
En fältsekreterare blir kvar och en har sagt upp sig.
Tidningen har tidigare berättat om M-styrets satsning som de gick till val på, att öka tryggheten i kommunen. Huvudförslaget var att anställa ordningsvakter som förordnas av polismyndigheten. Efter att myndigheten avslagit kommunens ansökningar har styret letat andra lösningar för att öka tryggheten på byn på kvällar och helger.
Ett rykande färskt beslut har tagits som handlar om ett samarbete med Trelleborgs kommun, vilken kommunen redan i dagsläget delar säkerhetschef med, Malin Ekblad.
Säkerhetschefen ska nu få i uppdrag att anställa fyra personer som förhoppningsvis kan vara i tjänst från och med årsskiftet. Det är ungefär samtidigt som en av kommunens två fältsekreterare slutar eftersom hon fått ett annat jobb i en grannkommun där hon börjar i slutet av januari. Till saken hör också att kommunen skulle säga upp en av de två fältsekreterarena i ett sparpaket som det har tagits beslut om.
Bolinder konstaterar att protesterna i ett e-förslag mot nedmontering av fältsekreteraretjänsterna inte kommer att vara relevanta längre när e-förslaget ska behandlas.
– Det kommer att vara överspelat vid det laget. Då kommer det här nya förslaget redan vara implementerat.
Kostnaderna för trygghetsvärdarna kommer att tas från de två miljoner som avsattes under den kommunövergripande staben för att satsa på trygghet i kommunen. De räcker till löner, fordon och arbetskläder, berättar kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M):
– Den här satsningen innebär ett stort tillskott på resurser. Nu får vi fyra personer som arbetar med trygghet, med bekymringssamtal och i samarbete med SSPF.
Trygghetsvärdarna ska köra runt och se till fastigheter, att allt är släckt, låst och ser normalt ut. Men de ska inte åka på larm. De ska också kliva ur fordonet och patrullera områden.
Hur stor andel av jobbet som kommer att skötas från bil, alternativt till fots, beror på behovet för tillfället uppger Bolinder:
– Det beror på hur varje enskild kväll ser ut.
– Trygghetsteam har visat sig kunna komma ungdomar nära, säger Bolinder som konstaterar att de inte kommer lyda under någon myndighet.
Oppositionspolitiker Lars Nyström (SD) har förväntningar på reformen som ska utvärderas om sex månader:
– Vi yrkade bifall. Vi har sett att kommunen sticker ut negativt vad gäller alkohol- och drogmissbruk. Vi tror att det kan förbättra kommunens skolresultat om vi kan få stopp på det, kanske kan trygghetsvärdar få det att gå åt rätt håll.
Femklöverns ledare, Magnus Alm (S), hade hellre sett en satsning på fältsekreterare, men när nu beslutet är fattat så ser han också fram emot vad insatsen kan ge. En åsikt från socialdemokraten, som togs med i beslutsunderlaget, är att någon av de fyra bör ha en beteendevetenskaplig utbildning.
– Den kompetensen behövs när de ska möta olika individer på byn. Det var en önskan vi hade i samband med att rekrytering görs.
Johan Bolinder konstaterar att teamet i Trelleborg har olika kompetenser vilket kan vara en modell även för Skurup. Minimikrav är slutförd gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska och engelska.
Precis som tidigare trygghetsarbetare ska trygghetsvärdarna samarbeta med SSPF, social, skola, polis och fritid.