– Det här är kul och bra, tycker Hannah Nielsen.
– Det är praktiskt för då slipper vi springa runt och leta efter datorer.
Det Hannah Nielsen menar är att det finns bärbara datorer på skolan som eleverna delar på med hjälp av ett bokningssystem.
Ändå händer det att det krockar och att det saknas datorer eller att någon har laddat ur. Då tar det tid innan undervisningen sätter igång.
– Nu blir det lättare att jobba och att komma ihåg saker, fortsätter Hannah Nielsen.
Hon gillar tanken på att skriva upp allt direkt i datorn, och att slippa se klasskamraterna yra runt och leta efter block och penna.
– Nu kanske vi slipper det här springet ut och in i klassrummet, gissar hon.
För datorn är ett värdeföremål som eleverna har personligt ansvar för.
Svensklärare Jenny Sandqvist som varit med och drivit på idén att ge eleverna personliga datorer tror att de kommer klara av ansvaret.
– De kommer ta hand om den på samma sätt som de gör med sin telefon, tror hon och tillägger att hon inte hört någon elev som suckat över det nya ansvaret.
Datorerna, en Chromebook, en webbläsare utan hårddisk, är personliga och får tas med hem efter skolan. De är registrerade på en specifik person och DNA-märkta så om de blir stulna kan man spärra datorn så att den blir fullkomligt obrukbar.
De försäkras via elevernas hemförsäkring.
Eleven Daniel Nilsson har förståelse för att det följer med ett personligt ansvar.
– Det blir problem om det går sönder saker, då får man betala själv. Men jag förstår skolan om det är självförvållat, säger han.
Han har själv en dator hemma, men han har inte samma program som i skoldatorn, skriv- och räkneprogram, så han ser det som en tillgång med nya skoldatorn.
Alla elever har inte datorer hemma heller, konstaterar lärare Jenny Sandqvist, som fått de uppgifterna till sig direkt från sina elever.
Nu kan den nya lärplattformen, GAFE, Google maps for education, användas både i skolan och i hemmet vid läxläsning.
Nils Holgerssongymnasiets ledning beslutade att köpa in personliga datorer, så kallade ”en till en-datorer” i samband med att skolans datorpark behövde förnyas.
– Vi upptäckte att Chromebookdatorerna kostar hälften så mycket som en PC, berättar biträdande rektor Jörgen Hagefjord.
150 000 kronor satsar skolan nu av sina egna pengar, sin skolpeng, för att köpa in datorer till årskurs ett.
Längre fram ska även årskurs två och tre få ”en till en-datorer” är planen.
– Vi kunde inte lägga nästan en halvmiljon nu, så vi fick börja så här, konstaterar Jörgen Hagenfjord.
Nätet på skolan har uppdaterats under hösten och ett 60-tal nya datorskåp har köpts in där eleverna kan lägga sina datorer mellan lektionerna. Satsningen ska utvärderas under våren.