Nu är hela projektet hotat – men Mölleföreningen vägrar ge upp.
Kampen för att bygga upp Skivarps mölla nådde en dyster milstolpe när Hembygdsföreningen fick nej på sin ansökan om ekonomiskt bidrag på fem miljoner kronor runt årsskiftet.
– Allmänna arvsfonden gav oss avslag. Deras officiella motivering var att det inte var tillräckligt nyskapande, säger föreningens kassör Sten Wemmert dystert.
Tidigt på morgonen den 27 oktober 2010 brann den gamla kvarnen ner till grunden. Efter händelsen, som ibland beskrivs som något av ett trauma för Skivarp, har flera initiativ tagits för att på olika sätt få tillbaka den bekanta siluetten för Skivarp: en mölla på den högsta punkten.
– Symboliken för möllan i Skivarp är lika stor som Eiffeltornet är för Paris.
Men efter att ha försökt både flytta en redan existerande kvarn från en annan del av Skåne till Skivarp, till att bygga upp en likadan mölla som den som brann ner komplett med fungerande motorik, till att slutligen bara bygga upp skalet med bland annat en musikstudio som innanmäte, verkar man ha nått vägs ände.
– De sa att det redan finns en musikstudio i Skurup i Gummifabriken och att det är tillräckligt. Det få de ju tycka, men det tycker inte vi, säger Sten Wemmert.
Avslaget från Allmänna arvsfonden var ett nederlag, men föreningen kommer inte att ge upp.
– Klart att man blir chockad först. Men när man har brutit ihop så måste man ta sig upp igen. Vi känner att vi har ett oerhört tryck från Skivarpsborna för det här, säger Sten Wemmert.
Nu letar Hembygdsföreningen efter nya möjligheter att finansiera återuppbyggnaden av den gamla kvarnen. Totalt handlar det om cirka tolv miljoner kronor det skulle kosta att bygga upp Skivarps mölla igen. Och först om man lyckats få ihop cirka hälften av pengarna kan kommunen ta ställning till medfinansiering därifrån.
– Det är den kostnadsbild som vi har fått från en kvalificerad byggfirma, säger Sten Wemmert.
Bland planerna nu finns att ansöka om EU-pengar till landsbygdsstöd via Lokalt ledd utveckling, ofta kallat ”Leaderbidrag”. Samtidigt har föreningen skapat ett så kallat bygdebolag för att möjligen få in pengar via privatpersoner och företag som vill investera i projektet.
– Det är bildat och klart. Då har man en aktie i bolaget med rösträtt och så vidare. Men vill det sig väl hittar vi en finansiär med lite mer muskler, säger Sten Wemmert hoppfullt.