Barn- och elevombudet, BEO, avvisar en anmälan mot Prästamosseskolans rektor från föräldrarna till en elev.
Det var efter en händelse i augusti som föräldrarna anmälde Prästamosseskolans rektor Mattias Liedholm till Barn- och elevombudet, BEO, för kränkande behandling.
Enligt anmälan fick samling i skolan avbrytas. Dagen därpå samlade personal ihop en del av de elever som misskött sig under samlingen. Kaos uppstod även under samling två och rektor tappade då fattningen, slog näven i bordet och skrek att alla skulle hålla käften.
Rektor ska sedan ha fört ut två elever ur salen med våld, med ett hårt grepp om armen.
Föräldrarna anmälde också att skolan inte var snabb nog att utreda kränkande behandling från en annan elev.
Den delen av anmälan håller BEO med om och ålägger Skurups kommun att senast den 10 april berätta vad man gjort för att i fortsättningen kunna uppfylla skollagens krav på skyndsam utredning om en elev anser sig kränkt.
Däremot tycker BEO inte att eleven utsatts för kränkande behandling i skollagens mening av rektor under samlingen. Svordomen kan inte anses vara en sådan kränkning men ”får anses falla inom ramen för vad som är olämpligt”, skriver BEO:s handläggare.
Att eleven tvingades ut med ett visst mått av våld från salen uppfyller inte heller skollagens krav på kränkning. Det står klart, skriver BEO, att det förekommit ett fysiskt ingripande. Men i skolans uppdrag ligger att värna om en trygg och lugn skolmiljö och personalen är skyldig att upprätthålla ordning och skapa en arbetsmiljö där alla elever kan känna trygghet och studiero.
”I de fall ordningen störs har personalen i första hand att agera genom samtal och tillrättavisningar. Det kan dock uppstå situationer som berättigar till ett visst fysiskt tvång i en akut situation vilket då inte kan anses utgöra en kränkande behandling i lagens mening.”
Anmälan kom att bli en del i en politisk strid när S, V och L i ett så kallat initiativärende i kommunstyrelsen ville att rektor skulle påminnas om kommunens värdegrunder om respekt, trygghet och gott bemötande.
M och SD tyckte att begäran var ”synnerligen allvarlig” i och med att oppositionen öppet kritiserade en enskild tjänsteman och ville bland annat att revisorerna skulle granska oppositionens agerande.