Det finns djur som är för magra, för smutsiga eller som borde ha fått vård av veterinär. Eftersom problematiken med nötkreaturen har upprepats vid flera tillfällen har länsstyrelsen nu gjort ett föreläggande, förenat med vite, mot en lantbrukare i Skurups kommun.
Vid tre tillfällen under våren och hösten har länsstyrelsen gjort besök hos lantbrukaren och upptäckt flera brister samtliga gånger. Därför har myndigheten nu valt att förelägga lantbrukaren att förbättra situationen för djuren. Varje åtgärd har fått en tidsram och är inte åtgärden utförd vid nästa oanmälda besök tvingas lantbrukaren betala ett vite – varje gång länsstyrelsen upptäcker bristen.
Vid senaste besöket i våras kritiserade myndigheten utfordringen av djuren.
En del av populationen av nötkreatur bedömdes ha normalt hull, men en del av djuren var lindrigt till måttligt avmagrade.
”På foderbordet stod tre stycken balar med ensilage där plasten inte var avtagen utan det endast fanns en liten öppning gjord, dessa balar skulle samtliga XXkor med kalvar dela på. Länsstyrelsen bedömde att djuren verkade hungriga”, står att läsa i beslutet.
Vid ett tidigare besök under hösten bedömdes fyra djur ha intorkad gödsel på baklår och buk till en skiftade grad av måttligt till kraftigt förorenade.
I våras såg myndigheten att ett större antal djur var kraftigt förorenade och att vissa djur hade pälsavfall.
”Länsstyrelsen bedömde att detta kunde tyda på någon form av ohyra och att korna var i behov av att undersökas av en veterinär”, skriver djurskyddshandläggaren.
Vid besöken har länsstyrelsen också noterat att det finns risker att djuren skadar sig i sin närmiljö på grund av bråte som plast, plåtrör och redskap på fel platser.
Lantbrukaren har fått fem dagar på sig att ge djuren vård, annars utgår ett vite om 5 000 kronor per djur och tillfälle som bristen upptäcks.
Hen har åtta veckor på sig att se till att djuren har normalt hull. Annars kostar det 3 000 kronor per djur och tillfälle.
Skaderisker ska elimineras senast inom sju arbetsdagar, eller bekostas med 5 000 kronor i vite vid varje tillfälle en skaderisk upptäcks av myndigheten.