
Det är en ren njutning att vandra kring på pantoffelmarknaden i Skivarp och insupa atmosfär, dofter, färger och folkvimlet.
Skivarps byalag har gjort det igen. Att arrangera en potatismarknad kanske inte går att göra överallt.
Men i Skivarp med många lokala potatisodlare vore det nästan mer märkligt om man inte hyllade den älskade knölen med en egen marknad. Egen, förresten, här på marknaden finns det ett stort utbud av olika sorter och former av potatisen, men det finns även en hel del andra godsaker från växt- och grönskaksriket.
Och det mesta, kanske allt är närodlat, precis som nutiden uppmärksamhet kring klimat- och hälsofrågor eftersträvar. Något av en katt bland hermelinerna kan möjligen den exotiska sötpatisen uppfattas.
Årets nyhet var nämligen sötpotatis och på plats fanns Axel Isaksson med just sötpotatis.
Sötpotatis räknas som en mycket avlägsen släkting till potatis eftersom den också ingår i solanalesfamiljen.
Isaksson betonar att svenskarna är nyfikna och absolut har börjat ta sötpotatis till sina hjärtan, eller snarare matbord.
Det är första året som han odlar sötpotatis, och som lantbrukare ville han ha något som inte alla har, och sötpotatisen var svaret.
i elva år har Anders Andersson, lantbrukare vid Hörtegården i Skivarp, varit med på pantoffelmarknaden.
Och i tältet har han och hans medarbetare ställt upp elva olika sorters potatis, och en av de sorter som Andersson odlar är Anden sunside, som är en ovanligt sort.
– Vi är tre eller fyra som odlar den, slår Andersson fast.
– Många kommer bara för att köpa den sorten, tillägger han.
Bröd och pumpor, munkar och skalpotatistävling i Svenska kyrkans regi var andra attraktioner på pantoffelmarknaden vid Gröningen.