Föräldrarna till barnen är djupt besvikna.
– De har tagit beslutet utan att bilda sig en uppfattning om hur särskolebarn fungerar, säger Anne Måneng.
Anne och maken Jörgen Måneng, Per Persson, Susanne Skåreborn och Mats Ahlström, alla föräldrar till barn som går på Östergårds särskola, har träffat Skånskan.
Sansade men djupt oroade över sina barns framtid ifrågasätter de politikernas beslut att stänga grundsärskolan i Skurup och flytta de 8 eleverna till Edvinshemsskolan i Ystad.
– De har kollat hur skolan fungerar där de ska gå i Ystad, men inte varit här i Skurup och hälsat på, säger Anne Måneng och fortsätter:
– Om man ska stänga en verksamhet så måste man veta vad det är man stänger, säger hon och ifrågasätter att politikerna kan ha någon kunskap om barnen, deras behov och verksamheten om de inte har besökt den.
Föräldrarna fick beskedet i slutet av november och har fortfarande inte talat om det för sina barn, de flesta i tioårsåldern, att de ska byta skola till hösten. Om en flytt skapar oro och frågeställningar rent generellt så skapar det minst tiofallt så mycket ångest, oro, agressioner och utbrott hos barn med särskilda behov, förklarar föräldrarna.
Rutiner och stabilitet är A och O för barn med drag av autism, aspergers, adhd och även i olika grad för barn med utvecklingsstörningar, konstaterar föräldrarna.
Kanske kan beslutet ses över igen hoppas de. De har fått besked om att det inte är en fråga om en besparing utan att det är fråga om ett ställningstagande ur verksamhetssynpunkt.
– Vi vet att Skolinspektionen har haft kritik mot verksamheten, säger Anne Måneng och resonerar som så att verksamheten borde få en chans att leva upp till alla krav – och utvärderas på nytt, efter en tid.
– Det måste ju gå en viss tid innan man kan göra en ny utvärdering, tycker Anne Måneng:
– Om det inte får gå en tid kan man inte ha det som underlag för stängning.
En del av föräldrarna bävar inför att deras barn ska åka skoltaxi till Ystad, det är en utmaning för en del av barnen.
– Det blir ett nytt moment för vår son, att åka taxi med nya människor, vilket han har problem med. Att det här skulle vara det bästa för våra barn är det dummaste jag hört, säger Jörgen Måneng.
En del av barnen har gått i vanlig klass och ganska nyligen börjat i särskola, någon annan har bara ett år kvar innan det är dags för högstadiet. Den extra förändringen kommer kräva mycket resurser för en hel familj för att ro i land med, konstaterar föräldrarna.
– En del barn kan backa i utvecklingen när det blir en ny process för dem, säger Jörgen Måneng.
Känslan av att ha blivit diskriminerade, förbigågna och utan möjlighet att påverka släpper inte taget om dem. En del tycker att det är nästan lika tungt som själva flytten, att någon annan ska bestämma vad som är bäst för deras barn.
– Nu förlorar vi en valmöjlighet. Det gör ont i mig att vi inte får den rättigheten, säger Anne Måneng.
Tidigare fanns möjligheten att välja särksolan i Skurup, eller i Ystad eller särskoleintegrerad grundskola. Nu försvinner ett val och det är orättvist tycker föräldrarna som påpekar att dessa barn borde tas större hänsyn till än andra barn.
– Om kommunen ska bli en av de bästa skolkommunerna ska det gälla alla barn, säger Mats Ahlström och fortsätter:
– Jag får en känsla av att de inte vill ha de här barnen med i skolreformen. Varför finns det inte utrymme för några avdelningar för våra barn och deras behov i den nya skolan?