
Allt detta när Vattenhallens ”ExperimentExpress” på måndagen gästade Skurups bibliotek.
– Min dricka blev god, fast lite sur, men söt också! förklarar Evelina Järnström, 9 år.
De får använda en syra som de blandar med saft och vatten för att ge syrsma och kolsyra. Det gick nästan lika bra för systern Emilia Järnström.
– Min blev typ som när man skakar en läskburk och öppnar den direkt, men god ändå, säger hon.
Det är inte bara roligt för de små, utan även medföljande vuxna verkar uppskatta dagens aktivitet.
– Vi har varit här på bibblan för påskpyssel förut, men inget sånt här. Det är väldigt kul, säger mormor Astrid Järnström.
När läsken var klar sprang de ut för att göra gigantiska såpbubblor med hjälp av vars två långa pinnar med ett tunt rep emellan. Man doppar repet i såpa och springer sedan baklänges för att få luft in i repöglan.
– Det är lite svårt att göra så den inte spricker, säger Evelina Järnström bredvid sin instämmande storasyster.
Vattenhallen, som skickat ut ExperimentExpressen, ligger vid Lunds universitet. Centret är till för att lära barn och ungdomar vetenskap, fast på ett roligare sätt än vanligt. De vill få fler att testa på forskningens värld, därför åker de på en experimentturné. De bokas i förväg av olika skolor, bibliotek och företag med mera.
– Vi åker ut till dem som har för långt till Lund eller på annat sätt inte kan ta sig dit. Själva syftet är att barn ska få prova på enkla experiment och på så sätt introduceras till vetenskapen, förklarar Hanna Thernell som är samordnare för ExperimentExpressen.
Ibland har barnen redan besökt själva Vattenhallen, men går till Expressens evenemang för att återkoppla och testa igen.
– Biblioteket har varit spända på att få hit dem, vi tror att många barn kommer att uppskatta alla små test. Jag tycker också att det är roligt, man lär sig vardagsexperiment som man ju kan testa hemma också, säger bibliotekarien Louise Persson.
Den kringresande verksamheten skapades först av några studenter från Lunds tekniska högskola, men togs sedan över av Vattenhallen.
De anpassar eventen efter sin publik.
– Vi brukar till exempel vara på Malmöfestivalen, i år också på Landskronafestivalen. Utbudet av experiment kan då se olika ut, men densitetsrör som vi har med idag går nästan alltid hem. För andra har vi ibland programmerings- eller astronomievent, förklarar Hanna Thernell.