
– Vi lämnar in överklagan här i dagarna, berättar Moa Berglöf, medlem i föräldraföreningen.
I söndags var det öppet möte på skolan med ett 30-tal Slimmingebor närvarande, bybor och medlemmar i Ur och Skur-förskolan samt skolans föräldraförening.
De som har arbetat aktivt i frågan kring skolans överlevnad uppdaterade andra. Bland annat framkom att den överklagan som byborna filat på strax är färdig att skickas in till förvaltningsrätten.
– Det måste vi göra. Ända tills ett nytt beslut är taget är det det här beslutet som gäller, säger Moa Berglöf och fortsätter:
– Vi vill ändå få förvaltningsrätten att titta på det här beslutet.
Via mejlkorrespondens framgår att kommunjuristen konstaterat att skolans vara eller icke vara borde tas i kommunstyrelsen.
”Då jag har fått frågan om vem som får besluta om skolnedläggning från flera håll har jag tittat närmare på den. Efter att ha gått igenom rättspraxis har jag reviderat min tidigare uppfattning och kan nu konstatera att det är skolhuvudmannen, det vill säga i vårt fall kommunstyrelsen som äger rätt att fatta beslutet.”, skriver kommunjurist Christian Björqvist i mejl till Åsa Ekblad (M), Jörgen Sjöslätt (C), Solbritt Lundgren (C) och skolans förvaltningschef – den andra april – 21 dagar innan beslutet om nedläggning togs i skolutskottet.
Ordförande i utskottet, Åsa Ekblad (M), har svarat desamma, och fler därtill den andra april, att beslut om att skapa kostnadsbärande enheter redan har tagits i kommunstyrelsen och att frågan hur det ska göras kan delegeras till skolutskottet genom delegationsordningen, 4.4.1, som reglerar organisationsförändringar.
Men sistnämnda linje ifrågasätter Slimmingeborna.
– Vi hade ändå tänkt överklaga ärendet för vi är några som har lite koll på kommunallagen, säger föräldern Moa Berglöf som tillägger att byborna har reagerat på att de upplever att politikerna kör över tjänstemännen i både denna och andra frågor:
– När politikerna anmälde de ensamkommande till polisen sade juristerna nej även till det, säger Berglöf.
Slimmingeborna sågar också den konsekvensanalys som har gjorts på tio sidor.
– De har gått igenom ärendet och gjort en bedömning utifrån vissa kriterier, för- och nackdelar och några få kostnadskalkyler, säger Berglöf och tillägger att det mest liknar en plus och minuslista man gör hemma vid köksbordet:
– Det finns ingenting med om vad det innebär att inte ha en skola norr om E65 i kommunen. Det finns inget om sannolikheten att föräldrarna väljer skolor i Lund eller Sjöbo istället för att barnen ska följa med till Hallenborg.
– Det är mer logiskt att de vänder sig norrut och då tappar kommunen i skolpeng.
På mötets diskuterades att Slimmingeborna vill vara med i processen om skolans framtid. Vilka är problemställningarna, vad kan göras? De vill vara delaktiga.
Eddie Einbjörn berättar att de skapat kanaler på sociala medier för att marknadsföra skolan ”Vi ar Slimminge. ”
– Vi måste sprida det goda ryktet.
– Det borde politikerna jobba med också.
Nu förväntar sig byborna att de partier som lagt initiativärenden om att rädda kvar skolan ska agera i enlighet med den linjen på kommunstyrelsemötet i dag tisdag.
Byborna känner sig inte trygga för att beslutet om flytt redan till hösten pausades.
– Färdigt är det inte. Vi har fått en termin till att jobba för en långsiktig lösning. Vi kan inte ha det så här varje år, säger Einbjörn.