Sara Schön, Birthe Parkhagen och Malin Sjöblom är nya kommunpoliser i Skurup, Simrishamn respektive Tomelilla.
Polisens omorganisation går sakta men säkert mot sin nya form. Från och med denna vecka hittas Sara Schön i polishuset i Skurup. Hon tar vid efter Patric Nihlén som under en tid varit kommunpolis i både Skurup och Ystad.
En dag i veckan kommer receptionen i polishuset att vara öppet för allmänheten i Skurup. Vilken dag det blir är oklart i skrivande stund. Det ska samordnas mellan områdets kommunpoliser för att de ska kunna täcka upp för varandra, och för att allmänheten ska kunna nå ett kontor under olika veckodagar i området, Skurup, Sjöbo, Ystad, Simrishamn och Tomelilla.
– I Simrishamn kommer vi att ha öppet fler än en dag i veckan och det beror på att vi har passutlämning, säger Birthe Parkhagen.
Polischef Mats Cronhag konstaterar att det varit en tuff tid för kommunpoliserna i området eftersom två tilltänkta kommunpoliser flyttades till andra tjänster efter att de tillsatts i april. Nu hoppas de att det ska bli tydligare och enklare arbete för kommunpoliserna och större möjlighet för kommuninvånarna att bekanta sig med dem.
Områdespoliserna som ska utgå från respektive kommun, två i från varje kommun, är inte färdigrekryterade än. Därför jobbar samtliga områdespoliser ännu för fem kommuner. Efter det kommer de två områdespoliserna i Skurup att utgå från polishuset i Skurup.
Kommunpolisen ska tillsammans med områdespoliserna arbeta med förebyggande brottslighet. Kommunpolisen jobbar med det strategiska arbetet och områdespoliserna mer handgripligt med uppgifterna.
Det är områdespoliserna som kommer göra besök i skolorna och hålla informationsmöten om narkotika och jobba med trafikfrågor och dylikt.
Kommunpolisen blir spindeln i nätet som håller i alla kontakter mellan polisen, kommunen och andra grupper.
Sara Schön jobbade tidigare som områdespolis i Dalby och bor själv i Sjöbo. Hon har ingen relation till Skurups kommun i dagsläget men har valt jobbet för att hon vill gå vidare med det hon gjort tidigare under sina sju år som polis.
– Jag brinner för brottsförebyggande arbete. Jag har jobbat med det under en längre tid, fast på ett annat plan.
Nu får hon ta över Patric Nihléns omvärldsanalys och den information trygghetsunderökningen gav.
Fyra medborgarlöften har utformats efter de problemområden som återkommit som polisen snart ska underteckna och jobba med framöver. Det handlar om att minska spridning av narkotika till ungdomar under 18 år, få ner buskörandet, trygga allmänna platser i samarbete med kommunen och väktare samt att fortsätta trygghetsvandringarna.
På frågan om hur polischef Mats Cronhag ser på polisfackets kritik mot den pågående omorganisationen inom polisväsendet svarar han:
– Jag tror att man misslyckats med att kommunicera ut att mycket arbete kvarstod när reformen sattes i gång i maj 2015. Man trodde att då skulle solen skina men det var då arbetet började. Det har gått två år sedan arbetet började och det kommer ta ytterligare två år innan organisationen är satt, säger han och tillägger:
– Det är en polisreform jag tror på. Vi ska flytta ut poliserna närmare medborgarna och få ett effektivare utredningsarbete, fördela resurserna kring kärnverksamheterna. Men det är ingen ”quick fix”.