Kommunfullmäktiges mål att minska antalet fallolyckor bland äldre med tio procent uppnås inte i år heller.
Samhället saknar en strategi för att hantera fallolyckor trots att 300 000 personer söker akutvård på grund av fallolyckor. Omkring en fjärdedel måste läggas in. De flesta är äldre än 65 år. Förra året avled nästan 1 600 personer som var mer än 65 år gamla till följd av en fallolycka. De äldres fallolyckor beräknas kosta samhället över nio miljarder kronor.
Källor: Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Förra året ökade fallolyckorna med 3,3 procent jämfört med ifjol och i år håller de hittills samma nivå som 2014.
Detta enligt Anna-Lena Fällman, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Hon har sammanställt antalet fallolyckor sedan 1999. Hennes senaste rapport, Verksamhetsberättelse för hälso- och sjukvården i Skurups kommun 2014, är delvis en dyster läsning.
Antalet registrerade fallolyckor har gått upp och ned sedan 1999 men sammantaget blir de fler och fler. Från 2013 till 2014 har de ökat från 672 till 680.
Fallolyckorna har ökat markant på Bruksgården mellan 2013 och 2014, från 124 till 229, trots att antalet platser är desamma, enligt rapporten. I hemtjänsten i norr, på Flintebro och Lillgården har antalet fall- olyckor däremot minskat.
– Ökningen på Bruksgården beror dels på att de har fler vårdtagare, dels på att fler har demenssjukdom, förklarar Anna-Lena Fällman. Dessutom blir allt fler äldre och är sjukare när de söker hjälp. Många vill klara sig själva så länge som möjligt.
I rapporten framgår det att ett fåtal personer står för en hel del av fall- olyckorna trots att kommunen har en uppföljning av varje fallolycka för att minimeras risken för återupprepning, enligt Anna-Lena Fällman. Det handlar bland annat om förebyggande tjänster som fixar-Ulf, kontaktperson och arbetsterapeut men också om checklistor för bedömning av risker.
De flesta fall sker i sovrummet eller i anslutning till det och när personen är ensam.
– Vi måste respektera de äldres integritet, vi kan inte kontrollera dem i deras sovrum, säger hon. De kan tycka att vi går in i deras privatliv om vi exempelvis flyttar en matta för att förhindra fler olyckor.
I Anna-Lena Fällmans rapport framgår det också och att de flesta skadar sig lindrigt vid fall, får blåmärke, skrubbsår och sårskada.
Mellan år 2011 och 2013 rapporterades fem olika slags benbrott och 50 fallolyckor krävde ett besök hos läkare eller vård på sjukhus.
– 60 procent av de äldre inser inte sin oförmåga på grund av sjukdom, exempelvis att de har svårt att gå, och många glömmer helt enkelt att använda sina hjälpmedel som rullstol och rollator, förklarar Anna-Lena Fällman.
Kommunfullmäktige har antagit målet att minska fallolyckorna med 10 procent i kommunen. Vård och omsorg har inte nått upp till målet under 2014, utan det har skett en ökning med 3,3 procent jämför med 2013.
– Alla bör träna balans och muskelstyrka från och med vuxen ålder, men inte senare än vid 50-årsåldern, säger hon. Man kan göra det till en rutin, exempelvis stå på ett ben när man borstar tänderna.
Själv håller Anna-Lena Fällman sig i fysisk form genom att vistas mycket i naturen, där hon får utlopp för sitt intresse för botanik. Hon har studerat 60 poäng biologi på Lunds universitet.
– Sjukvården har sedan 10-15 år tillbaka ändrat sin inriktning på så sätt att den understöder ett gott liv. Patienterna är inte längre sin sjukdom, utan de har en sjukdom. De lär sig att leva med den så att de ändå kan föra ett bra liv, säger hon.