Hur det var att vara riddare, se upp för falluckor och bo på en borg på medeltiden får man veta på Glimmingehus.
I tidstypisk klädsel berättar Patrik Fält för 30-talet besökare hur det var att bo på Glimmingehus på 1500-talet.
– I falluckorna kunde man hälla allt från tjära och het olja till att tömma pottan. Det sistnämda kanske inte var direkt farligt men ganska otrevligt.
Han berättar med inlevelse om människoöden, finurliga bygglösningar för att skydda sig mot fienden och om tjänstefolkets slit nere i köket där ugnen aldrig var släckt.
Luften är råkall i den ouppvärmda borgen men berättaren är skicklig och rummen får liv när orden studsar mellan väggarna. Det är flera som tar de vidskepliga berättelserna om vildmannen, till sig och hälsar på stenstatyn som står i trapphuset. Han är den jätte som sägs ha byggt den stora borgen, för en så stor byggnad kunde väl inte en små människor ha byggt, resonerade man enligt sägnen.
Men det var riddaren Jens Holgersen Ulfstrand som lät bygga borgen till sitt hem 1499. Det är i dagsläget den bäst bevarade medeltidsborgen i Norden enligt Riksantikvarieämbetet som förvaltar byggnaden.
1676 började soldat Johan Hinske att riva borgen. Men han hann inte så långt innan danskarnas attack på Ystad stoppade arbetet och soldaten återvände till sitt regemente.