommundirektören bjuder in till dialog

$
0
0

Skurup Kommundirektör Marcus Willman bjuder in invånare till dialog i personliga möten.
Han vill höra hur kommunen kan utvecklas.
– Jag ska ha stora inlyssnande öron och ta med uppgifterna in i organisationen, säger han.

Han låter glad när han berättar om vårens nyhet. Kommundirektören bjuder in invånare och näringslivsidkare i personliga möten för att höra hur de tycker att kommunen kan utvecklas.
Markus Willman har jobbat 16 år i kommunen varav de sex senaste som kommundirektör.
– Det är få personer som kontaktar mig direkt av naturliga skäl.
– Men jag är som vem som helst, inte någon märkvärdig.

Tidigare har möjligheten funnits att kontakta kommunen med allmänna frågeställningar via hemsidan, via formuläret synpunktsbladet, som fortfarande finns kvar. Invånarna har också kunnat skriva medborgarförslag om de har haft en idé.
Det ska fortfarande gå att förmedla sig med kommunen skriftligen men nu kommer alltså tillägget att kunna sitta ner och prata.
– Generellt sett kan det vara enklare att formulera en åsikt muntligt, säger Willman som också tycker att det finns ett värde i sig med den personliga kontakten.
Det finns inga riktlinjer uppdragna för vad mötena ska handla om.
– Det ska vara en möjlighet att få framföra sin sak och det vill vi inte styra, det ska handla om det som är angeläget för den enskilde och inte för mig, säger Willman.
Det finns ett undantag som det inte finns någon mening att ta upp under mötena och det är individärenden som är under utredning.
– Jag kan inte gå in i ärenden som är under behandling. Men om det är en avslutad process kan vi prata om det, säger han.

Uppgifterna från mötena för kommundirektören vidare till tjänstemannaorganisationen om de är av operativ karaktär, eller till kommunstyrelsen om frågorna är politiska.
Tillgängliga datum är fjärde februari, fjärde mars, första april, andra maj eller tionde juni. Tiderna är klockan 14.00, 14.45 eller 15.30.

Tog gäster på Mossbylund

$
0
0

Mossby

Natten mot tisdag körde polisen till Mossbylund hotell och tog med sig två män till polisstationen. De två männen och en kvinna hade dragit uppmärksamhet till sig i uppehållstummet på hotellet.
När polisen kom till platsen gjorde de en husrannsakan i männens rum. En 24-årig man blev misstänkt för narkotikabrott, eget innhav och vapenbrott eftersom han bar tårgas. En 28-årig man blev misstänkt för narkotika brott.

Religion inget skäl få annan mat

$
0
0

Skurup Specialkost av religiösa skäl ska inte erbjudas i Skurups skolor och förskolor.
– Överlag är det en rättviseaspekt, vi ska ha ett animaliskt alternativ och ett vegetariskt, inget tredje önskemål om vad man vill äta, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M).

Det är snart dags att revidera kommunens mat- och måltidsplan som har bearbetats under förra mandatperioden. Nye kommunstyrelseordföranden Johan Bolinder (M) tycker att förslaget är präglat av S och MP-politik. Han har skrivit ett alternativt förslag till ny plan som ska behandlas i kommunstyrelsen inom kort.

Bland annat vill han se att skolor och förskolor slutar att servera en annan sorts kött när det serveras fläsk.
– Vi ska inte erbjuda specialkost av religiösa skäl. Vi serverar två rätter varje dag, den ena är animalisk och den andra är vegetarisk.
– Det är orimligt att servera en lång rad måltidsrätter varje dag, säger Bolinder som anser att de som inte vill äta fläsk kan äta det vegetariska alternativet.

I Bolinders förslag till måltidsplan står också uttryckligen att kommunen inte får köpa in kött från halalslaktade djur.
– Det har visserligen inte köpts in halalslaktat kött hitintills men det finns inte med i nya planen, säger Bolinder som anser att det är politikernas uppgift att vara tydliga mot tjänstemännen:
– Vi politiker ska sätta riktlinjer och köpa halalslaktat kött är inte något Skurups kommun ska göra, säger han.

”Närodlade och/eller ekologiska råvaror bör utgöra minst 40 procent av inköpen.” står att läsa i det nya alternativförslaget.
Det är en revidering av den andra planen då Bolinder anser att det finns ett för stort fokus på inköp av ekologiska råvaror.
– Den stora skillnaden är att det i den andra planen står att andelen ekologiska inköp ständigt ska öka. Det är en olycklig formulering som är kostnadsdrivande.
– Jag tycker att det här är viktiga aspekter som har missats i den andra planen. Det är viktigt att sätta ner foten i de här frågorna.

De båda planerna som ställs mot varandra ska behandlas på nästa kommunstyrelsemöte.
Den som har allergier och på grund av det inte kan äta endera av de två alternativen ska få specialkost efter att läkarintyg har skickats in till skolförvaltningen.

Kedjehus på 100 kvadratmeter från 1960 sålt i Skurup

$
0
0

Skurup

Nu är det klart vem som köpt kedjehuset på Pilgatan 5 i Skurup av Gunnel Ann-Marie Andersson. Nya ägare är Robin Eklund, 36, och Louise Lundgren, 33. Priset blev 2 000 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i januari 2019. Husets byggår är 1960 och det har en boyta på 100 kvadratmeter.

I somras såldes ett annat kedjehus på samma gata, på Pilgatan 3. Där blev priset för det 104 kvadratmeter stora huset 2 080 000 kronor.

Datum: 2019-01-02
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 000 000 kr
Taxeringsvärde: 1 189 000 kr
Adress: Pilgatan 5, Skurup
Kommun: Skurup
Beteckning: Pilevallen 4


Högstadieungdomar i kommunen bär kniv

$
0
0

Skurup Polisen har tagit ungdomar så unga som 13 år på byn som bär kniv.
– Vi har sett fler brott mot knivlagen sen jul-lovets början och framåt, säger kommunpolis Sara Schön som vill varna för konsekvenserna av att beväpna sig.

– Det är ett brott att bära kniv på allmän plats. Det skrivs alltid en anmälan om brott mot knivlagen när vi tar någon och vi ser väldigt allvarligt på brottet.
– Det kan vara en fara för andra personer och för den som själv bär kniv. Situationer kan spåra ur när det finns en kniv nära till hands och händelser kan utvecklas på ett sett som bäraren inte hade för avsikt, säger kommunpolis Sara Schön.

Hitintills har ingen i kommunen blivit knivstucken den senaste tiden så vitt polismyndigheten fått kännedom om.
– De används för att hota med, säger Schön.
I höstas bar en elev kniv på Mackleanskolan under skoltid och under jullovet har fler anmälningar än vanligt om brott mot knivlagen upprättats.
– Vi ser en ökning över tid, säger Sara Schön och det gäller ungdomar från 13 år och uppåt upp till unga människor i 20-års åldern.

Det handlar om jaktknivar eller andra större knivar som polisen hittar vid visiteringar.
– Det är lite olika men det är rätt stora modeller som jaktknivar. Det är uppenbart att de är införskaffade för att bäras, inte något man ryckt ur kökslådan innan man gick ut, säger Schön.
Beslagen av vapnen har gjorts både på dagtid och på kvällstid, men främst på kvällstid.

 

OS-medaljör inspirerade elever till kämpaglöd

$
0
0

Rydsgård OS-brottaren Jenny Fransson ligger i hårdträning men tog sig ändå tid att besöka Hallenborgsskolan i går. Där berättade hon om sina OS-äventyr och FN:s globala mål.

Jenny Fransson berättade om hur hon provade många olika sporter som liten och fastnade för brottningen.
Här fick hon vänner som blev som en liten familj och det roligaste hon visste var att träna.
– Det är fortfarande lika kul att försöka lista ut hur jag ska brotta ner någon på mattan, säger Jenny Fransson med ett brett leende.
Hon har en lång rad mästerskapsmedaljer och har deltagit i OS tre gånger. I Rio tog hon brons och hon berättar för eleverna i klass 5 B att det tar tid att bli bra och att det krävs enträget arbete.
Vid OS i Rio tyckte hon att det började bli dags för henne att visa framfötterna efter all träning och alla lärdomar. I semifinalmatchen ledde hon tills det var 50 sekunder kvar, då tappade hon poäng och möjligheten att vinna guld.
– Hade det varit fyra år tidigare hade jag börjat gråta.
– Men nu bestämde jag mig för att fokusera ändå, på chansen att ta brons.
Och så blev hon också Sveriges första kvinna att ta medalj i brottning i ett OS.
– Jag har misslyckats fler gånger än jag har lyckats men tack vare det har jag blivit bättre, säger Jenny.
Lärare Angela Fritz blir lyrisk och avbryter föredraget för hon måste prata med sina elever.

– Det du förmedlar är att du kan inte just nu, men om jag kämpar och inte ger upp så blir jag bättre, säger hon för att förtydliga för eleverna.
Efter lektionen får Sixten Thelander prova att brotta ner Jenny Fransson i gamla gymnastiksalen.
– Det var kul att hon är här. Mest kommer jag minnas att jag drog ner henne i mattan, säger han.
– Och att kämpa vidare.
Hallenborgsskolan är en ”World Friend”-skola och deltar i programmet ”World Childrens prize”. Programmet pågår under sju månader då skolor över hela världen undervisar i barns rättigheter och FN:s globala mål för en mer jämlik värld.

Den första april ska eleverna på Hallenborg tillsammans med elever på 70 000 andra skolor i hela världen gå tre kilometer och bilda en lång kedja rent symboliskt över hela jordklotet.
Besöket av en olympier är en del av evenemanget ”Jorden runt loppet för en bättre värld.”

Fritidsprogrammet tillbaka på gymnasiet

$
0
0

Skurup Nils Holgerssongymnasiet gör ett nytt försök att starta barn- och fritidsprogrammet till hösten. Inriktningen blir fritid och hälsa.
– Vi tänker att det kan bli synergieffekter med andra kurser vi har, säger intendent Jörgen Hagefjord.

– Vi har en individuellt val mot jakt och viltvård där fokus mest är på skog och mark, djur och natur, säger Hagefjord som anser att naturkunskaper kan vara av intresse för de som ska jobba med barn också.
– Det kan finns synergieffekter att göra med skoljordbruket också.
Skånskan har tidigare berättat att Nils Holgerssongymnasiet startade nämnda utbildning till hösten 2017, men den kom aldrig i gång eftersom det var för få sökande.
I fjor gjordes inget nytt försök.
I vår går så skolan ut igen och erbjuder utbildningen som ska starta till hösten 2019.
– Det finns ett politiskt beslut i botten att vi ska ha utbildningen, konstaterar Hagefjord.
Den övergripande gymnasieverksamheten i kommunen brottas med ett stort underskott på grund av att kommunens gymnasieelever läser olika utbildningar i andra kommuner, till varierande prislapp som är svår att prognostisera. Politiker och skolledning har en längre tid jobbat för att bredda utbildningarna på gymnasiet i Skurup för att attrahera fler elever och få ett större elevunderlag och mer intäkter.

Ett steg kan vara att erbjuda barn- och fritidsutbildningen i hemkommunen.
– Det finns många arbetsplatser, många dagis och fritids och de behöver alltid folk, säger Hagefjord.
Andra tänkbara arbetsgivare är inom hälsosektorn. Det finns flera gym och SPA-anläggningar i närområdet.
Beroende på elevernas sammansättning och intressen ska skolan lyssna in om det finns särskilda önskemål om någon inriktning som inte finns i grundutbildningen.
– Det kan vara mental träning, mer kostutbildning eller guidning eller något annat som intresserar eleverna. Då tittar vi på om vi kan starta ett samarbete med någon annan part eller själva sätta igång en sån kurs på skolan, säger intendenten.
Vuxenutbildningen till barnskötare fortsätter på Nils Holgerssons utbildningscentrum. Den ges fortfarande på distans. Ett 30-tal har deltagit det senaste läsåret uppger studievägledare Valentina Bajramaj:
– Vi har pratat om att ta hem och platsförlägga utbildningen här, men det finns inget sånt beslut.

Sara gick på knock i Tunisien

$
0
0

BOXNING 35-åriga Sara Svensson, landslagsboxaren från Skurups Kick- och boxningsklubb, gick på knock i en turnering i Tunisien, där hon inte bara vann sin viktklass utan även blev utnämnd till bästa boxare.
– Första gången någonsin som jag lyckats med en nedslagning. Hur det kändes? Det känns dumt att säga det, men det kändes faktiskt skönt.

Sara Svensson började förvisso sin boxningskarriär sent, men har ändå hunnit med 71 tävlingsmatcher.
I sin 70:e match kom hennes första nedslagning. Sara mötte den tunisiska landslagsboxaren Amal Chebbi i en turnering som avslutade ett drygt veckolångt läger i Sousse i Tunisien.
– Redan i första ronden träffade jag hennes hakspets med en perfekt höger. Hon gick ner i backen på knä, var märkbart påverkad och tog räkning, berättar Sara.

Motståndaren reste sig dock före tio och stod sedan tiden ut. Men Saras seger var ohotad och hon fick alla domarna med sig i poängräkningen.
– Jag hade många och tydliga träffar.
Dagen därpå slog hon även kanadensiskan Laure Lessne med 5-0. Därmed vann hon 54-kilosklassen och utsågs dessutom som hela turneringens bästa boxare.
En perfekt start på ett 2019 som närmast följs av en operation av näsan på måndag.
– En ganska liten operation, men den måste göras eftersom jag inte får luft genom näsan. Det blir till att hålla sig lugn i två veckor. Tyvärr missar jag två stora tävlingar, Golden Girl i Borås och en i Bulgarien. Tråkigt, förstås, men det var lite på grund av detta som jag valde att åka till Tunisien för att träna och tävla i stället för att åka till det landslagsläger som hölls i Stockholm. Jag tyckte det var viktigt att få några matcher i kroppen.

Till Tunisien åkte Sara i sällskap med tre andra svenskor och ex-landslagscoachen Hichem Aouli, nu tränare i BK Ymor.
– Jag var borta i tio dagar. Det var ett läger som arrangerades av Fathi Missaoui, en tunisier som tog medalj på Atlanta-OS 1996. Vi körde tre träningspass per dag, en av dem tillsammans med landslagen från Tunisien och Kanada. På morgonpasset joggade vi på stranden till havets vågor i 15-20-graders värme. Rätt mycket bättre än här hemma i Sverige, tycker Sara.
– Vi planerar för ett nytt läger i Tunisien i november.
Vid 35 års ålder är Sara Svensson i valet och kvalet på hur hennes närmaste boxningsframtid ska se ut.
OS-satsning eller inte…
– Jag hoppas kunna ställa upp i en turnering i Riga i mars. Sedan väntar NM. I oktober går VM i Ryssland och detta är också ett av OS-kvalen. Om jag ska försöka satsa mot OS måste jag gå ner en viktklass, från 54 till 51 kg. Just nu väger jag 55,5 kg. Det är tufft att gå ner dessa kilon, det tar på krafterna. Och inte bara detta, det är annorlunda boxning i den lättare klassen. Kanske ska jag vänta till 2024 med satsningen på OS-klassen 51 kilo, säger Sara.
– Om allt detta måste jag diskutera med den nye förbundsheadcoachen.

För att hinna med sin tuffa boxningssatsning har hon sedan en tid tillbaka gått ner till en 65-procentig anställning.
– Jag är oerhört tacksam för allt stöd från min klubb i Skurup, för stödet från sponsorerna och från hjälpen jag får av min tränare i Malmö, Carlos Zuniga, avslutar Sara Svensson.

Hund sniffade narkotika

$
0
0

Skurup

En hund som var i tjänst för tullens räkning vädrade narkotika inne i centrala Malmö i onsdags. Hunden ledde tull och polis till en Skurupsbo som hade narkotika på sig. Efter upptäckten gjordes en husrannsakan i hemmet hos den medelålders mannen som bor i Skurup. I hemmet fanns mer otillåtna preparat. Mannen är nu misstänkt för narkotikainnehav.

Viewing all 3821 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>