
Moderaterna vill att samma elevpeng ska gälla för OB-förskolan Nattviolen i Rydsgård som de andra förskolorna. Det kan leda till att nedskärningar måste ske i verksamheten nästa år.
På skol- och utbildningsutskottets möte i förra veckan skulle beslut tas om elevpengen till förskola och fritids. Men oppositionspartierna S, MP och SD ville inte gå med på M:s förslag om att samma elevpeng ska gälla för OB-förskolan Nattviolen som den övriga förskolan.
Frågan avgjordes genom votering och oppositionen fick igenom att förvaltningen ska fram ett nytt underlag där OB-förskolan fördelas med ett särskilt tillägg.
– Det förslag som förvaltningen hade tagit fram byggde på att man inte räknat med att man har ökade kostnader i praktiken för OB-omsorgen på kvällar och helger. Vi vill att man tar fram en peng som bygger på våra totala faktiska kostnader, säger Magnus Alm (S), ledamot i skol- och utbildningsutskottet.
Det skulle innebära en sänkning av förskolepengen med i snitt cirka 1 500 kronor per barn.
– Därefter får man ta ett politiskt beslut om man vill skära ner i OB-omsorgen och satsa på andra verksamheter eller behålla den som den är, säger Magnus Alm.
I dagsläget har Nattviolen hand om 33 barn i förskoleåldern samt fritidshemsbarn vars föräldrar arbetar kvällar, nätter och helger.
– OB-förskolan är viktig. Skurup är en pendlarkommun och många arbetar när den ordinarie förskoleverksamheten är stängd på helger och kvällar, säger Magnus Alm.
Åsa Ekblad (M) håller med om att OB-verksamheten behövs.
– Men förskolan är inte kostnadsbärande. Den har en budget på 3,5 miljoner kronor och ser ut att gå back med 2,1 miljoner kronor i år. Man behöver genomföra effektiviseringar.
Hon säger att oppositionens förslag innebär ett tillägg på 70 000 kronor per barn i OB-omsorgen.
– Det innebär att den nästan får en dubbelt så stor elevpeng jämfört med de andra förskolorna. Det tycker inte vi är rimligt.
Det skulle också, enligt Åsa Ekblad, leda till att ännu fler neddragningar av personal behövs inom den vanliga förskolan.
– Våra förskolor har det tufft som det är idag. Under året fick de sänka sin bemanning rätt så rejält för att hjälpa till med skolans stora underskott. I budgeten för 2019 sköt vi till extra pengar, 1,5 miljoner, till förskolan men som nu riskerar att ätas upp och mer därtill av OB-förskolan som inte är en lagstadgad verksamhet.
Elevpengen till förskola och fritids ska upp i skol-och utbildningsutskottet igen nu på fredag.
– Om utskottet väljer att det ska finnas ett extra tillägg för OB-omsorgen då kan vi bedriva verksamheten som den drivs idag. Tar utskottet i stället beslut att det inte ska vara en särskild peng då behöver vi titta på ett förslag som gör att vi kan bedriva en nattomsorg med den ersättning som vi har. Det kommer ju att innebära att vi måste begränsa öppettiderna, säger förvaltningschefen Anders Grundberg.
Ett tillägg sänker elevpengen, vad innebär det?
– Om vi inte får en ökning av elevpengen så kommer det innebära besparingar för övriga förskolor.
Vad kan det innebära i tjänster?
– Det vet jag inte än, vi ska räkna mer på det innan mötet på fredag, säger Anders Grundberg.
Förvaltningen har gjort en genomlysning av OB-förskolan som beskriver hur kostnaderna kan minskas (se faktaruta), men den återremitterades på utskottets förra möte och ska upp i utskottet igen och därefter i kommunstyrelsen i början av nästa år.