En lokal som rymmer 8 000 balar halm. Det skulle Ingvar Mauritzson vilja hitta omedelbart.
Ingvar Mauritzson driver Cima Maskin AB tillsammans med sambon Christine Andersson. De är deras halm som brann upp i sockerbruksbranden. Nu står de utan lager och skörden sätter i gång om några dagar. Prio ett nu är att hitta en ny lagerlokal.
– Köpa upp halm kommer vi klara av. Det svåraste är att hitta vettiga lagerplatser, säger Ingvar Mauritzson och fortsätter:
– Vi letar med ljus och lykta efter byggnader eller platser där vi kan ställa stora mängder inplastad halm, 3 500 ton halm eller cirka 7 000 – 8 000 balar.
Cima Maskin har ett avtal med Skurups värmeverk och Ingvar tror inte att de kommer att få någora svårigheter att leverera den halm de har utlovat, för att det finns att köpa in.
Däremot har de förlorat sin buffert om 900 ton halm. En tredjedel av sockerbruket var fyllt, och halm till ett värde om cirka 800 000 kronor har brunnit upp, uppskattar Mauritzson. Till det kommer fuktskadade balar.
Christine Andersson känner stressen av att det bra är några dagar kvar tills det är dags att ta emot skörden, å andra sidan är de glada över att branden inte skedde en månad senare.
– Då hade sockerbruket varit helt fyllt av halm, konstaterar Ingvar Mauritzson.
Nu hoppas de på bra lagerplatser så det inte blir för besvärligt i vinter.
– Det spelar roll var det ligger och hur vägarna ser ut när vi ska köra med traktor och vagn, säger Christine Andersson som håller modet upp i dag.
– Men till helgen kommer det här nog att kännas tio gånger jobbigare än vad det gör idag, säger hon.