Kommunrevisionen kräver förbättringar.
Lekmannarevisionen i Skurup gav konsulterna Ernst & Young i uppdrag undersöka hur arbetsmiljön är för höga chefer, bland annat med anledning av att några nyanställda unga chefer valt att sluta efter en ganska kort tid.
Det är en dryg handfull chefer som har intervjuats och bilden spretar något till vilka skäl de haft att sluta, alternativt till att stanna kvar på sina poster, men ändå påpeka att det finns brister i arbetsmiljön.
”Samtliga intervjuade chefer framför att det finns problem med arbetsmiljön för chefer i ledande befattningar även om beskrivningarna skiljer sig något åt när det gäller problemens omfattning och karaktär”, skriver konsulten.
Det handlar om hög arbetsbelastning med periodvisa toppar. ”Det behöver finnas en tydlighet i ansvar och roller, förtroende och tillit från politiken, tydliga processer och rutiner i exempelvis ärendeberedningen samt manöverutrymme för cheferna att kunna göra anpassningar i sin verksamhet under året utifrån behov och förändrade förutsättningar”, står att läsa i rapporten.
Kommunens ekonomistyrning skapar svårigheter. Det kan bli tungrott för chefen att tingas vänta in ett beslut från fullmäktige för att flytta resurser inom den egna verksamheten eller för att flytta personal mellan olika verksamheter.
Organisationen beskrivs av tjänstemännen som ”slimmad” och att det inte finns tillräckliga resurser för beredning av ärenden.
Att ärendeprocessen inte är optimal kan vara ett skäl till att politiker ibland upplevs lägga sig i och gå utanför delegationsordningen.
”Det förekommer hårda tongångar från politiskt håll gentemot chefer i ledande befattningar, där vissa chefer upplever sig mer utsatta än andra”. skriver konsulten.
”Den tidvis hårda tonen skapar både rädsla och osäkerhet hos en del chefer”, skriver konsulten.
En del av cheferna upplever att de fått stöd, andra inte. Det påpekas att HR-resurserna är knappa och att man förväntas klara mycket på egen hand.
”Enligt uppgift är det olika skäl som gör att chefer säger upp sig, i vissa fall har arbetsmiljön påverkat beslutet och i andra fall beror det på andra faktorer, står det i rapporten.
Revisionens bedömning är att arbetsmiljön under alla omständigheter ändå måste bli bättre. Revisionen kräver att kommunstyrelsen gör en fördjupad analys och presenterar svar på förbättringar i maj.