
Kommunens personal ska utbildas i att stötta vuxna i deras föräldraskap. På så vis ska kontakten inte tappas efter BVC-tiden med samhället och dess stöttande resurser.
I höst ska cirka 35 personer utbildas i ICDP, international child development program. En del kallar det också att använda empati i ”Vägledande samspel”. Det handlar om en attityd i att hitta det positiva i samspelet mellan barn och föräldrar och stärka det.
Det handlar också om att personal inom kommunens alla förvaltningar, skola, socialtjänst och förskola, jobbar med samma metod och perspektiv. I grund och botten är syftet att samhället ska kunna ge stöd så tidigt som möjligt i livet till barn och föräldrar.
Det berör alla föräldrar och barn, anser fältsekreterare Hilde Pettersson eftersom alla föräldrar genomgår konfliktperioder med sina barn under uppväxtåren.
I går informerade drogförebyggande samordnare Owe Rindstrand och hållbarhetssamordnare Karolin Johansson personal under ett frukostmöte. I höst ska de första 35 i personalen utbildas och till våren ska de som är intresserade gå steg två för att bli gruppledare.
I december kommer också en ny samordnare på plats, psykolog Tova Winblad som jobbar på BVC i Lund i nuläget. Hon ska leda arbetet på deltid rent praktiskt under två års projekttid.
– Som psykolog jobbar jag nu på en individnivå och ger föräldrastöd. Min roll i Skurup blir att jobba ovanifrån, på en annan organisatorisk nivå vilket jag tycker verkar spännande, berättar Tova Winblad för Skånskan och fortsätter:
– Skolpersonal stöttar föräldrar hela tiden, och utgår från sig själva. Nu får personalen i kommunen prata ihop sig och har en metod att luta sig mot, säger Winblad.
När skolsköterskor, kuratorer, tjänstemän, fritidspedagoger och andra har utbildat sig i metoden ska de ingå i resursteam med olika kompetenser beroende på vilken åldersgrupp de jobbar mot. De ska finnas för stödjande åtgärder i samband med föräldramöten och för individuella behov.
– Tanken är också att personal ska ha metoden Vägledande sampel med sig när de tar samtal i tamburen med föräldrar, individuellt, påpekar processledare Marie Cornmark under frukostmötet.
Bredvid sitter Stina Hansson som arbetat med metoden i Staffanstorps kommun.
– Det är bra bara att sitta så här och prata över förvaltningränserna. Det teamar ihop kommunen och det får gamla fördomar om andra förvaltningar på skam, säger Hansson.