Nu han anmält händelsen till Skolinspektionen.
Ärendet är det andra på kort tid i Skurup: Förra året krävde en ung kvinna 665 900 kronor i ersättning för att ha fått gå åtta år i särskola.
– Det är ett avslutat kapitel. Förlikningen slutade på noll kronor, säger Bengt Hagberg, kommunjurist i Skurup.
Nu blir Skurups kommun åter granskat av Skolinspektionen i ett liknande ärende.
– Det är ett annat ärende, säger Bengt Hagberg om det nu påbörjade fallet.
I början av juni fick Skolinspektionen in en begäran från advokatbyrån Limhamnsjuristen som företräder den nu aktuella före detta eleven – nu en ung man i 25-årsåldern.
Den före detta eleven vill enligt denna begäran att Skolinspektionen ska utreda om Skurups kommun har agerat korrekt i ärendet. Enligt den unge mannens advokat placerades mannen felaktigt i en särskoleklass när han började i ettan 1999. Sedan gjordes ingen riktig ny utredning och eleven slussades vidare till en ny särskola när familjen flyttade till Skurup några år senare.
Flera lärare och läkare har genom åren reagerat på att eleven inte riktigt passade in i särskoleklassen och vid flera tillfällen ska det ha kommit upp att en ny utredning borde göras, enligt advokatens begäran till Skolinspektionen. Det är enligt begäran ”anmärkningsvärt” att kommunen placerade eleven i särskolan ”utan någon ny utredning”.
– Vi har inte tagit ställning i ärendet än, säger Julie Svane, jurist på Skolinspektionen, som nu utreder ärendet.
Hon berättar konsekvenserna kan vara allvarliga för de elever som felaktigt placeras i särskola om de egentligen borde placeras i den ordinarie skolan:
– De får ju betyg från grundsärskolan och gymnasiesärskolan och det ger ju inte behörighet vidare. Och det får så klart betydelse hos en arbetsgivare, säger hon.
Julie Svane påpekar också att det inte är lätt att få ersättning i liknande ärenden.
– Enligt skollagen kan man inte få något skadestånd för detta, säger hon och säger att det i så fall handlar om att driva fallet på egen hand i domstol.
Ännu är det nu aktuella fallet inte ett domstolsärende utan ska enbart utredas av Skolinspektionen.
– Men man använder ibland våra utredningar i domstolar, säger Julie Svane vidare.
Bengt Hagberg instämmer i att det kan vara svårt att få ersättning i liknande fall och att man ”inte kan utesluta att det finns andra fall” som inte har blivit anmälda.
– Det är nog långt ifrån alla som går vidare med det. Bevisbördan ligger helt och hållet på käranden, säger han.