
Skurup
Best in show blev en indisk, rådjursfärgad löpband på fjäderfäutställningen på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup i helgen.
– Det är en mycket fin anka, uppfödd av Lars Hermodsson i Vellinge, säger utställningskommissarie Lennart Holmqvist från Åkarp.
På den ideella föreningen Sydsvenska dvärghönsklubbens sjunde arrangemang på Nils Holgerssongymnasiet deltog 17 utställare från Skåne och Blekinge med 152 olika slags ankor, dvärghönor och stora hönor och gäss.
Tre danska domare bedömde djuren, bland annat efter teckning, färg, typ och kondition. Ett fantastiskt bra djur kan uppnå 97 poäng av standardens 100 poäng.
Förutom den stolta, slanka vinnaren som fick 96 poäng, den indiska löpanden, belönades fyra grupper fjäderfän med vandringspriser. En av de prisade blev de långbenta kamphönorna. De sträckte stolt på sina svarta, silverbröstade fjäderdräkter som om de vore medvetna om sin glänsande skönhet.
– Det är en modern engelsk stridshöna, men det tillåts inte längre tuppfäktning i England, inte heller i Norden, förklarar Lennart Holmqvist.
En blå, japansk silkeshöna från Smedstorp var ögonfallande med sin mjuka dräkt. Den hade inget emot att mysa i Lennart Holmqvists famn. Hönans dräkt påminner mer om en katts lena päls än om fjädrar. Den belönades med ett hederspris och 95 poäng.
Störst till storlek var fyra Skånegäss som uppskattningsvis hade en matchvikt på åtta kilo var.
Lennart Holmqvist är expert på fjäderfän. Han fick intresset från sin pappa som hade fjäderfän på sin gård.
– Jag har ett 50-tal fjäderfän av olika raser hemma, det är min hobby. Men det var tradigt när en mård hann ta 18 hönor innan jag hann fånga den, säger han.
Han tror att det finns en framtid för hönor som husdjur.
– Allt fler vill ha några hönor i sin trädgård. Det har vi märkt när vi har besökt Malmö garden show. De är ju rogivande sällskapsdjur och de kan bli lika tama som en katt, man kan kela med dem, förklarar Lennart Holmqvist.
Hans bästa råd till de som vill ha hönor är att redan från början köpa exemplar som är bedömda med minst 90 poäng och att ge hönorna bra mat från start.
Sydsvenska dvärghönsklubbens nästa utställning hålls i Åkarp på allhelgonahelgen.
Fyra vandringspriser, hederspriser och best in show delades ut klockan 14.30 i söndags.
Den 27-28 januari arrangeras en nationalutställning med duvor i Tomelilla Folkets park. Hela 426 duvor av cirka 60 raser deltar.