Nu är frågan utredd och kommunstyrelse ordförande Johan Bolinder (M) uppger att frågan fortsatt är intressant för kommunen.
– Det är ett fullgott alternativ för vissa grupper, säger han.
Med vissa grupper åsyftas ensamkommande unga män.
Under de tre senaste åren har Skurups kommun tagit emot 13 ensamkommande flyktingar.
Staffanstorp har tagit emot 37 ensamkommande. En del av dem har bott i husvagn, i snitt 121 dagar.
Den boendemodellen tycker kommunstyrelseordförande Johan Bolinder är intressant för Skurups kommun också, men det finns inget direktiv skickat till förvaltningen om att köpa in husvagnar.
Kommunstyrelseordförande Bolinder träffade förra veckan länsstyrelsen för att framföra synpunkter kring mottagande av människor anvisade av Migrationsverket, 20 stycken i år för Skurup kommuns del.
– Kommunen bedriver ett aktivt arbete hela tiden utifrån etableringslagen.
– Vi försöker avveckla boende i villor och Staffanstorpsmodellen kan vara ett komplement under etableringsfasen, säger Bolinder.
– Det är inte ändamålsenligt att ha sju åtta personer i en tvåa och stora fyror och femmor växer inte på träd.
Det kommunstyreleordförade framförde till länsstyrelsen, som är statens förlängda arm i etableringsfrågor, är att Skurups kommun hellre blir anvisade fler ensamkommande män än barnfamiljer framöver.
– Vi har tagit en oproportionerligt stor andel barnfamiljer och det innebär också en stor belastning på skolan om det kommer många barn med begränsade språkkunskaper, säger Bolinder.
Det är svårt att hitta stora bostäder för familjerna i kommunen och Moderaterna är inte främmande för att köpa in husvagnar, som de tycker passar bättre för ensamstående män. Hur kommunens etableringsmodell ska se ut finns inget formulerat förslag förslag till än.
– Exakt utförande får vi återkomma med under 2020, säger Bolinder.
Det faktum att Staffanstorps kommun gått miste om schablonersättningen om cirka fem miljoner 2019 för att kommunen placerat anvisade flyktingar i andra kommuner, samtidigt som det inneburit en kostnad att köpa in åtta husvagnar som kommunen betalat knappt femtusen kronor i månaden för, netto, rubbar inte Bolinders intresse för den moderat styrda grannkommunens upplägg.
– Även om det kortsiktigt innebar en ekonomisk kostnad så kan det på lång sikt vara mer ekonomiskt fördelaktigt, tror Bolinder och tillägger att han anser att etableringserättningarna i vilket fall som helst är otillräckliga:
– Grovt underfinansierat, säger han.
– De beaktar bara de direkta kostnaderna och tar inte hänsyn till följdeffekterna.
Oppositionspolitiker Magnus Alm (S) konstaterar att Skurups kommun har fått mer i bidrag från Migrationsverket än vad som har använts, hitintills. Han är däremot kritisk till att staten definierar etableringstiden till två år och inte längre.
– Staten borde ta ett mycket större ansvar. Det är inte rimligt att staten bara har ansvar i två år eftersom det tar längre tid att etablera sig.
– Det är klart att man behöver jobba annorlunda om människor varit här i två år eller om de har gått i skola i landet hela livet. Det är naturligt, säger Alm och tillägger att Socialemokraternas partistyrelse är medvetna om kommunala S-politikers åsikt.
– Det finns en samsyn om att de behöver tillskjuta pengar för att klara välfärden. Men de är inte ensamma vid förhandlingsbordet. Om S hade suttit själva vid makten hade vi inte tagit bort värnskatten. Men förhandlingen är gjord för att vi ska kunna ha en regering och det får man ha respekt för också.