
Det blev en intensiv debatt om ordningsvakter, underskott i verksamheterna och migration när budgeten skulle klubbas på onsdagskvällens fullmäktigemöte. Men efter votering stod det klart att den borgerliga budgeten ska gälla i Skurups kommun 2019.
Det var tre budgetar som presenterades för fullmäktiges ledamöter. Förutom den borgerliga alliansens och den S-ledda femklöverns budgetar lämnade även Sverigedemokraterna fram ett eget förslag.
Men Ann-Helen Nilsson (C), ordförande i fullmäktige, valde att utse den borgerliga alliansens budget som huvudförslag. Och som alternativt förslag utsåg hon femklöverns. Magnus Alm (S) reserverade sig mot beslutet.
SD-förslaget fick aldrig vara med och det var det heller ingen i församlingen som protesterade mot.
Voteringen slutade med 25-16 och det blir alltså alliansens budget som ska gälla i Skurups kommun 2019.
Innan beslutet klubbades hade det dock varit en intensiv debatt om vad pengar ska läggas på och inte. Johan Bolinder (M), som blir kommunalråd efter årsskiftet, kritiserade S-styret för att verksamheterna visar stora underskott och uttryckte att ”en ekonomisk härdsmälta drabbat kommunen”.
– Allt för länge har verksamheterna bedrivits utan någon budget. Cirka tio procent av budgeten 2017 kunde härledas till intäkter och kostnader som fullmäktige aldrig tog ställning till.
Han tog migration- och integrationsfrågan som exempel.
– Det är en mycket central del av den obudgeterade verksamheten som måste hanteras och redovisas på ett ansvarsfullt sätt och med målet att staten ska stå för kostnaderna.
Johan Bolinder menade att det blir en tuff utmaning att ta sig an det ekonomiska läget men menade även att det finns hopp om en ljusare framtid. Han syftade bland annat på ordningsvakter som en historisk satsning för att öka tryggheten i kommunen.
– Och de omonterade kamerorna som Magnus Alm har stuvat ner i byrålådan ska sättas upp.
Magnus Alm tryckte på att S och femklövern skulle vilja prioritera personalen i verksamheterna genom rätt till heltid och god löneutveckling.
– Heltid är en norm, det måste få kosta.
Samtidigt bemötte han kritiken om verksamheternas underskott:
– Vi har levererat ett överskott varje år. Och det finns ett utrymme för reformer.
Lars Nyström (SD) poängterade att deras parti vill prioritera äldrevården, LSS samt förskola och skola.
– Våra satsningar ska självklart finansieras och vi har valt att minska på migrationsverksamheten, sa han och syftade bland annat på att partiet vill ta bort hemspråksundervisningen.
Det fick Sven-Åke Standberg från Kommunens väl att begära ordet:
– Det är en lagstadgad verksamhet. Den måste man budgetera för, den kan man inte bara plocka bort.
– Skolorna har tjänat pengar på migrationen. De har fått mer bidrag än vad man har haft kostnader för.
Lena Axelsson (S) ville dock få ledamöterna att tänka på hur debatten kan upplevas av kommuninvånarna som lyssnar på webbsändningen.
– Det finns fler likheter än skillnader mellan oss och det tar vi sällan upp.
Hon kritiserade också Lars Nyström för uttrycket att migrationen blivit en gökunge.
– Vi vet alla vad som händer med dem, de puttas ut från boet.
S kommer att hamna i opposition efter årsskiftet.
– Vi kommer att kämpa på och debattera med er de kommande fyra åren för att få er att komma på bättre tankar, sa Lena Axelsson och riktade sig mot Moderaterna, Skurupspartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.