
Skurup
Genom att blanda dokumentär och spelfilm gör filmeleverna på Skurups folkhögskola en film om just fyra filmelever som har fått i uppgift att göra en dokumentärfilm. Filmen undersöker samtiden och sanningen.
Oscar Hellichius, Simon Pederson, Hanna Oscarsson och Erica Jute går första året på Skurup folkhögskolas filmlinje och är skaparna till filmen.
Titeln på deras film lyder ”Är du fortfarande nyfiken?” och anspelar på 60-tals klassikern ”Jag är nyfiken gul” av Vilgot Sjöman. På den tiden ansågs filmen vara kontroversiell, särskilt för dess explicita sexscener. Filmeleverna är dock främst influerade av skådespelaren Lena Nymans nyfikenhet i filmen ”Jag är nyfiken gul”.
– Idén grundar sig i att undersöka samtiden och människors olika visioner om vad sanning är, säger Erica Jute.
Likt Lena Nyman går karaktären Erica runt på stan och ställer frågan ”lever vi i ett klassamhälle?” till människor. Hon frågar också ”vad tycker du om miljöfrågan?”.
– De flesta som vi frågat är överens om att miljöfrågan är viktig, men om man sedan ställer dem en följdfråga vill de flesta inte svara, säger Hanna Oscarsson.
– Medan frågan om klass är en återkoppling till ”Jag är nyfiken gul” är miljöfrågan vår tids fråga och är därför också mer känsligt för människor, säger Oscar Hellichius.
Men Erica ställer inte endast politiska frågor, lika nyfiken är hon på i fall människor tror på spöken, eller i fall de tror att själen är kopplad till naturen.
Blandningen mellan dokumentärfilm och spelfilm blir tydlig när den fiktiva karaktären Erica enligt manus är ute och demonstrerar med skyltar i centrala Skurup, medan människornas reaktioner på henne är genuina.
– Det kom förbi ett gäng killar i 15-årsåldern som ville vara med i bild. När jag frågade dem ”vilken tid lever vi i?”, skrek de ”feministjävel” tillbaka, säger Erica Jute.
Karaktärerna har hon själv format och ska skildra fyra personligheter som enligt henne är vanligt förekommande på folkhögskolan.
– Men också i dagens ungdomskultur, tillägger Hanna Oscarsson.
Erica är idealisten som försöker förstå människan medan det för Hanna är viktigast att vara så god som möjligt och ha rätt utan att det finns en ideologi bakom.
Oscar är en osäker person med höga konstnärliga ambitioner och ser inte dokumentärfilmen som konst.
– Simon är den konflikträdda filmaren som gör grovjobbet och trivs bäst i tystnad bakom filmkameran, säger Simon Pederson.
– Det är smart att skildra något som står en nära, det blir ärligare att berätta om, säger Erica Jute.
Filmmaterialet består bland annat av ett hundratal intervjuer med människor på stan i Malmö.
– Men vi har också intervjuat en riksdagspolitiker och en imam, säger Hanna Oscarsson.
– Och det är bara en bråkdel som kommer med i filmen, fortsätter hon.
Första utkastet ska lämnas in på onsdag medan filmen ska vara helt klart till sommaren. Då är ambitionen att skicka in det till olika filmfestivaler och SVT.
– Det är ett fint tidsdokument, det finns många olika svar och slutsatser så jag tycker vi lyckats fånga vår spretiga tid, säger Oscar Hellichius.