
Nu kräver Arbetsmiljöverket att Skurups kommun genomför åtgärder.
Arbetsmiljöverket genomför just nu en nationell satsning för att minska sjukfrånvaron, antalet arbetssjukdomar, belastningsskador och olyckor inom äldreomsorgen. I november inspekterades verksamheter i Skurups kommun.
All personal på kommunens särskilda boenden och inom hemtjänsten berättar att de känner att arbetsbelastningen är för tung och upplevs som både fysiskt och psykiskt påfrestande. De är för få personal för antalet äldre och de inte hinner återhämta sig innan nästa insats eller arbetsdag. De är även rädda för att drabbas av belastningsskador.
Inom hemtjänsten söder och nattpatrullen upplevs delade turer och körtiden mellan vårdtagare som stressande. Endast tiden hos den äldre justeras. Samtidigt som de ska hinna med sina vårdinsatser ska de även hinna tvätta bilar och lämna dem på service. När de åker på trygghetslarm har de inte alltid möjlighet att vara två stycken. De upplever även att det är otryggt att arbeta ensam i vissa områden.
På både Bruksgården och Lillgården upplever personalen att de har svårt att lämna en enhet när de behövs på en annan. Personal på Lillgården berättar att de därför inte alltid kallar på hjälp vid situationer när de egentligen borde vara fler.
Den mest kritiska tiden på kvällen upplever de är mellan klockan 21 och 23 när de äldre ska läggas. Då har de svårt att finnas för äldre som är oroliga. På natten sommartid får ordinarie personal även extra arbetsuppgifter på grund av oerfaren personal.
Vid inspektionerna framkom det att endast enstaka tillbud har rapporterats inom äldreomsorgen.
Arbetsmiljöverket kräver nu att Skurups kommun förbättrar arbetsmiljöarbetet. Om det inte sker riskerar verksamheten föreläggande eller förbud.
Kommunen måste ta fram verksamhetsanpassade rutiner inom det systematiska arbetsmiljöarbetet, rutiner som säkerställer att personalen får utbildning i hur de undviker skadliga arbetsrörelser, se till att personalen vet hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas och att åtgärder görs för att minska risken för hot- och våldssituationer.
Kommunen måste även göra en bedömning om resurserna är anpassade till kraven, om arbetstidens förläggning kan leda till ohälsa och om uppgifter eller situationer kan leda till starkt psykiskt påfrestning.
Skurups kommun måste lämna ett skriftligt svar med sina åtgärder till Arbetsmiljöverket senast den 30 mars 2018.
Tidningen har sökt ansvarig förvaltningschef, men utan resultat.