Ytterligare ett landmärke i Skivarp har tagits av lågorna.
Halv ett på natten gick larmet till SOS.
Det brann på det gamla sockerbruket i Skivarp där det förvaras mängder med halmbalar, i och utanför tegelbyggnaden.
En och en halv timme senare fick Skivarpsbor sms från räddningstjänsten, ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.
Då hade redan Christel Fredriksson varit uppe och stängt fönstren för länge sedan. Hon bor granne med bruket och vaknade av röklukt.
– Jag såg räddningsbilarna och sen gick jag och lade mig igen, berättar hon morgonen efter. Men även de som bodde längre ifrån fick kliva upp under natten och stänga till sina hem. Vinden förde med sig brandlukten in över Skivarps by.
Kommunledningen var på tårna och ordnade så att Mölleskolan öppnades under natten om det fanns människor som behövde evakueras från sina hem.
– Läget i natt var så allvarligt att det slog frammor in mot samhället, berättar kommundirektör Marcus Willman.
På morgonen stängdes lokalen igen utan att någon hade behövt uppsöka Mölleskolan.
Kommunledningen, i form av kommundirektör Marcus Willman och kommunstyrelseordförande Pierre Esbjörnsson (S), var på plats på förmiddagen och betraktade händelseförloppet.
– Det är en enorm förödelse. Men det är tur i oturen att det inte har blåst mer. Ingen människa har kommit till skada. Materiell egendom har kommit till skada, men hade det blåst 15 sekundmeter hade vi kanske fått evakuera halva Skivarp, spekulerar Pierre Esbjörnsson (S) och tillägger:
– Men det är enormt tråkigt på en vacker byggnad som var en siluett för Skivarp. Den är nog inte så mycket att spara på nu.
Det blir det andra landmärket i Skivarp som lågorna har tagit. Möllan brann ned hösten 2010.
Under morgontimmarna och förmiddagen lugnade sig brandhärdarna för att strax blossa upp igen och sprida stora rökmoln omkring sig.
Leif Svensson, chef för Stab Skåne från Höör, var tacksam för att röken ljusnat istället för att vara svart, vilket betyder att det inte är lika mycket giftiga ämmnen i den längre.
Ett halvdussin räddningstjänster har hjälpt till att bekämpa branden. Bevakningen skulle fortsätta under dagen och området var avspärrat på grund av räddningsarbete och rasrisk. Huvudbyggnaden är sig inte lik längre, den har blivit en svart ruin.
Stora värden har gått förlorade, såväl historiska som materiella.
– Vi vet inte exakt än, men det handlar om åtskilliga miljoner, säger Björn Jakobsson, utredningschef på Länsförsäkringar.