
Många lantbrukare i kommunen odlar raps och riskerar att få mindre avkastning i år.
Det är härliga 21 grader och solen steker. Rapsen vajar gul på fälten, med lite gröna skiftningar. Det ser vackert ut, men de gröna inslagen är ett tecken på att rapsplantorna inte är riktigt lika livskraftiga i år som vanligt. Det beror på att det var en kall och våt höst då plantor och rötter inte utvecklades optimalt. Och nu har det tillkommit ytterligare ett problem. Det var alldeles för länge sedan det regnade.
Lantbrukare Anders Nilsson har drivit lantbruk i tre decennier, varav rapsen har varit ett stående inslag i växtföljden. I år kan han konstatera att omständigheterna för att växten ska frodas inte har varit de bästa, efter den våta hösten och den kalla tidiga våren exploderade plötsligt maj månad i värme och torka, varför plantorna har svårt att ta upp den växtnäring bönderna har tillfört.
– Växtnäringen måste lösas upp i markvätska, förklarar Nilsson.
Nu börjar han bli orolig att skörden ska bli dålig, men det går inte att avgöra helt och hållet än påpekar han. Det är svårt att avgöra okulärt hur skörden av raps blir.
– Det är den svåraste växten att bedöma. Det kan se fint ut och avkastningen blir inte den man förväntar sig, och tvärtom, förklarar han.
Väderappen i telefonen visar på en dryg veckas torka till och Anders Nilsson skulle ha varit betydligt oroligare om han hade haft ett fullskaligt jordbruk på heltid.
– Jag har hyresfastigheter i Skurup också. Man kan säga att jag stöttar upp verksamheten med det istället för med djur, säger han.
Någon bevattningsanordningen till sina 13 hektar raps har han inte så nu får han snällt vänta på regn och ägna sig åt andra sysslor.
– Sockerbetorna trivs rätt bra i värmen, men de vill också ha regn snart, tillägger Nilsson.
Både Anders Nilsson och Roland Persson sitter i styrelsen i Skuruportens LRF-förening. De kan konstatera att de flesta lantbrukare i kommunen odlar raps och är berörda av torkan.
– Vi kommer att tappa skörd, det gör vi, men det är inte så att det går på psyket på lantbrukarna, säger Anders Nilsson. LRF är inte nedringda av oroliga odlare.
Roland Persson påpekar att man får kommunicera med sina grannar angående tidpunkten för insektsprutning. En del odlare har drabbats av baggar och mygg också.
– De måste spruta fälten vid elva tolv på kvällen, så att bina har hunnit flyga hem, säger Roland Persson som själv har biodling.