Skurups folkhögskola vill bygga 96 nya studentbostäder på sin mark. Förhoppningen är att lägenheterna ska vara klara till hösten 2017 – men först ska grannar, myndigheter och politiker få tycka till om förslaget. Även finansiering av en beräknad kostnad på cirka 60 miljonerna återstår att lösa.
Skurups Folkhögskola har under hösten lämnat in skisser till Skurups kommun på hur de skulle vilja bygga nya studentbostäder. Man önskar bygga sammanlagt åtta små hus i två halvmåneformationer, och där skulle man alltså få plats med 96 elever. Bostäderna skulle vara cirka 20 kvadratmeter med pentry. Lägenhetsinnehavarna har också tillgång till allrum, kök och tvättstuga. Studentbostäderna skulle byggas intill skolans nuvarande parkering.
Skurups kommun har tittat på förslaget till detaljplan, och är i grunden positiv.
– Det är en trevlig idé, säger planarkitekt Jennie Luthander. Det skulle ge fler invånare till Skurups kommun.
Nu ska ärendet vidare till samråd med grannar och myndigheter. Beroende på vad som framkommer där kommer politikerna att ta ett nytt beslut, och kanske kan folkhögskolan få klartecken under våren.
– Vi hoppas på byggstart hösten 2016 och målet är att det ska vara färdigt till hösten 2017, säger skolans rektor Arvid Gisby.
Det är ännu oklart hur finansieringen ska se ut. I nuläget bedömer man att bostäderna skulle kosta ca 60 miljoner att bygga.
– Vi är en liten organisation och behöver hitta partners och bank som vill hjälpa oss, fortsätter Arvid Gisby. Vi hoppas pressa ner kostnaderna under 60 miljoner, för vi vill att de boende ska betala max 3500 kronor per månad.
I nuläget har folkhögskolan plats för 120 elever i 87 rum. Rummen finns i villor och hus på skolans område. De flesta rummen är inte byggda som studentbostäder från början, och till stora delar är de slitna.
– Rummen är många gånger så nedgångna att det skulle behövas stora investeringar för att renovera, men ändå skulle det kanske inte bli bra, menar Arvid Gisby.
Av de befintliga bostäderna bedömer man att två hus kan fungera som internatboende även i framtiden. I dessa kan 34 elever bo, vilket skulle ge skolan plats för 130 boende istället för nuvarande 120.
– Vi är beroende av att ha ett internat som fungerar för att få sökande till våra kurser, säger Arvid Gisby.
Med nya rum skulle folkhögskolan också kunna utveckla sina sommarkurser. De nuvarande studentrummen lever ofta inte upp till de krav som ställs för korttidsboende.
En annan möjlighet för Skurups folkhögskola skulle kunna vara att jobba mer med integrering och då ta emot personer i 20-årsåldern på det allmänna programmet.
– Detta ingår i det uppdrag som statsmakten pekar på, säger Arvid Gisby. En folkhögskola ska stärka demokratin, jobba för inkludering, minska utbildningsklyftor och jobba för ett rikt och kraftfullt kulturliv i samhället.