Det reflekterade lantbrukare Johan Ingvarsson över efter informationsmötet på Dannero.
I går samlades två hundra lantbrukare på Dannero under en förmiddag för att lyssna till föredragshållare och knyta kontakter. Far och son Johan och Mats Ingvarsson hade behållning av dagen och reagerade på att polisen på plats hade ”erkänt” att det inte lades så mycket resurser på att följa upp stölder som sker på lantbruk, av både diesel, maskiner och växtskyddsmedel.
– De kan inte ens rycka ut och hämta bevismateriel när det finns, sade Johan Ingvarsson aningen upprört och refererade till vad en lantbrukskollega upplevt.
Polis Anders Sahlin stack inte under stol med att det inte varit prioriterade ärenden hos polisen.
– Vi har inte varit så duktiga på att följa upp, sade han men hoppades att lantbrukarna ändå inte skulle ge upp försöken att kommunicera information till polisen.
Ser man en bil i området vars ärende man inte begriper ska man ta registreringsnumret och meddela polisen, uppmanande han. Det måste finnas någon form av planering bakom omfattande stölder, konstaterade Sahlin.
En modern traktor kostar mellan en och en halv miljon kronor och tjuvarna stjäl allt från traktorer till redskap, till dieselolja och växtskyddsmedel.
I fjor gick den en våg över Österlen och Söderslätt med ovanligt många stölder av växtskyddsmedel, vilket också är mycket kostsamma preparat.
Polis Sahlin tipsade lantbrukarna om att rapportera iakttagelser till polisen för att skydda sig mot inbrott liksom att sätta upp lampor som tänds automatiskt vid rörelse, kameror och skyltar som talar om att det finns övervakning, samt tekniska skydd.
– Man kan utrusta maskinerna med elektroniska startspärrar och spårningsutrustning, sade han och betonade att nyckeln absolut inte får sitta kvar i fordonet, även om maskinhallen där den står är låst.
En annan punkt på programmet var arrangörerna och växtskyddsföretaget Gullviks egna tips på hur lantbrukarna ska hantera indragningen av växtskyddsmedlet Butisan Top. Kemikaliesinpektionen har stoppat medlet som används vid ogräsbekämpning av rapsodling.
Lite besvärligt tyckte lantbrukarna Anders Nilsson på Svenstorps gård och Hans Olsson i Sjörup. Indragningar av bekämpningsmedel sker kontinuerligt vilket de är ganska vana vid att hantera, men den här gången blir det något knepigare i och med att det inte går att ersätta detta medel med ett annat, utan kanske två eller tre.
Det innebär en större arbetsbörda och en tidspress eftersom ett av medlen bara kan användas under tre dagar, från sådd till dess att grödan sticker upp.
– Hinner växten sticka upp tar det död på grödan, konstaterar Anders Nilsson.
Riksdagskvinnan Kristina Yngwe (C) var på plats också och berättade om pågående politiska arbeten. Hon är agronom och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
Just nu pågår ett arbete inom regeringen för att ta fram en ny livsmedelsstrategi som ska presenteras som en proposition i juni.
– Jag är lite rädd att den strategi regeringen kommer presentera är lite för övergripande, vi måste peka ut hur vi ska öka livsmedelsproduktionen, sade hon.
Yngwe beklagade också att så många bönder fått vänta på sina miljö- och jordbruksersättningar på grund av ett nytt it-system på Jordbruksverket.
Gullviks och OP-Maskiner stod som arrangörer för denna träff som har dragit dubbelt så många åhörare från 2014 till i år.