Därför beslöt kommunens säkerhetschef att väktare skulle patrullera på skolorna under fredagen.
Under torsdagen delades inlägg från Instagram där någon har kallat sig för Skurupsclownen och hotat att komma till flera av kommunens skolor för att skrämma barn och ungdomar. Och vid 22-tiden samma dag larmade elever på Nils Holgerssongymnasiets internat trygghetsväktaren om att de blivit skrämda av en clown.
– Vår trygghetsvärd åkte ner till elevernas hus vid flera tillfällen under kvällen och natten. Han har inte sett någon clown, men han stoppade en bil med ungdomar som körde på skolans område. De går inte på skolan och de sa att de letade efter clowner. Men de blev ombedda att lämna skolans område, säger Martina Gregorius, biträdande rektor på Nils Holgerssongymnasiet.
Kommunens säkerhetschef Malin Ekblad fick information om händelsen på torsdagskvällen och bestämde tillsammans med chefen för skol- och utbildningsförvaltningen och en kurator att säkerhetsåtgärder skulle vidtas.
– Vi vet ju inte om det kommer någon eller inte. Men elever och föräldrar känner sig oroliga och då måste vi ta den oron på allvar.
Under skoltid på fredagen patrullerade väktare på Rutgerskolan, Mackleanskolan, Mariaskolan, Alléskolan och Östergårdsskolan.
– Nils Holgersson fick erbjudande om väktare, men de gjorde bedömningen att de med sin personaltäthet klarar att av att hålla koll.
Gymnasiet började i april med att ha en trygghetsvakt i tjänst nattetid.
– Man kan ringa honom om och skolvärdarna och även mentorer och vi rektorer om man känner oro, säger Martina Gregorius.
Om väktare ska finnas på skolorna nästa vecka är oklart.
– Vi får nu se om det här fortsätter och ta ställning till det då om det finns ett fortsatt behov. Det är inte helt enkelt att göra en bedömning av hot som kommer i sociala medier, säger Malin Ekblad.
Om clownen uttrycker någon form av hot kan det betraktas som ett olaga hot eller ett ofredande. Polisen har inte fått in några anmälningar från Skurupsbor som drabbats, men Johan Håkansson, chef för polisområde södra Skåne, säger att de tar hoten på allvar.
– Man kan tycka att det är roligt att skrämma folk. Men ett sådant uppsåt kan rubriceras som olaga hot och på straffskalan kan det resultera i ett års fängelse. Det kanske man inte tänker på när man trycker iväg något på internet.
Även om hoten inte skulle leda till något påverkar de människor, säger Johan Håkansson.
– Det kan ju finnas de som inte vågar gå ut på grund av detta.