– Det har varit roligt att göra den här resan, säger måltidschefen Lina Jönsson.
Det gäller alla kommunens verksamheter och inköp, från skolan till äldreomsorgen och kaffet i kommunhuset.
Fyrtio procent av inköpen, räknat i kronor, ska läggas på varor som är ekologiskt producerade.
För två år sedan låg snittet på 25 procent i kommunen, en del låg över, andra under. Det här är en process där alla kockar och inköpare har fått handskas med en egen pengapåse och gjort egna val ute i verksamheterna.
Målet sattes 2014 då kostplanen från 2004 reviderades. Verksamheterna hade dock redan påbörjat en resa mot att köpa in ekologiska varor. 2013 började kommunen köpa in MSC-märkt fisk.
– Det räknas också in, det är så nära ekologisk odling man kan komma i havet, säger Lina Jönsson.
Därefter började inköp att göras där skillnaderna mellan det konventionella priset och det ekologiska var så små som möjligt, berättar måltidschefen.
Det blev kolonialvaror som ris, spagetti, kryddor och bönor. Samtidigt blev det mer grönsaker där priset skiljer sig mycket i vissa fall, i andra inte.
– Vi köper potatis och morötter som är stora produkter ekologiskt, ger Lina Jönsson som exempel.
I samband med kommunens Fair Trade arbete blev också kaffe, te, kakao, bananer och svartpeppar godkända att räknas in.
Politikerna fick nyligen ta emot uppgifterna om att målet är nått. Miljöpartiets Maria Ivansson var glad eftersom hon varit drivande i frågan.
– Det är jättepositivt, tycker hon och säger i samma andetag att det är dags att fundera på nästa steg.
Maria Ivansson (MP) skulle gärna se att 100 procent var ekologiskt odlat, men säger själv att det är ett ”lite väl visionärt mål”. Lund och Vellinge kommuner ligger i framkant med cirka 50 procent. För Skurups kommuns del är det dags att sätta nya mål nästa år igen.